Avionul trimis să-i aducă acasă pe cei 41 de români evacuați din Gaza s-a stricat la Cairo UPDATE

Avionul trimis să-i aducă acasă pe cei 41 de români evacuați din Gaza s-a stricat la Cairo <span style="color:#990000;">UPDATE</span>

Avionul trimis de Armată în Egipt, ca să îi aducă în ţară pe cei 41 de cetăţeni români şi membri de familie evacuaţi recent din Gaza, s-a stricat.

Reprezentanţii MAE au precizat, sâmbătă, că românii fugiţi din Gaza vor porni spre România, prin intermediul unui zbor realizat cu sprijinul Ministerului Apărării.

„Cetăţenii români şi membrii de familie au ajuns pe teritoriul Republicii Arabe Egipt prin punctul de frontieră Rafah, în cursul zilei de 9 noiembrie 2023, fiind preluaţi ulterior de către reprezentanţii Ambasadei României în R.A. Egipt. O echipă mobilă a Celulei de Criză a MAE i-a însoţit apoi până la Cairo”, anunţă MAE.

ADVERTISING

Însă avionul Spartan a ajuns în Cairo, dar nu a mai putut decola spre ţară, pentru că piloții români au depistat o problemă tehnică, transmite Digi24.

UPDATE Aşa că Armata a fost nevoită să trimită alt avion la Cairo, cu piese de schimb.

„Ca urmare a faptului că echipa tehnică de la bordul aeronavei C-130 Hercules de la Cairo nu a reuşit procurarea pe plan local a piesei de schimb pentru remedierea defecţiunii raportate, o aeronavă C-27J Spartan a decolat în urmă cu scurt timp, în jurul orei 18.50, de pe Aeroportul Otopeni cu destinaţia Cairo, pentru a transporta materialele necesare.

ADVERTISING

Cele două aeronave militare vor decola de la Cairo imediat după remedierea defecţiunii aeronavei Hercules, estimarea sosirii pasagerilor la Otopeni fiind în jurul orei 3:00, mâine dimineaţă”, au anunţat reprezentanţii MApN.

„Prioritatea noastră e ca cetățenii români evacuați să ajungă în siguranță în România. Astfel de situații apar, nu este nimic ieșit din comun. Obiectivul este aducerea cetățenilor români și membrilor de familie în siguranță în România. Grupul a fost evacuat în urmă cu câteva zile, au reușit să treacă prin punctul de trecere de la Rafah, au ajuns la Cairo, iar acum se vor îndrepta spre România, când toate condițiile vor fi îndeplinite. Colegii mei sunt în permanentă legătură cu ei, le acordă toată asistența și protecția consulară de care au nevoie”, a declarat Radu Filip, purtător de cuvânt MAE, la Digi24.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇