Tragedia de la Odorheiu Secuiesc: Ce spune patronul firmei care a săpat la temelia zidului, ce fac elevii rămași fără cămin și care e starea fetelor rănite

Tragedia de la Odorheiu Secuiesc: Ce spune patronul firmei care a săpat la temelia zidului, ce fac elevii rămași fără cămin și care e starea fetelor rănite

Elevii de la internatul Liceului Tamasi Aron din Odorheiu Secuiesc, care s-a prăbuşit parţial în cursul zilei de luni, vor fi cazaţi într-o altă clădire după ce vor reveni din vacanţă şi vor primi ajutoare din partea autorităţilor.

Ancheta pentru ucidere din culpă a fost preluată de procurorii din Târgu Mureş, însă deocamdată se face referitor la faptă, nu la persoane.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, anunţă o verificare a Corpului de Control.

Într-o primă declaraţie, patronul firmei care făcea săpături lângă căminul prăbuşit spune că nu ştia că aceste lucrări pun în pericol clădirea şi că muncitorii săi se grăbeau să termine lucrările la timp, lucrări avizate de primărie.

"Nu ştiam că sunt copii înăuntru. Îmi pare rău! Este problemă mare"

"Nu am avut cum să pregătim. Nu ştiam că sunt copii înăuntru. Noi de afară am pus că nu intră nimeni. Îmi pare rău! Este problemă mare. A murit un băiat", este declaraţia lui Laszlo Sandor, patronul firmei care efectua săpături în faţa internatului, pentru Antena3.

ADVERTISING

Patronul mai spune că muncitorii se apucaseră să sape un şanţ extrem de adânc, fără să-şi imagineze că ar putea ceda solul care era îmbibat cu apă, ceea ce ar fi dus automat la prăbuşirea peretelui.

”Dimineaţă (luni – n.red.) am dat ordin oamenilor să facem... La 10 (a fost dat ordinul - n.red.) şi la 12-13, să fie gata, să punem înapoi membrana şi să punem pământul”, a mai spus patronul firmei, citat de News.ro.

Săpăturile s-au făcut cu excavatorul şi în doar câteva secunde zidul s-a prăbuşit, fără a se simţi vibraţii ale clădirii, după ce excavatorul a început să sape. ”Colegul numai a văzut că de sus cade nişte tencuială. Apoi s-a văzut că vine tot afară. Au fost trei, maxim cinci secunde (până când zidul s-a prăbuşit – n.red.)”, a explicat el.

Lucrările de racordare la reţeaua de canalizare erau executate în baza unei autorizaţii emise în luna octombrie de către Primăria Odorheiu Secuiesc.

ADVERTISING

Ajutoare pentru elevi

Prefectul de Harghita, Petres Sandor, a menţionat că marţi s-au stabilit o serie de măsuri pentru sprijinirea tuturor elevilor afectaţi de acest incident.

Petres Sandor a precizat că în internat stăteau 97 de copii din localităţile învecinate, iar aceştia au rămas fără îmbrăcăminte şi rechizite şcolare.

"În cursul zilei de ieri, ne-am axat cu prioritate pe salvarea elevilor rămaşi sub dărâmături, iar astăzi am discutat despre siguranţa clădirii şi ajutorarea celor implicaţi. Sunt familii cu probleme, vă daţi seama, copiii au pierdut rechizite, îmbrăcăminte şi alte bunuri.

În clădire nu se va mai intra, iar noi dorim să vedem care sunt nevoile, ca să îi putem ajuta. De asemenea, trebuie să organizăm şi cazarea elevilor care au stat în internat, să ştie unde vor sta după vacanţă, când se va relua şcoala", a afirmat Petres Sandor, pentru Agerpres.

ADVERTISING

Starea răniţilor şi expertiza clădirii

Potrivit acestuia, băiatul de 17 ani care a murit ieri sub dărâmături era din localitatea Lupeni, iar cele trei fete rănite sunt în spital - una, în stare gravă, a fost transferată la Târgu Mureş, iar celelalte două au fost internate la Odorheiu Secuiesc.

Luni seară, cei mai mulţi dintre elevii cazaţi la internat au fost luaţi acasă de către părinţi, în noaptea de luni spre marţi cinci elevi fiind cazaţi la internatul Liceului Reformat din Odorheiu Secuiesc. 

”Am solicitat să fie consiliaţi atât copiii, cât şi părinţii celor care locuiau acolo, în internat, pentru că a fost o traumă destul de mare”, a precizat Cristinel Glodeanu, reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, citat de News.ro.

Vă recomandăm şi analiza Războiul nostru nici sfânt, nici imperial, nici glorios

Prefectul a mai spus că în acest caz este în desfăşurare o anchetă penală şi urmează a fi efectuată o expertiză a clădirii, pentru a se afla motivele care au condus la producerea acestei tragedii.

"Expertiza va evalua starea clădirii, dacă va putea fi reabilitată sau va trebui demolată. Până atunci, nu se mai atinge nimeni de ea", a adăugat prefectul, citat de Agerpres.

Ancheta preluată la Târgu Mureş

Ancheta care vizează incidentul a fost preluată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş. 

Dosarul a fost deschis iniţial de Parchetul de pe lângă Judecătoria Odorheiu Secuiesc. Ancheta, derulată deocamdată in rem, vizează infracţiuni de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş, Gianina Oreviceanu, a declarat că procurorul de caz va solicita mai multe expertize, dar la acest moment nu se poate face cercetare extinsă la faţa locului, pentru că zona nu este asigurată.

”Urmează să se efectueze anumite expertize în cauză, însă la acest moment nu se poate intra la faţa locului, zona nu este asigurată, nu se poate face o cercetare la faţa locului extinsă, astfel încât mai multe detalii nu se pot furniza. A fost făcută o cercetare la faţa locului foarte sumar, pentru la acest moment locul nu este stabilizat”, a precizat Gianina Oreviceanu, pentru News.ro.

Şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii, Paul Racoviţă, spune că orice incident de acest fel poate fi evitat dacă se respectă normativele.

”Orice accident de natura aceasta putea fi evitat, cu puţină atenţie, cu puţină grijă şi cu respectarea reglementărilor tehnice pe care le avem în vigoare la acest moment. Cred că există, din ce am văzut până în acest moment, o necorelare între ceea ce este fizic în teren cu partea de proiect”, a declarat Paul Racoviţă.

Deca trimite Corpul de Control

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, anunţă o verificare a Corpului de Control pentru a se stabili dacă există vreo prevedere din Legea educaţiei sau din legislaţia secundară care să fi fost încălcată, iar nerespectarea să fi dus la incidentul tragic.

”Este important să dăm mesajul că oricine ar fi vinovat va suporta consecinţele. (...) Trebuie să ne asumăm cu toţii responsabilitatea de a afla cine este responsabil şi mai departe de a aplica toate sancţiunile. Aşa cum sunt ele prevăzute”, a declarat, Deca, marţi după-amiază, la Odorheiu Secuiesc.

Ea a afirmat că responsabilitatea pentru punerea în siguranţă a imobilului era împărţită între proprietar şi cei care administrează clădirea.

Conform ministrului, clădirea ”nu a fost expertizată ca având risc seismic”. 

”Expertizarea clădirii nu a fost făcută”, a precizat Deca, citată de News.ro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇