Creatura care a supraviețuit la două extincții în masă ale Pământului

Creatura care a supraviețuit la două extincții în masă ale Pământului
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Oamenii de știință au identificat o nouă specie de amfibieni, una uriașă după standardele de azi, care a trăit în Australia în urmă cu aproape 250 de milioane de ani.

Descoperirea pune capăt unui mister care i-a captivat pe cercetători încă din anii ’90, atunci când rămășițele fosilizate ale vietății au fost găsite din întâmplare de un crescător de pui din regiunea New South Wales.

Mai puțin de 10 fosile ale speciei care se aseamănă cu o șopârlă au fost identificate până acum la nivel mondial, scrie BBC.

ADVERTISING

Experții spun că descoperirea ar putea „rescrie evoluția amfibienilor în Australia”. Dar descoperirea e cu mult mai importantă de atât dacă ținem cont de faptul că viețuitoarea făcea parte dintr-o familie de amfibieni care a supraviețuit nu la unul, ci la două evenimente de extincție în masă ale Pământului. A rămas în viață inclusiv după erupțiile vulcanice care au ucis mare parte dintre dinozaurii care existau acum 66 de milioane de ani.

Acum, după ani de studiu, oamenii de știință au ajuns la concluzia că scheletul aproape complet, cu capul încă atașat, ceea ce este aproape neîntâlnit, aparține familiei de amfibieni Temnospondyli, dar unei specii ce abia acum a fost descoperită.

ADVERTISING

Creatura era un amfibian de aproximativ 1,5 metri lungime, cu un corp asemănător unei salamandre. Specia nou identificată a fost numită Arenaepeton supinatus, care înseamnă „târâtoare de nisip pe spate” în latină.

Oamenii de știință spun că această specie de amfibieni carnivori trăia cândva în lacurile de apă dulce și izvoarele din Sydney.

„Australia era un loc grozav pentru animale să evolueze și să se refugieze după extincții în masă”, a explicat Lachlan Hart, paleontologul care a reușit într-un final să decodifice rămășițele împietrite ale creaturii.

ADVERTISING

Aceasta a fost descoperită în interiorul unei plăci de gresie de 1,6 tone, pe care o cumpărase Mihail Mihailidis, cel care a descoperit-o, pentru a-și repara un zid din grădină. Din fericire, bărbatul a predat fosila Muzeului Australian din Sidney în 1997, de atunci aceasta fiind cercetată.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇