Peretele unui internat de liceu din Odorheiul Secuiesc s-a prăbușit. Patru copii au fost prinși sub dărâmături, unul a murit (Foto) UPDATE

Peretele unui internat de liceu din Odorheiul Secuiesc s-a prăbușit. Patru copii au fost prinși sub dărâmături, unul a murit (Foto) <span style="color:#990000;">UPDATE</span>

Peretele internatului Liceului Tamási Áron din Odorheiul Secuiesc, județul Harghita, s-a prăbușit, luni, în jurul orelor 16.00, iar patru copii au fost prinși sub dărâmături.

Un băiat, care a fost scos după mai bine de două ore, a murit. O altă victimă are traumatisme severe, fiind intubată, iar celelalte două victime sunt conştiente şi au diverse traumatisme.

Șeful Inspectoratului Şcolar Harghita, Demeter Levente, a menţionat că în internat sunt găzduiţi 97 de copii de la mai multe unităţi şcolare din localitate, iar o parte dintre cei care se aflau în clădire în momentul surpării peretelui au reuşit să se autoevacueze. Liceul Tamási Áron a fost construit acum mai bine de 100 de ani.

ADVERTISING

UPDATE 5: ”Poliţiştii efectuează cercetări, sub coordonarea procurorului, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de vătămare corporală din culpă şi ucidere din culpă”, a transmis IPJ Harghita.

UPDATE 4: A patra victimă a fost declarată decedată, întrucât nu a răspuns manevrelor de resuscitare. ”Cea de-a patra victimă nu a răspuns manevrelor de resuscitare, fiind declarat decesul”, a transmis, luni seară, ISU Harghita.

UPDATE 3: După mai bine de două ore, a fost scoasă de sub dărâmături și a patra victimă. Deși inițial băiatul era conștient, starea sa s-a agravat, iar acum medicii efectuează manevrele de reuscitare. „A fost extrasă și cea de-a patra victimă, este inconștientă, a fost predată echipajelor medicale de la fața locului”, a explicat IGSU. Copilul este resuscitat fiind în stare gravă, au adăugat echipele de intervenție.

ADVERTISING

UPDATE 2: Autoritățile au anunțat că a fost localizată și cea de-a patra persoană. Este vorba despre un băiat, cu care pompierii au reușit să comunice și se încearcă scoaterea sa de sub dărâmături.

UPDATE 1: Trei dintre copii au fost scoși, iar unul dintre ei se află în stare gravă. Prima persoană scoasă a fost predată conştientă echipajelor medicale, a doua în stare semiconştientă. Acţiunile de căutare continuă. „Victima aflată în stop cardio respirator a răspuns manevrelor de resuscitare și este transportată la spital pentru continuarea îngrijirilor medicale care se impun acesteia. Se efectuează în continuare misiuni de căutare-salvare a posibilelor persoane surprinse sub dărâmături”, a comunicat IGSU.

ADVERTISING

Suprafața afectată este de aproximativ 200 mp, a transmis IGSU.

La locul intervenției au fost alocate două mașini de stingere, o echipă de descarcerare, un camion, un container multirisc, o ambulanță SMURD, două ambulanțe SAJ și trei echipaje ale serviciilor voluntare pentru situații de urgență, a mai transmis IGSU.

‼️UPDATE 5‼️Cea de-a patra victimă nu a răspuns manevrelor de resuscitare, fiind declarat decesul.‼️UPDATE 4‼️ A...

Publicată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă pe Luni, 18 decembrie 2023

Clădirea aparţine Arhiepiscopiei Romano-Catolice

Clădirea aparţine Arhiepiscopiei Romano-Catolice, iar Primăria Odorheiu Secuiesc plăteşte anual peste 300.000 de lei chirie. În partea din imobil care s-a prăbuşit erau camere în care erau cazaţi elevii care stau la internat, au declarat pentru News.ro reprezentanţii Primăriei.

”Este o clădire veche, funcţionau în clădirea respectivă cantina şi căminul Liceului Teoretic Tamási Áron. În partea care s-a prăbuşit se aflau camere, elevii erau în camere, după ore, când s-a întâmplat prăbuşirea. Patru victime au fost sub dărâmături”, a declarat pentru News.ro purtătorul de cuvânt al Primăriei Odorheiu Secuiesc, Noemi Zorgo.

Aceasta a declarat că cele patru victime sunt elevi, sub 18 ani.

Reprezentanta Primăriei a precizat că printr-o lucrare autorizată se făceau lucrări de legare a clădirii la reţeaua de canalizare şi la reţeaua pluvială a oraşului.

”Clădirea respectivă se află în proprietatea Arhiepiscopiei Romano-Catolice, nu aparţine oraşului”, a afirmat Zorgo.

Ea a precizat că Primăria Odorheiu Secuiesc plăteşte aproximativ 330.000 de lei anual, chirie pentru clădire.

Întrebată dacă imobilul era încadrat în clasă de risc seismic, purtătorul de cuvânt al Primăriei a precizat că nu figurează în evidenţele Primăriei în acest sens.

Reacția lui Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat, luni, în cazul tragediei de la Odorheiu Secuiesc, solicitând elucidarea de urgenţă a cauzelor care au dus la prăbuşirea clădirii internatului Liceului Tamasi Aron şi pedepsirea celor care se vor dovedi vinovaţi.

"Tragedia care a avut loc la internatul Liceului 'Tamasi Aron' din Odorheiu Secuiesc este cutremurătoare. Transmit condoleanţe familiei elevului care şi-a pierdut viaţa şi le doresc însănătoşire grabnică elevelor rănite în acest cumplit accident. Este o dramă care ne reaminteşte brutal că siguranţa în şcoli rămâne o prioritate critică. Spaţiile în care copiii îşi petrec cea mai mare parte din timpul lor trebuie să ofere protecţie şi să fie adaptate la standardele de siguranţă actuale. Solicit elucidarea de urgenţă a cauzelor care au dus la prăbuşirea clădirii şi pedepsirea celor care se vor dovedi vinovaţi", a scris şeful statului pe Facebook.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇