Reacția Bisericii care deține internatul din Odorheiu Secuiesc și care a dublat chiria în ultimii ani

Reacția Bisericii care deține internatul din Odorheiu Secuiesc și care a dublat chiria în ultimii ani

Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia, în proprietatea căreia se află clădirea internatului din Odorheiu Secuiesc care s-a prăbuşit parţial luni, a reacţionat abia acum la tragedie.

Biserica susţine că nu ştia ca imobilul să fi avut probleme structurale şi că nici utilizatorii acestuia nu ar fi semnalat nereguli în acest sens.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei precizează că ansamblul de clădiri, două şcoli şi un internat, care a fost naţionalizat în 1948, a fost retrocedat Arhiepiscopiei abia în 2004.

ADVERTISING

De atunci, complexul de clădiri a fost închiriat în scopuri educaţionale de către Primăria Odorheiu Secuiesc, iar Arhiepiscopia ar fi folosit aproape toată chiria primită pentru cele mai urgente lucrări de restaurare a clădirilor.

Primăria Odorheiu Secuiesc plăteşte anual peste 330.000 de lei chirie pentru o clădire veche de peste 100 de ani, chirie care s-a dublat în ultimii ani. În 2028, În 2018, chiria era de 180.000 de lei. Clădirea internatului este construită în 1910!

Pentru lucrările ample de reabilitare şi întreţinere, "Arhiepiscopia a depus eforturi pentru a strânge mai multe milioane de euro", susţine Biserica în comunicatul postat pe site.

ADVERTISING

Reabilitarea a două dintre clădirile complexului a fost finalizată, iar cea a internatului urma să înceapă anul viitor.

"Arhiepiscopia Romano-Catolică Alba Iulia este şocată şi întristată la aflarea veştii tragediei de la Odorheiu Secuiesc (...) Nu avem cunoştinţă de probleme structurale în clădire şi nici utilizatorii clădirii nu au semnalat până acum vreo problemă.

Intenţia de a efectua lucrări de refacere a gardului de împrejmuire şi porţii de acces şi ale reţelelor de instalaţii în apropierea clădirii ne este cunoscută. Arhiepiscopia a demarat o anchetă internă şi doreşte ca experţii să clarifice cât mai curând posibil cauza prăbuşirii clădirii", se arată într-un comunicat.

Arhiepiscopul Kovacs Gergely s-a deplasat la faţa locului în seara tragediei şi a participat în cursul zilei de marţi la discuţii cu autorităţile, atât pentru a stabili responsabilitatea, cât şi pentru a oferi sprijin elevilor, familiilor acestora, profesorilor şi celor afectaţi.

ADVERTISING

În cursul după-amiezii de marţi, acesta le-a vizitat pe cele două eleve care sunt tratate la spitalul din Odorheiu Secuiesc.

În urma incidentului de luni, un elev de 17 ani din Lupeni a murit, iar trei adolescente au fost rănite, una dintre acestea aflându-se în stare gravă la spitalul din Târgu Mureş.

Administratorul firmei care executa lucrări la fundaţia internatului liceului a fost reţinut, marţi, pentru 24 de ore, fiind cercetat pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, a anunţat Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Harghita.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇