Nou-născuți morți la cel mai mare spital din Gaza, asediat pentru că ar ascunde centrul Hamas de comandă. Armata Israelului promite să evacueze bebelușii

Nou-născuți morți la cel mai mare spital din Gaza, asediat pentru că ar ascunde centrul Hamas de comandă. Armata Israelului promite să evacueze bebelușii
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un copil este ucis la fiecare 10 minute în Gaza, susţine şeful OMS.

Cel mai mare spital din Gaza City a fost bombardat, însă armata israeliană susţine că de vină ar fi un proiectil rătăcit lansat din Fâşia Gaza.

ONG-ul Physician for Human Rights-Israel a anunţat că doi bebeluşi prematuri au murit, după oprirea forţată a terapiei intensive neonatale, din cauza lipsei de electricitate la spitalul al-Shifa, aflat sub asediu.

Israelul spune că sub acest spital se află principalul centru de comandă al Hamas, dar că va ajuta duminică la evacuarea bebeluşilor prinşi în spital.

Cel puţin 45% dintre locuinţele din Gaza au fost distruse sau avariate, iar 200.000 de oameni nu mai au casă, anunţă Biroul ONU de Coordonare a Acţiunilor Umanitare (OCHA).

Alarmele care anunţă o posibilă infiltrare a dronelor au sunat sâmbătă dimineaţa în oraşul Kiryat Shmona din nordul Israelului şi în mai multe localităţi din apropiere, în Galileea Superioară, în apropiere de graniţa cu Libanul.

Pe de altă parte, armata israeliană a anunţat că peste noapte au fost lovite în Gaza locaţii Hamas din aer, de pe uscat şi de pe mare, iar 11 avanposturi ale mişcării palestiniene au fost capturate în nordul Fâşiei Gaza de la începutul războiului.

Cam asta este situaţia în zona de conflict, iar între timp Arabia Saudită şi ţările musulmane au cerut sâmbătă încetarea imediată a operaţiunilor militare din Gaza, declarând, în cadrul unui summit comun arabo-islamic organizat la Riad, unde după 10 ani a venit şi preşedintele Iranului, că Israelul este responsabil pentru "crimele" împotriva palestinienilor.

Iar preşedintele francez Emmanuel Macron cere Israelului să înceteze să bombardeze ”bebeluşi, femei şi bătrâni”.

ADVERTISING

101 români au primit aprobarea să plece din Gaza, dar aşteaptă să se deschidă graniţa la Rafah. Avionul trimis de Armată în Egipt, să îi aducă în ţară pe cei 41 de cetăţeni români şi membri de familie evacuaţi deja din Gaza, s-a stricat.

Iată cele mai importante evenimente de sâmbătă, 11 noiembrie, în războiul dintre Israel și Hamas care a intrat în ziua 36:

  • Ameninţări pentru Liban - După ce liderul grupării Hezbollah a ieşit să se laude că foloseşte noi tipuri de arme şi a lovit noi ţinte în Israel, ministrul Apărării de la Tel Aviv a avertizat că cei care vor plăti pentru greşelile Hezbollah vor fi în primul rând cetățenii Libanului: "Ceea ce facem în Gaza putem face în Beirut”. Detalii AICI
  • Protest la Tel Aviv - Manifestanţii împotriva războiului s-au adunat la Tel Aviv sâmbătă seară şi au cerut încetarea focului și eliberarea ostaticilor de către Hamas. Videoclipurile postate pe rețelele de socializare arată protestatarii ținând pancarte pe care scrie: „Israelieni pentru încetarea focului”, „Războiul nu are câștigători” și „Numai negocierile de pace vor rezolva asta”.
  • Armata israeliană va ajuta duminică la evacuarea copiilor prinși în spitalul Al Shifa din Gaza, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari. „Personalul spitalului Shifa a cerut ca mâine să ajutăm bebelușii din secția de pediatrie să ajungă la un spital mai sigur. Vom oferi asistența necesară”, a declarat Hagari, într-o conferință de presă. "Există un risc real pentru viețile altor 37 de bebeluși prematuri", a declarat organizația Physicians for Human Rights Israel, citând medici de la spitalul Al-Shifa.
  • Arabia Saudită şi ţările musulmane au cerut sâmbătă încetarea imediată a operaţiunilor militare din Gaza, declarând, în cadrul unui summit comun arabo-islamic organizat la Riad, unde după 10 ani a venit şi preşedintele Iranului, că Israelul este responsabil pentru "crimele" împotriva palestinienilor. Preşedintele turc Erdogan - a cărui ţară face parte din NATO - a făcut apel la o conferinţă internaţională de pace pentru a găsi o soluţie permanentă la conflictul dintre Israel şi palestinieni. "În Gaza nu pauzele de câteva ore sunt ceea ce avem nevoie, ci mai degrabă avem nevoie de o încetare permanentă a focului", a declarat Erdogan la summit.
  • Hezbollah va ţine frontul activ - Şeful Hezbollah din Liban, Sayyed Hassan Nasrallah, a declarat sâmbătă că gruparea sa armată foloseşte noi tipuri de arme şi a lovit noi ţinte în Israel în ultimele zile promiţând că frontul din sudul ţării împotriva inamicului va rămâne activ.
  • Manifestaţie uriaşă la Londra - Sute de mii de oameni s-au adunat la Londra pentru un marş pro-palestinian. Organizatorii spun că ar fi vorba de 800.000 de mii, dar Poliţia a estimat mult mai puţini: 300.000. Detalii AICI
  • IDF a mai ucis un lider Hamas - Armata israeliană a declarat că a ucis un comandant Hamas pe nume Ahmed Siam. „Avioanele IDF tocmai l-au lovit pe Ahmed Siam, responsabil pentru că ținea ostatici aproximativ 1.000 de rezidenți și pacienți din Gaza la spitalul Rantisi și pentru că împiedica evacuarea lor spre sud”.
  • Zeci de mii de oameni s-au adunat la Londra pentru un marş pro-palestinian. Oamenii poartă steaguri palestiniene și pancarte cu sloganuri precum „Încetarea focului acum” și „Opriți uciderea civililor nevinovați”. Detalii, video şi foto AICI
  • Armata Israelului, organizaţie teroristă - Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a cerut sâmbătă la Riad ţărilor musulmane să califice armata israeliană drept ''organizaţie teroristă''. În discursul său adresat liderilor arabi şi musulmani reuniţi în capitala saudită, Raisi a chemat ţările musulmane să se pregătească să-i "înarmeze pe palestinieni" dacă "crimele de război" ale Israelului continuă.
  • Armata israeliană (IDF) a anunțat că oprește operațiunile militare din apropierea unei tabere din Gaza, sâmbătă, timp de patru ore, pentru a încuraja civilii să plece din zona de război. De asemenea, IDF păstrează deschis coridorul umanitar din Gaza. „Coridorul de evacuare va rămâne deschis între orele 09:00-16:00 pentru civili prin axa Salah al-Din spre sud de Wadi Gaza. Va exista o pauză tactică a operațiunii militare în zona taberei Jabalia astăzi între orele 10:00-14:00 pentru a încuraja evacuarea spre sud prin Axa Saladin. Rezidenții care sunt blocați de la evacuare de către Hamas pot contacta IDF”, a anunțat armata.
  • Sună alarmele de dronă în Israel - Alarmele care anunţă o posibilă infiltrare a dronelor au sunat sâmbătă dimineaţa în oraşul Kiryat Shmona din nordul Israelului şi în mai multe localităţi din apropiere, în Galileea Superioară, în apropiere de graniţa cu Libanul. În acelaşi timp, sirenele pentru rachete care se apropie au sunat în comunitatea Margaliot din aceeaşi zonă.
  • 11 avanposturi Hamas capturate - Armata israeliană a anunţat sâmbătă că peste noapte au fost lovite în Gaza locaţii Hamas din aer, de pe uscat şi de pe mare, iar 11 avanposturi ale mişcării palestiniene au fost capturate în nordul Fâşiei Gaza de la începutul războiului
  • Un copil e ucis la fiecare 10 minute - Şeful OMS, Tedros Ghebreyesus, a vorbit în fața Consiliului de Securitate al ONU, unde a spus că nimeni nu este în siguranță. Jumătate din cele 36 de spitale din Gaza și două treimi din centrele de asistență medicală primară nu funcționează. Cele care au rămas deschise sunt copleșite de cereri, iar sistemul de sănătate este „în genunchi", a explicat șeful OMS. „În medie, un copil este ucis la fiecare 10 minute în Gaza", a mai spus Tedros.
  • Cel mai mare spital, bombardat - Spitalul Al-Shifa, cel mai mare din oraşul Gaza, a fost bombardat, însă armata israeliană spune că de vină ar fi un proiectil rătăcit, lansat din Fâşia Gaza.
  • Pacienții mor la minut - Al Jazeera a vorbit cu Muhammad Abu Salmiya, directorul spitalului al-Shifa: "Tot ce pot spune este că am început să pierdem vieți. Pacienții mor la minut, mor și răniții, chiar și bebelușii din incubatoare. Am pierdut un bebeluș în incubator, am pierdut și un tânăr în secția de terapie intensivă. Complexul spitalului este izolat, iar clădirile spitalului sunt vizate. Orice persoană care se mișcă în interiorul complexului este vizată. Forțele de ocupație israeliene sunt afară, împiedicând orice persoană să se miște (...) "Suntem la câteva minute distanţă de o moarte iminentă". Spitalul a rămas fără curent, Internet și apă și provizii medicale.
  • 45% din case nu mai sunt - Cel puţin 45% dintre locuinţele din Fâşia Gaza au fost distruse sau avariate până la 4 noiembrie, iar 200.000 de oameni nu mai au casă, anunţă Biroul ONU de Coordonarea Acţiunilor Umanitare (OCHA). Partea de nord nu mai are electricitate şi nici combustibil de la 11 octombrie. O treime dintre spitalele din enclavă au fost nevoite să închidă, iar cele care au rămas deschise operează cu electricitate limitată şi fără anestezie şi apă curată. Toate brutăriile din nord au fost închise, fie din cauza avariilor, fie din cauza lipsei de combustibil. Singura centrală electrică a rămas fără combustibil, iar instalaţia de desalinizare a apei a fost, de asemenea, închisă. Majoritatea staţiilor de pompare a apei uzate nu funcţionează.
  • Macron cere Israelului să nu mai bombardeze bebeluşi - Preşedintele francez Emmanuel Macron cere Israelului să înceteze să bombardeze ”bebeluşi, femei şi bătrâni” în Fâşia Gaza, într-un interviu acordat BBC News. ”De facto, în prezent sunt bombardaţi civili. Aceşti bebeluşi, aceste femei, aceste persoane în vârstă sunt bombardaţi şi ucişi. Nu există niciun motiv şi nicio legitimitate a acestui lucru. Cerem Israelului să oprească” aceste bombardamente, declară Emmanuel Macron, la o zi după o conferinţă umanitară privind Fâşia Gaza la Paris.
  • 100 de români aşteaptă să fugă - Alţi 101 români au primit aprobarea să plece din Gaza, însă tensiunea rămâne la cote maxime. Punctul de frontieră Rafah a fost închis toată ziua de vineri. Avionul trimis de Armată în Egipt, să îi aducă în ţară pe cei 41 de cetăţeni români şi membri de familie evacuaţi joi din Gaza, s-a stricat. Detalii AICI
  • Medic salvat şi returnat - Un medic britanic care a părăsit Gaza cu familia a fost trimis înapoi în zona de război după ce oficialii egipteni i-au spus că numele lui nu se află pe lista celor care urmează să fie evacuaţi. Povestea lui o găsiţi AICI
  • Un raid israelian a vizat un vehicul în sudul Libanului, la aproximativ 45 km nord de graniţa comună, în primul atac în profunzime pe teritoriul libanez de la începutul ostilităţilor în octombrie. Agenţia oficială de ştiri ANI, care nu a raportat victime, a declarat că "o dronă inamică a vizat o camionetă care se afla într-o livadă din regiunea Zahrani", pe coasta libaneză.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇