Republica Moldova vrea să trimită geniști în Ucraina

Republica Moldova vrea să trimită geniști în Ucraina

Republica Moldova este dispusă să detaşeze în Ucraina un contingent de genişti pentru operaţiuni de deminare, i-a transmis vineri ministrul de Externe moldovean Nicu Popescu omologului său ucrainean Dmitro Kuleba, cu ocazia discuţiilor purtate în marja reuniunii miniştrilor de externe ai ţărilor G7.

Cu prilejul acestei întrevederi, Nicu Popescu a reafirmat ataşamentul Republicii Moldova faţă de independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.

De asemenea, el l-a informat pe omologul său ucrainean despre acţiunile întreprinse de către autorităţile de la Chişinău în sprijinul Ucrainei, inclusiv în cadrul organizaţiilor internaţionale.

ADVERTISING

"L-am asigurat pe Dmitro Kuleba de toată deschiderea de a oferi în continuare asistenţă cetăţenilor ucraineni aflaţi temporar pe teritoriul ţării noastre, precum şi acordarea de asistenţă umanitară părţii ucrainene, ambii exprimându-ne speranţa în oprirea cât mai rapidă a războiului din Ucraina", a subliniat Nicu Popescu.

Ziua 79 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor

Totodată, interlocutorii s-au referit la aspiraţiile europene ale celor două ţări, Republica Moldova şi Ucraina transmiţând Comisiei Europene chestionarul completat pentru obţinerea statutului de ţară candidat în vederea aderării la Uniunea Europeană.

ADVERTISING

Participanţii la reuniune au reiterat condamnarea profundă a agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi încălcarea normelor de drept internaţional.

"Ne-am exprimat solidaritatea faţă de poporul ucrainean şi victimele acestui război şi am reafirmat sprijinul şi angajamentul ferm faţă de suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internaţional, orice schimbare de statut atrăgând după sine nerecunoaşterea din partea altor state", a spus Nicu Popescu.

ADVERTISING


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇