Risc crescut de fraudă la alegerile din Ungaria. OSCE recomandă o misiune excepțională de observare

Risc crescut de fraudă la alegerile din Ungaria. OSCE recomandă o misiune excepțională de observare

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a recomandat vineri trimiterea, în premieră, a unei misiuni excepţionale de observare la scară largă a alegerilor parlamentare din Ungaria, care vor avea loc pe 3 aprilie, din cauza preocupărilor legate de integritatea acestui scrutin, transmite AFP.

Sute de observatori ar trebui să fie desfăşuraţi în Ungaria în ziua alegerilor, confruntare electorală care se anunţă a fi strânsă pentru premierul Viktor Orban, şi nu o misiune limitată de zece persoane, aşa cum sunt de obicei trimise în ţările membre ale Uniunii Europene, se arată în raportul OSCE publicat vineri.

Potrivit raportului Oficiului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) al OSCE, cu sediul la Varşovia, 18 observatori ar trebui să supravegheze perioada preelectorală în toată ţara, iar „200 de observatori să monitorizează punctual, în ziua votării, procedurile” electorale.

Partidul Fidesz al premierului Orban se va confrunta cu o alianţă formată din şase partide de opoziţie.

Deoarece sondajele indică faptul că partidul Fidesz şi alianţa de opoziţie sunt „umăr la umăr” în privinţa intenţiilor de vot, au apărut îngrijorări cu privire la posibile nereguli şi încercări de cumpărare a voturilor.

Pe de altă parte, modificările legislative introduse în 2021 facilitează posibilitatea înregistrării de adrese fictive, ceea ce, potrivit experţilor, creşte riscul de fraudă.

În luna ianuarie, douăzeci de ONG-uri ungare au cerut ODIHR să trimită o misiune importantă de monitorizare a alegerilor, care să includă sute de observatori.

Totodată, un grup de 62 de europarlamentari, din diferite partide, au cerut în ianuarie ca OSCE să trimită o misiune de observare consolidată în Ungaria.

La cele mai recente alegeri, în 2018, OSCE a trimis o misiune limitată, care a concluzionat că alegerile au fost „caracterizate de o împletire masivă între resursele statului şi ale partidului de guvernământ, care a subminat capacitatea contracandidaţilor de a concura pe picior de egalitate”.

„Alegătorii au avut (la dispoziţie) o gamă largă de opţiuni politice, dar retorica intimidantă şi xenofobă, parti-pris-ul media şi opacitatea finanţării campaniei au restrâns spaţiul unor dezbateri politice autentice, împiedicând alegătorii să facă alegeri pe deplin informaţi”, a evaluat OSCE.

Multe recomandări făcute în 2018 nu au generat schimbări, se menţionează în raportul dat publicităţii vineri.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇