Război Israel-Hamas. Bătălia de la Spitalul Al-Shifa. Posibil acord pentru eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas. Mesajul tranșant al papei: Destul, fraților, destul

<span style="color:#990000;">Război Israel-Hamas</span>. Bătălia de la Spitalul Al-Shifa. Posibil acord pentru eliberarea ostaticilor deținuți de Hamas. Mesajul tranșant al papei: Destul, fraților, destul

Lupte violente continuă în oraşul Gaza şi în împrejurimi între trupele Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF) şi militanţi înarmaţi, în timp ce armata se apropie de spitalul Al-Shifa, unde Israelul spune că se află sediul principal al Hamas.

OMS a anunțat că a pierdut legătura cu contactele sale de la spitalul din nordul Fâșiei Gaza, oficialii fiind îngrijorați „pentru siguranţa şi sănătatea lucrătorilor, a sutelor de pacienţi bolnavi şi răniţi, inclusiv a nou-născuţilor şi a persoanelor strămutate, care se află încă în spital”.

Duminică a fost redeschis și punctul de frontieră Rafah, pentru a permite din nou evacuarea străinilor și a răniților și inclusiv 101 de cetăţeni români şi membri de familie sunt astăzi pe lista de evacuare. Iar românii care reușiseră să iasă din Gaza pe 9 noiembrie au ajuns într-un final în țară, după ce avionul care trebuia să-i aducă inițial s-a defectat.

La nivel diplomatic, premierul Benjamin Netanyahu l-a criticat pe președintele francez Emmanuel Macron, după ce acesta ceruse încetarea focului și denunţase Israelul pentru uciderea de copii, femei şi bătrâni.

ADVERTISING

Iar SUA au cerut explicații după ce Netanyahu a respins ideea ca Autoritatea Palestiniană să guverneze Gaza după încheierea războiului, susținând că „orice loc care nu se află sub controlul Israelului va cunoaşte o revenire a terorii”.

Iată cele mai importante evenimente de duminică, 12 noiembrie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a intrat în ziua 37:

  • Olaf Scholz se opune unei încetări imediate a focului - Cancelarul german, Olaf Scholz, a declarat că se opune unei încetări "imediate" a focului în Fâşia Gaza, în condiţiile în care apelurile pentru o astfel de încetare a focului au crescut în întreaga lume în urma bombardamentelor armatei israeliene. ''Recunosc cu sinceritate că nu cred că apelurile la o încetare imediată a focului sau la o pauză lungă - care ar echivala aproape cu acelaşi lucru - sunt corecte, deoarece acest lucru ar însemna în cele din urmă că Israelul dă şansa Hamas să se refacă şi să obţină noi rachete", a spus Olaf Scholz. Cu toate acestea, el a făcut apel la "pauze umanitare".
  • Alți români evacuați - Ministerul Afacerilor Externe precizează că alți 86 de cetăţeni români şi membri de familie ai acestora au ieşit din Fâşia Gaza prin punctul de frontieră Rafah şi se află pe teritoriul egiptean, în drum spre Cairo. Cetăţenii evacuaţi urmează să ajungă în România în perioada următoare. MAE reaminteşte că, până la acest moment, 134 de cetăţeni români şi membri de familie evacuaţi din Fâşia Gaza au ajuns în România.
  • Mesajul Papei - Papa Francisc și-a reiterat apelul pentru încetarea ostilităților dintre Hamas și Israel și a cerut ca în Gaza să fie acceptat „mult mai mult" ajutor umanitar. ”Destul, fraților, destul", a fost mesajul tranșant al șefului Bisericii Catolice. Papa a spus că ostaticii deținuți de Hamas trebuie să fie eliberați și a avertizat că utilizarea armelor nu va aduce niciodată pacea.„Sunt aproape de toți cei care suferă, palestinieni și israelieni", a spus papa.
  • Posibil acord pentru eliberarea ostaticilor - Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a vorbit despre posibilitatea unui acord pentru eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas în Fâşia Gaza, în timpul unui interviu acordat postului NBC. Netanyahu a fost întrebat despre posibilitatea unui acord pentru femeile, copiii şi bătrânii care sunt ostatici. ''Există un potenţial acord?", a întrebat jurnalista. ''Ar putea fi", a răspuns el, "dar, cred că, cu cât vorbesc mai puţin despre acest subiect, cu atât cresc şansele ca acesta să se materializeze". Netanyahu a precizat, totuşi, că lucrurile progresează datorită presiunii militare israeliene.
  • Bătălia de la spitalul Al-Shifa - Lupte violente continuă în oraşul Gaza şi în împrejurimi între trupele Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF) şi militanţi înarmaţi, în timp ce armata se apropie de spitalul Al-Shifa, unde Israelul spune că se află sediul principal al Hamas. Imagini filmate în direct din zonă par să arate lupte grele în apropierea spitalului, cu sunete constante de focuri de armă şi explozii. Martorii spun că atacurile aeriene au continuat în zonă şi în cursul nopţii. Oficialii din domeniul sănătăţii spun că mii de medici, pacienţi şi persoane strămutate sunt blocate în zona din jurul spitalului Shifa, fără electricitate şi cu provizii din ce în ce mai puţine.
  • OMS a pierdut legătura cu Al-Shifa - Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că nu mai este în legătură cu contactele sale de la spitalul Al-Shifa din nordul Fâşiei Gaza. OMS s-a declarat „îngrijorată pentru siguranţa şi sănătatea lucrătorilor, a sutelor de pacienţi bolnavi şi răniţi, inclusiv a nou-născuţilor şi a persoanelor strămutate, care se află încă în spital".
  • Rachete la Kissufim - Prima alarmă de alertă cu rachete a zilei a sunat duminică dimineaţă, în Kissufim, în apropiere de Gaza. Comunitatea a fost evacuată de mult timp pe fondul războiului în curs şi după ce oraşele din zona de frontieră au fost devastate în timpul atacului Hamas din 7 octombrie. Nu există rapoarte imediate privind impactul sau victimele.
  • Rafah s-a redeschis - Autoritatea de frontieră din Gaza a anunţat că punctul de trecere terestră spre Egipt de la Rafah s-a redeschis duminică pentru deţinătorii de paşapoarte străine şi persoanele aflate în întreţinere. Punctul de trecere a frontierei a început să funcţioneze de la ora locală 09:00 pentru străini şi pentru persoanele evacuate medical. Inclusiv 101 de cetăţeni români şi membri de familie sunt astăzi pe lista de evacuare.
  • Atac israelian în Siria - Avioane de război israeliene au lovit, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, infrastructura militară din Siria. Forţele de apărare israeliene spun că aceasta este o reacţie la tirurile de rachete lansate înainte în urmă cu câteva ore dinspre Siria spre Înălţimile Golan. IDF nu a oferit imediat detalii despre locurile vizate.
  • Netanyahu îl atacă pe Macron - Premierul israelian a comentat, sâmbătă seara, într-o conferinţă de presă, criticile preşedintelui francez Emmanuel Macron formulate într-un interviu pentru BBC, în care acesta a denunţat Israelul pentru uciderea de copii, femei şi bătrâni şi a cerut încetarea focului. Benjamin Netanyahu a spus că preşedintele Macron „a făcut o greşeală gravă, din punct de vedere faptic şi moral. Hamas este cel care împiedică evacuarea civililor, nu Israelul”. Detalii, AICI.
  • Orice loc care nu se află sub controlul Israelului va cunoaşte o revenire a terorii - În ce privește situația din Gaza după încheierea conflictului, Netanyahu nici nu vrea să audă de o altă guvernare decât israeliană. SUA și mai multe puteri susțin revenirea Autorității Palestiniene în Gaza: „Avem nevoie de un control total asupra securităţii, cu posibilitatea de a intra ori de câte ori dorim pentru a alunga orice terorist care ar putea să reapară. Nu va exista nicio autoritate civilă care să îşi înveţe copiii să urască Israelul, să urască israelienii. A doua zi ce Gaza va fi demilitarizată, nu va mai exista nicio ameninţare pentru Israel dinspre Gaza. Masacrul din 7 octombrie a dovedit odată pentru totdeauna că orice loc care nu se află sub controlul securităţii israeliene va cunoaşte o revenire a terorii”.
  • SUA cer explicații - Statele Unite au cerut clarificări cu privire la comentariile lui Netanyahu, potrivit cărora Israelul va deţine responsabilitatea securităţii în Fâşia Gaza, pentru o perioadă nedeterminată, după ce se va încheia războiul împotriva grupării teroriste Hamas. Solicitarea de clarificări a fost anunţată pentru prima dată de postul public de televiziune Kan, iar un oficial american a confirmat informaţia pentru The Times of Israel.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇