Românii ar putea călători fără vize în SUA de la sfârșitul anului viitor

Românii ar putea călători fără vize în SUA de la sfârșitul anului viitor
pașaport vize

Călătoriile fără vize în Statele Unite ar putea fi posibile la sfârşitul anului 2025, a declarat ambasadorul României la Washington.

Românii ar putea călători fără vize în SUA cel mai devreme de la sfârşitul anului viitor, a declarat ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, pentru TVR Info.

Acesta a spus că s-au făcut progrese incredibile, iar ţara noastră ar putea intra în Programul Visa Waiver în 2025. Mai întâi, însă, va trebui redusă semnificativ rata de refuz şi trebuie încheiate acorduri de combatere a terorismului şi a infracţionalităţii transfrontaliere.

ADVERTISING

Rata de refuz a scăzut accelerat în ultimii trei ani, de la 17% în 2021, la 8% anul trecut.

Dintre cele trei țări candidate din Uniunea Europeană care nu sunt parte a programului Visa Waiver, România are cea mai importantă scădere procentuală, depăşind Cipru şi Bulgaria.

"Pe de-o parte, sunt aceste criterii privind controlul paşapoartelor, încheierea unor acorduri privind combaterea terorismului şi a infracţionalităţii transfrontaliere, care sunt aproape de finalizare. Pe de altă parte, am ajuns la cea mai bună rată de refuz, de când se calculează această rată în istoria bilaterală, de puţin peste 8% anul trecut", a spus Andrei Muraru.

ADVERTISING

"Suntem foarte încrezători că aceste măsuri de securitate se vor încheia pe partea americană până la sfârşitul lunii septembrie şi rata de refuz va fi sub 3%. Vom afla acest lucru în mod oficial de la partea americană în ianuarie 2025, cel mai probabil, după care, dacă suntem sub 3% şi dacă aceste acorduri se vor fi încheiat, va mai urma o misiune de evaluare finală, probabil undeva în vara anului 2025, urmând că, secretarul Departamentului Securităţii Naţionale şi secretarul de stat al SUA să ia această decizie, ca România să între în programul Visa Waiver", a explicat ambasadorul.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇