Sute de mii de oameni s-au adunat la Londra pentru un marş pro-palestinian. Organizatorii spun că ar fi vorba de 800.000 de mii, dar Poliţia a estimat mult mai puţini: 300.000.
Oamenii poartă steaguri palestiniene și pancarte cu sloganuri precum „Încetarea focului acum” și „Opriți uciderea civililor nevinovați”, scrie The Guardian.
Mulțimea scandează „cu miile, cu milioanele, toți suntem palestinieni”. Ei strigă, de asemenea, „Rishi Sunak, să-ți fie rușine!”
Poliția Metropolitană spune că a reținut în jur de 150 de persoane de la demonstrația pro-palestiniană, care trăgeau cu artificii și mulți purtau măști.
Anterior, Poliția anunţase că este în căutarea a două persoane care au apărut într-o fotografie postată pe rețelele de socializare.
Poliţia a declarat că grupurile de extremă-dreapta care se opun marşului au fost prezente în centrul Londrei în "număr semnificativ", ceea ce a dus la încăierări cu forţele de ordine. Şi aici s-au făcut zeci de arestări.
„Cei arestaţi fac parte dintr-un grup mare de contra-protestatari pe care i-am monitorizat și care au încercat să ajungă la principalul marș”.
Poliţiştii au dat asigurări că nu vor permite ca cele două grupuri să se întâlnească. "Vom folosi toate puterile şi tacticile pe care le avem la dispoziţie pentru a împiedica acest lucru să se întâmple", a declarat poliţia londoneză.
Agenţi în echipament antirevoltă au încercat să îi reţină pe protestatarii de extremă-dreapta, unii dintre ei aruncând în ei cu sticle sau pietre.
Organizarea acestui marş pro-Palestina, care nu are autorizaţie de la guvern, s-a transformat într-o criză politică. Ministrul de Interne, Suella Braverman, se află acum într-o situaţie politică dificilă, după ce a pus la îndoială neutralitatea Poliţiei, care a refuzat să interzică demonstraţia.
Primarul Londrei, Sadiq Khan, şi prim-ministrul Scoţiei, Humza Yousaf, au acuzat-o pe Suella Braverman că a încurajat extrema dreaptă.
Premierul Rishi Sunak l-a avertizat pe şeful poliţiei londoneze, Mark Rowley, că îl va trage la "răspundere" pentru orice excese, în special dacă manifestanţii vor perturba comemorările de Ziua Armistiţiului (din Primul Război Mondial), programate să aibă loc în acelaşi timp în capitală.
Proteste şi la Paris şi Bruxelles
Aproximativ 21.000 de persoane au participat sâmbătă la un miting pro-palestinian şi la Bruxelles, iar la Paris, deputaţii de stânga s-au numărat printre cei aproximativ 16.000 de protestatari care au mărşăluit cu bannere şi steaguri pro-palestiniene pentru a cere încetarea focului.
Unii politicieni francezi de stânga au salutat apelul lansat săptămâna aceasta de preşedintele Emmanuel Macron pentru încetarea focului şi şi-au exprimat opoziţia faţă de campania de bombardamente a Israelului.