Iarna, renii își schimbă culoarea ochilor, de la portocaliu-auriu, așa cum este aceasta vara, la albastru.
Această culoare acționează ca un fel de ochelari de vedere pe timp de noapte, ajutându-i să găsească hrană iarna, au descoperit oamenii de știință.
E singura specie de animale cu ochi schimbători, în funcție de anotimp, scrie The Guardian, care citează un studiu realizat de oameni de știință de la Dartmouth College din SUA și de la Universitatea St Andrews din Scoția.
„Pentru ochii noștri, la fel ca pentru majoritatea mamiferelor, lichenul palid în zăpada albă este incredibil de greu de observat. Dar pentru ochii renilor, speciile cu care trebuie să se hrănească ar ieși în evidență ca pete întunecate în peisajul înzăpezit mult mai reflectorizant”, a explicat unul dintre oamenii de știință implicați în studiu, dr. Catherine Hobaiter, de la Școala de Psihologie și Neuroștiință a Universității St Andrews.
Renii se hrănesc cu o anumită specie de lichen numită Cladonia rangiferina, adesea denumită popular „mușchi de ren”. Specia de lichen, vitală pentru supraviețuirea renului, nu este de fapt mușchi și crește în paturi asemănătoare bureților la latitudinile nordice.
Studiul, care a pus sub lupă mai multe specii de licheni – 13.000 de specii cresc la nivel mondial – a arătat că diferite specii au absorbit sau reflectat lumina în mod diferit și că „mușchiul de ren” a absorbit lumina poate cel mai puternic.
„Dacă te poți pune în copitele lor privind acest peisaj alb, ai dori o rută directă către mâncarea ta. Renii nu vor să risipească energie rătăcind în căutarea hranei într-un mediu rece și steril”, a explicat și profesorul Nathaniel Dominy, antropolog la Dartmouth College din SUA.
„Dacă pot vedea lichenii de la distanță, asta le oferă un mare avantaj, permițându-le să conserve calorii prețioase într-un moment în care mâncarea este rară”, a mai spus antropologul.