O serie de fosile extrem de bine conservate au fost găsite pe pământul unei ferme din Gloucestershire, Marea Britanie. Mai cu seamă fosila unui pește, din care s-au păstrat inclusiv globii oculari, surprinde oamenii de știință, ea fiind intactă, chiar dacă vietatea a murit acum 183 de milioane de ani.
”Nu am mai văzut așa ceva până acum”, a declarat Sally Hollingworth, unul dintre cercetătorii care a participat la descoperire. ”Puteai vedea solzii, pielea, coloana vertebrală – până și globii oculari sunt încă acolo”, a mai spus omul de știință de la Universitatea din Birmingham.
Peștele, din care s-au păstrat inclusiv aripioarele, aparține speciei Pachycormus, dispărută între timp, relatează IFL Science.
Oricât de impresionantă ar fi, nu e singura fosilă găsită. Oamenii de știință au descoperit o adevărată comoară, însumând pești, reptile marine, calmari, insecte și alte animale străvechi, datând din prima parte a perioadei din Jurasic (acum 201,3 milioane până la 145 milioane de ani).
În total, au fost găsite peste 180 de fosile în timpul săpăturilor, iar o parte dintre ele urmează să ajungă la muzeu.
Explicația prezenței atâtor fosile în zonă este aceea că regiunea a fost cândva acoperită de o mare tropicală de mică adâncime, sedimentele contribuind la conservarea fosilelor.