Context
În contextul crizei în desfășurare din Israel, rețelele sociale precum X și Facebook au fost invadate de știri false. O astfel de postare plasează în mod eronat imagini cu fotbalistul Lionel Messi, pentru a dezinforma.
Imaginile originale nu au nicio legătură cu Gaza sau Israel și au fost realizate ca parte a unui parteneriat comercial încheiat între Messi și o companie de produse sportive.
Narațiuni alimentate de astfel de conținuturi false/ înșelătoare:
„Nu este posibilă o rezolvare pașnică a conflictului din Orientul Mijlociu.”
„O pace durabilă nu este posibilă în Orientul Mijlociu.”
Evaluarea Antifake: ADVERTISING
Imagini trucate, utilizate în contextul evenimentelor tragice din Orientul Mijlociu. Menționăm faptul că știrile false sunt concepute pentru a manipula percepțiile și a distorsiona realitatea. În acest caz, dezinformarea care se referă la o presupusă susținere a unui megastar sportiv a uneia sau alteia dintre părțile implicate în conflict poate duce la radicalizare și amplificarea unor narațiuni false, cu potențial de a inflama opinia publică.
Disclaimer!
Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false, nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.
Sursele noastre de fact-checking:ADVERTISING
Leadstories.com – Photos Do NOT Actually Show Lionel Messi Holding Up Palestinian, Israeli Flags
Usatoday.com – Image of Lionel Messi holding Israeli flag amid Israel-Hamas war is altered
Reuters.com – Messi photo altered to show him holding Palestinian flag
Reuters.com – Messi photo altered to show him holding Israeli flag
Afp.com – Images of Lionel Messi holding Israeli, Palestinian flags are altered