Țările din Europa în care ești plătit dacă mergi pe bicicletă la serviciu

Țările din Europa în care ești plătit dacă mergi pe bicicletă la serviciu
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pedalatul are multe avantaje. Este sănătos și reduce poluarea, dar în unele țări din Europa le aduce și niște bani în plus celor care aleg să se deplaseze cu bicicleta la serviciu.

Un studiu a arătat că persoanele care merg cu bicicleta au un risc cu 45% mai mic de apariție a cancerului și un risc cu 46% mai mic de a suferi de boli cardiovasculare. Renunțarea la mașină este și un mod eficient de a reduce amprenta de carbon, întrucât sectorul transportului generează un sfert din emisiile poluante la nivel mondial, jumătate din acestea provenind de la mașinile personale și camioane.

În aceste condiții, tot mai multe țări europene introduc programe de recompensare pentru cei care renunță la mașini și aleg să se deplaseze cu bicicleta la locul de muncă, însă există diferențe între aceste scheme de încurajare a pedalatului.

ADVERTISING

În Olanda se oferă "indemnizație de kilometraj"

Olandezii pedalează în medie 2,6 kilometri pe zi. Dacă acest model ar fi extins în toată lumea, emisiile anuale de carbon s-ar reduce cu 686 milioane de tone, mai mult decât toată poluarea generată de Marea Britanie, arată un studiu menționat de Euronews.

Guvernul olandez încurajează acest obicei sănătos acordându-le celor care merg la serviciu cu bicicleta o "indemnizație de kilometraj", pe baza traseelor descărcate din dispozitivele și aplicațiile de monitorizare. Din 2006, companiile le plătesc 0,19 euro pe kilometru angajaților care merg cu bicicleta la serviciu, cheltuială deductibilă din valoarea taxelor.

ADVERTISING

Această indemnizație era disponibilă doar șoferilor care o solicitau pentru a acoperi costul combustibilului și a fost aplicată ulterior și bicicliștilor. Întrucât deplasarea cu bicicleta nu necesită carburant, cei care pedalează obțin astfel niște bani pe care îi pot cheltui după cum doresc.

Un navetist pe bicicletă care parcurge zilnic 10 kilometri în cinci zile lucrătoare poate câștiga 450 de euro pe an prin acest program îmbinând utilul cu plăcutul.

Belgia a urmat exemplul

Autoritățile belgiene au lansat un program asemănător, în care navetiștii pot primi 0,24 euro per kilometru parcurs cu bicicleta. Conform Brussels Times, programul se bucură de apreciere, unul din cinci angajați ai companiilor mici și mijlocii încasând indemnizația în prima jumătate a anului 2022.

În Franța pedalatul spre job aduce 200 de euro pe an

Navetiștii francezi pot primi până la 0,25 euro per kilometru când merg cu bicicleta la muncă, ceea ce într-un an înseamnă în total aproximativ 200 de euro.

ADVERTISING

Rezultatele dintr-o fază pilot a programului, în care au fost implicate 18 companii, au arătat o creștere cu 50% a numărului de bicicliști activi.

Reguli diferite în orașele din Italia

Și în Peninsulă se câștigă bani din pedalatul până la serviciu, însă regulile sunt diferite în orașe și provincii.

Florența a introdus recent un program care va debuta pe 3 iunie și va dura un an. Astfel, primăria le va plăti celor care vor renunța la mașină și vor începe să vină cu bicicleta la serviciu 0,20 euro per kilometru. Asta înseamnă 30 de euro pe lună, adică 360 de euro pe an.

Cei care foloseau deja bicicleta pentru deplasarea la muncă vor primi 0,15 euro pentru a face asta în continuare.

Participanții trebuie să se înregistreze pe aplicația Pin Bike. Consiliul local plănuiește să ofere și bonusuri lunare de 100 de euro celor acumulează cele mai multe puncte în aplicație, luând în considerare și kilometrii pedalați în timpul liber și la competiții.

În Bari, capitala regiunii Puglia, navetiștii primesc 0,21 euro per kilometru parcurs pe bicicletă până la locul de muncă.

Guvernul italian oferă și vouchere de mobilitate pentru navetiștii care cumpără biciclete.

Luxemburgul și Marea Britanie au altă abordare

Aceste țări nu acordă recompense pentru kilometrii pedalați, dar oferă stimulente pentru achiziționarea de biciclete și echipamente.

În Luxemburg, cei care pedalează spre serviciu pot deduce până la 300 de euro din impozitul pe venitul personal atunci când cumpără o bicicletă.

Iar în Marea Britanie angajații companiilor care s-au înscris în programul oficial de deplasare cu bicicleta la serviciu pot cumpăra un astfel de mijloc de deplasare prin intermediul angajatorului. Acesta primește o deducere de până la 32% din costul bicicletei sub formă de deducere din valoarea impozitului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇