Ce sunt COVID Delta și Delta Plus? Autoritățile și specialiștii dau răspunsurile la cele mai importante întrebări (Document)

Ce sunt COVID Delta și Delta Plus? Autoritățile și specialiștii dau răspunsurile la cele mai importante întrebări (Document)

Covid Delta se răspândește cu viteză în Europa și SUA, după ce deja a făcut ravagii în multe țări din Asia.

Unele țări încep să reimpună deja restricții pentru a limita cât mai mult impactul cu noul val, altele, cum e și România, încă sunt concentrate pe eliminarea măsurilor, în speranța unei veri cu concedii cât mai aproape de normalitate.

Cu toții însă suntem expuși la tot felul de informații despre această nouă variantă a virusului. Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vacinarea împotriva COVID-19 a transmis miercuri o informare oficială despre COVID Delta.

Ce este COVID Delta? E mai periculos decât tulpina originală?

Denumită acum Delta, această tulpină e identificată drept B.1.617.2 și a fost identificată prima oară în India. S-a răspândit rapid și devine tulpina dominantă în tot mai multe țări din lume, fiind responsabilă și de creșterea numărului de cazuri noi, mai ales în cazul tinerilor.

ADVERTISING

Tulpina Delta e o combinație de mutații, inclusiv una care permite infectarea mai rapidă a oamenilor.

CNCAV arată că Delta are un grad ridicat de contagiozitate, de două ori mai mare față de tulpina inițială și cu aproximativ 60% mai mare decât tulpina Alpha, cunoscută ca varianta britanică.

Și CNN a stat de vorbă cu numeroși specialiști și a făcut o listă cu răspunsurile la cele mai importante întrebări despre noua tulpină.

”Se transmite mai ușor chiar și decât varianta Alpha (tulpina britanică), care la rândul ei se transmitea mai ușor decât tulpina originală cu care ne-am confruntat anul trecut”, spune dr. Vivek Murthy, de la Spitalul General de Chirurgie din SUA.

Dr. Fauci atrage atenția că la acest moment datele arată și că este mai letală decât celelalte tulpini. Riscul de spitalizare pentru un pacient infectat cu Delta crește de 2,61 ori. În Marea Britanie 99% din cazurile noi sunt cu Covid Delta, în timp ce în SUA procentul a ajuns la 40%, la fel şi în Franţa.

ADVERTISING

Sunt eficiente vaccinurile de la acest moment împotriva COVID Delta?

Studiile arată că DA, atât timp cât persoanele au schema de vaccinare completă.

CNCAV anunță că Pfizer/BioNTech asigură o protecție de spitalizare de 96%, iar AstraZeneca/Vaxzevria asigură o protecție de 92%.

Pentru CNN, dr. Anthony Fauci a explicat că, de exemplu, Pfizer oferă o protecție de 88% împotriva infectării cu COVID Delta, asociată cu simptome. Cei care au făcut doar o doză au însă o protecție de doar 33%.

Și Moderna a anunțat că studiile de laborator arată că vaccinul e eficient împotriva Delta, precum și Johnson & Johnson.

vaccinuri-covid-efcienta-delta
Foto: CNCAV

Persoanele vaccinate mai trebuie să poarte mască?

În România nu s-au schimbat regulile în ce privește portul măștii, chiar dacă și la noi au început să apară focare de COVID Delta. Însă mai multe țări europene au început să lărgească situațiile în care masca e obligatorie, din cauza răspândirii COVID Delta.

ADVERTISING

În România, au fost confirmate, până la acest moment, 57 de cazuri de infecție cu tulpina Delta, în 9 județe din țară, cele mai multe fiind înregistrate în Ilfov, Argeș și București. Un prim deces cauzat de tulpina Delta a fost declarat la o persoană de 72 de ani, din Pitești, nevaccinată. INSP a anunțat ulterior alte doua decese ca urmare a infectării cu tulpina Delta. Ambele persoane erau din județul Bacău, aveau 62 și 35 de ani, erau nevaccinate și aveau și sufereau și de alte afecțiuni.

Care e diferența dintre Delta și Delta Plus?

Delta Plus (B.1.617.2.1) este o tulpină puțin diferit de Delta (B.1.617.2). Ambele conțin mai multe mutații, dar Delta Plus are, cum îi spune și numele, o mutație în plus, denumită K417N.

Guvernul indian a avertizat că secvențierile arată că Delta Plus e și mai transmisibilă, virusul se leagă mai puternic de celulele din plămâni și e mai rezistentă la medicamente.

Despre efectul vaccinurilor actuale împotriva Delta Plus nu sunt date la acest moment. Însă vaccinurile de la acest moment produc anticorpi antrenați să recunoască proteina spike sau părți din ea, iar extra-mutația din Delta Plus fix această proteină afectează.

De ce apar tulpini din ce în ce mai contagioase?

Toate virusurile suferă mutații, acesta fiind modul în care ele se adaptează și evoluează. Unele dintre aceste mutații oferă virusului avantaje majore, dându-i posibilitatea să se transmită mai ușor, să se multiplice mai eficient sau să infecteze o arie mai largă de gazde.

Aceste mutații vor permite virusului să domine tulpinile mai slabe și astfel, când o persoană infectată va îmbolnăvi alte persoane din jur, va fi cu această tulpină dominantă. Ca o astfel de mutație să fie catalogată o variantă nouă a virusului, ea trebuie să se multiplice, iar persoanele nevaccinate oferă terenul fertil pentru asta.

”Mutația care rezistă e cea care se transmite cât mai ușor în rândul populației. De fiecare dată când virusul se schimbă, asta îi oferă o platformă nouă pentru a dezvolta mai multe mutații și așa devine mai eficient”, explică Andrew Pekosz, microbiolog și imunolog la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins a Bloomberg.

Copiii pot răspândi virusul sau se pot îmbolnăvi și ei grav?

DA, copiii pot transmite virusul și pot dezvolta simptome severe ce pot duce la spitalizare. Epidemiologul Anne Rimoin atrage atenția că, de exemplu, în Florida numărul copiilor spitalizați cu COVID-19 a crescut cu 23% în doar 8 zile, în vara trecută.

Decesul survine foarte rar la copii, față de adulți, însă ei pot dezvolta simptome severe și pot transmite virusul la fel ca orice adult.

A făcut mai multe victime gripa decât COVID-19?

NU. Mai multe persoane au murit din cauza COVID-19 într-un an decât de gripă în ultimii 5 ani la un loc.

Citește mai multe despre situația cauzată de COVID în România și Europa:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇