Micuţa creatură care își poate vindeca singură inima. Și nu numai!

Micuţa creatură care își poate vindeca singură inima. Și nu numai!

Peștii zebră sunt niște creaturi pe cât de minunate, pe atât de puțin înțelese. Nu numai că sunt bizari, complet transparenți, dar au capacitatea să-și repare organele deteriorate într-o proporție greu de imaginat.

Oamenii de știință descoperiseră deja că acești peștișori translucizi își pot regenera țesutul retinian din ochi, iar acum noi cercetări arată își pot reînvia țesutul cardiac după leziuni.

„Am vrut să aflăm cum face acest mic pește și dacă am putea învăța de la el”, a declarat biologul și autorul studiului, Jan Philipp Junker, de la Institutul de Biologie a Sistemelor Medicale din Berlin, Germania.

ADVERTISING

La oameni, celulele musculare cardiace numite cardiomiocite nu se pot regenera. Înfometate de oxigen în timpul atacului de cord, cardiomiocitele noastre sunt deteriorate și se formează cicatrici permanente, numite fibroză, în locul mușchilor pierduți, lăsând inima mai slabă decât era înainte.

În cazul peștilor zebră, inima, nu mai mare de un milimetru, se poate repara până la 20% în decurs de două luni de la o leziune cardiacă, grație unor celule ale țesutului conjunctiv numite fibroblaste, care produc niște proteine care acționează ca semnale de reparare, se arată într-un raport publicat de Nature Genetics și citat de Science Alert.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Pe baza acestei cercetări, oamenii de știință încearcă în prezent fie să înlocuiască, fie să repare inimile deteriorate, la alte specii, inclusiv om, cu terapii pe bază de celule sau medicamente care imită moleculele găsite în peștele zebră.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇