Război Israel-Hamas. IDF a luat cu asalt și un spital din Cisiordania și anunță ce a găsit în Al-Shifa. Netanyahu recunoaște eșecul în protejarea civililor (Video)

<span style="color:#990000;"><span style="color:#990000;">Război Israel-Hamas</span></span>. IDF a luat cu asalt și un spital din Cisiordania și anunță ce a găsit în Al-Shifa. Netanyahu recunoaște eșecul în protejarea civililor (Video)

Armata israeliană şi-a intensificat vânătoarea de presupuse ascunzători ale Hamas din zona celui mai mare spital din Gaza, Al-Shifa. Guvernul Hamas a afirmat că soldaţii israelieni au distrus mai multe departamente ale spitalului, în timp ce IDF susține că a găsit acolo un tunel folosit de militanţi și un camion plin cu arme.

Premierul Benjamin Netanyahu a recunoscut într-o declarație eșecul forțelor sale de a proteja civilii din Gaza, însă a susținut că vina este exclusiv a Hamas.

Israelul a continuat atacurile și în Siria, unde a vizat pozițiile milițiilor pro-iraniene care sprijină Hamas, loviturile aeriene provocând pagube în apropiere de Damasc.

Și în Cisiordania ocupată a fost luat cu asalt spitalul Ibn Sina din tabăra de la Jenin, despre care israelienii susțin că ar fi un bastion al mișcărilor armate palestiniene. Imagini care circulă pe rețelele de socializare arată personal medical scos de soldați sub amenințarea puștilor din spital.

ADVERTISING

Pe plan internațional, „Grupul Înţelepţilor”, format din înalţi oficiali, activişti pentru pace şi apărători ai drepturilor omului, fondat în 2007 de Nelson Mandela, i-a cerut preşedintelui SUA, într-o scrisoare deschisă, să profite de „oportunitatea istorică” și să rămână în cunoscut ca cel care a avut curajul să definească o „viziune pentru pace" între Israel și Palestina.

Planul, spun Înțelepții, trebuie să se bazeze pe o soluţie cu două state, „să recunoască drepturi egale pentru palestinieni şi israelieni", să determine cine va controla Gaza, să abordeze preocupările legitime de securitate ale Israelului şi „să pună capăt anexării accelerate a pământului palestinian de către Israel".

Iată cele mai importante evenimente de vineri, 17 noiembrie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 42:

  • Papa Francisc se va întâlni cu rudele ostaticilor din Gaza - Papa Francisc se va întâlni cu rudele ostaticilor deţinuţi de militanţii Hamas şi cu o delegaţie de palestinieni care au rude în Gaza, a anunţat vineri Vaticanul. "Prin aceste întâlniri, care au un caracter exclusiv umanitar, Papa Francisc doreşte să îşi arate apropierea spirituală faţă de suferinţele ambelor părţi", a declarat purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, într-un comunicat. Întâlnirile vor avea loc miercuri la Vatican.
  • Carburant pentru Gaza - Cabinetul de război israelian a autorizat intrarea zilnică a două camioane-cisternă de carburant în Fâşia Gaza, pentru "a se conforma cererii SUA", au anunţat vineri responsabili israelieni. "Cabinetul de război a aprobat în unanimitate o recomandare comună a armatei şi a Shin Bet (serviciul israelian de securitate internă) de a se conforma cererii SUA şi a autoriza intrarea a două camioane-cisternă de carburant pe zi pentru nevoile ONU", au indicat responsabilii citaţi într-un comunicat. "Această acţiune îi permite Israelului să continue să dispună de marja de manevră internaţională pentru a elimina Hamas", au adăugat ei.
  • Netanyahu recunoaște eșecul în protejarea civililor - Premierul israelian Benjamin Netanyahu a recunoscut că eforturile de a reduce victimele civile palestiniene „nu au avut succes”, dar dă vina pe Hamas: „Orice moarte în rândul civililor este o tragedie. Și nu ar trebui să avem niciuna, deoarece facem tot ce putem pentru a scoate civilii din calea pericolului, în timp ce Hamas face totul pentru a-i ține în calea pericolului”.
  • Continuă bombardamentele la Al-Shifa - Armata israeliană şi-a intensificat vânătoarea de presupuse ascunzători ale Hamas din zona celui mai mare spital din Gaza, Al-Shifa. Guvernul Hamas a afirmat că soldaţii israelieni au distrus mai multe departamente ale spitalului, în timp ce IDF susține că a găsit un tunel folosit de militanţi la Al-Shifa. O înregistrare video publicată de IDF arată o gaură adâncă în pământ, plină de moloz şi înconjurată de resturi de beton şi lemn şi nisip. Se pare că zona fusese excavată: un buldozer apare în fundal. Armata a declarat că trupele sale au găsit, de asemenea, un vehicul în spital care conţinea un număr mare de arme.
  • Asalt israelian asupra unui spital din Cisiordania - În cursul nopţii, o echipă AFP a raportat o operaţiune israeliană de amploare în tabăra de la Jenin, bastion al mişcărilor armate palestiniene, în Cisiordania ocupată. Imagini care circulă pe rețelele de socializare arată personal medical scos de soldați sub amenințarea puștilor din spitalul Ibn Sina.
  • Israelul a bombardat aproape de Damasc - Agenţia oficială de presă siriană Sana a anunţat lovituri aeriene israeliene care au provocat pagube materiale în apropiere de Damasc, Israelul vizând în ultimii ani, în mai multe rânduri, pe teritoriul sirian, poziţii ale miliţiilor pro-iraniene, ţară care sprijină Hamas, în ultimii ani.
  • Grupul Înțelepților, mesaj pentru Biden - „Grupul Înţelepţilor”, format din înalţi oficiali, activişti pentru pace şi apărători ai drepturilor omului, fondat în 2007 de Nelson Mandela, solicită preşedintelui SUA, într-o scrisoare deschisă, să profite de „oportunitatea istorică” și să rămână în cunoscut ca cel care a avut curajul să definească o „viziune pentru pace" între Israel și Palestina. Planul trebuie să se bazeze pe o soluţie cu două state, „să recunoască drepturi egale pentru palestinieni şi israelieni", să determine cine va controla Gaza, să abordeze preocupările legitime de securitate ale Israelului şi „să pună capăt anexării accelerate a pământului palestinian de către Israel".
  • „Pe măsură ce polarizarea se adânceşte, lumea are nevoie de dvs. pentru a trasa o viziune pentru pace. Această viziune trebuie să le dea speranţă celor care resping extremismul şi vor ca violenţa să înceteze. (…) Distrugerea Fâşiei Gaza şi uciderea civililor nu îi pune pe israelieni în siguranţă. Aceste acţiuni vor duce la mai mult terorism, în regiune şi în afara ei. Nu există o soluţie militară la acest conflict. „Istoria nu va uita niciodată mandatul lui Joe Biden dacă reuşeşte să construiască o coaliţie de parteneri care caută o soluţionare echitabilă şi sunt capabili să producă un plan viabil".
  • Încă 16 români aduși în țară - Ministerul Afacerilor Externe informează că încă 16 cetăţeni români şi membri de familie ai acestora, evacuaţi din Fâşia Gaza, au fost transportaţi în România, vineri, la bordul unei curse operate de TAROM. Până în prezent, 237 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au fost evacuați din Gaza și aduși în România.
  • Cine a ucis-o pe Noa Marciano - Armata israeliană a anunţat vineri că trupele sale au găsit într-o anexă a spitalului Al-Shifa cadavrul unei femei soldat care fusese capturată în viaţă de Hamas în timpul atacului din 7 octombrie, Noa Marciano. IDF anunţase marţi decesul caporalului Noa Marciano, în vârstă de 19 ani, după ce Hamas publicase fotografii cu cadavrul ei, susținând că a fost ucisă într-un bombardament israelian.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇