Un escroc pus sub acuzare în Statele Unite pentru sustragerea mai multor sute de mii de dolari de la profesionişti din industria cinematografică în timp ce se deghiza şi imita o serie de femei influente de la Hollywood a fost arestat în cele din urmă în Marea Britanie, a anunţat FBI.
„Regina escrocheriilor de la Hollywood” era în realitate un bărbat indonezian de 41 de ani, Hargobind Tahilramani, un virtuoz al imitării vocilor feminine şi al accentelor limbii engleze.
El era dat în urmărire în lumea întreagă după punerea sub acuzare de către un tribunal din California în noiembrie 2019, transmite AFP.
Autorităţile americane vor contacta justiţia britanică pentru a solicita extrădarea suspectului, a precizat un purtător de cuvânt al biroului FBI din San Diego.
Printre femeile influente de la Hollywood ale căror identităţi au fost uzurpate de Tahilramani se află Kathleen Kennedy – preşedintele companiei Lucasfilm (care produce filme din seria „Star Wars”) -, Amy Pascal – fosta directoare a diviziei de filme din cadrul grupului Sony – şi Sherry Lansing – fost CEO al studioului Paramount.
O fostă soţie a magnatului media Rupert Murdoch, Wendi, ar fi fost la rândul ei imitată de către suspect, care copia însă nu numai femei, ci şi bărbaţi influenţi de la Hollywood.
Cum opera grupul de escroci
Potrivit actului de acuzare consultat de AFP, mai mulţi profesionişti din industria cinematografică şi având diverse specializări au fost contactaţi de presupusul escroc, care le propunea oferte cu locuri de muncă în companii prestigioase şi bine plătite, în cadrul unor proiecte imaginare. Singura condiţie: să vină în Indonezia pentru activităţi de căutare a locurilor de filmare, de documentare şi activităţi pregătitoare în vederea scrierii unor scenarii de film.
La sosire, victimele erau escrocate cu prima ocazie de câţiva complici, care solicitau "taxe de transport" şi alte sume substanţiale încasate în avans şi care spuneau că acei bani urmau să facă mai târziu obiectul unor rambursări oferite de echipa de producţie.
Cei înşelaţi nu mai primeau niciodată banii înapoi, iar cei care se plângeau din acest motiv sau care exprimau anumite dubii legate de acele practici erau ameninţaţi într-o manieră explicită de către Tahilramani, care îi intimida trimiţându-le fotografii ale copiilor acestora sau vorbindu-le despre "dezmembrarea" lor.
Escrocheria ar fi început în 2013 şi ar fi continuat până în această vară, grupul de escroci adaptându-şi tehnicile la criza sanitară şi cerându-le persoanelor înşelate să doneze bani pentru "videoclipuri de formare profesională" inexistente.
Potrivit publicaţiei americane Hollywood Reporter, escrocul a fost arestat săptămâna trecută în Manchester, oraş din nord-vestul Angliei, cu ajutorul companiei de investigaţii private K2 Integrity.
Identitatea "reginei escrocheriei" a rămas timp îndelungat învăluită în mister, până când compania K2 Integrity a anunţat anul trecut că în realitate era vorba despre un bărbat.
Editura HarperCollins a cumpărat deja drepturile de publicare a unei cărţi despre această poveste rocambolescă, scrisă de Scott Johnson, fost jurnalist la Hollywood Reporter.