Marș de solidaritate cu palestinienii, la București. Sute de oameni cer încetarea războiului: Opriți genocidul. Un Holocaust nu-l justifică pe altul!

Marș de solidaritate cu palestinienii, la București. Sute de oameni cer încetarea războiului: Opriți genocidul. Un Holocaust nu-l justifică pe altul!

Sute de persoane au participat, sâmbătă, la un marş de solidaritate cu palestinienii. Oamenii au adus steaguri ale acestei ţări, pancarte cu mesaje prin care au cerut încetarea conflictului şi au scandat „Opriţi războiul!”, „Opriţi genocidul”, „Jos ocupaţia!”, „Jos Israel”, „Libertate! Vrem dreptate!” şi „Palestina liberă”.

Pe pancarte erau scrise mesaje în limbile română sau engleză, precum „Poporul palestinian cere încetarea ocupaţiei”, „Un Holocaust nu-l justifică pe altul” sau „Opriţi masacrul inocenţilor!”.

Susţinătorii Palestinei reclamă că Israelul „omoară copii, femei, fără milă”, iar aceasta nu ar fi, în opinia lor, prima astfel de acţiune și spunând că este vorba despre „un serial” de evenimente împotriva palestinienilor.

ADVERTISING

„Noi ne rugăm cu toţi, de aici, să fie ultimul episod din acest serial, să se termine acest măcel. Să fie pace pentru toţi, ne-am săturat de războaie! Noi nu spunem bună ziua, sau bună seara, sau good morning sau good evening, spunem Salam Alaikum, să fie pace, acesta este salutul nostru”, a spus unul dintre protestatari. 

Participanţii la marşul de solidaritate s-au adunat în Piaţa Universităţii din Bucureşti, începând cu ora 12:30, iar puţin după ora 13:00 au depus, la monumentul dedicat eroilor Revoluţiei de la 1989 din România o coroană de flori în memoria palestinienilor care au murit în conflictul declanşat luna trecută, după care au plecat în marș spre Parcul Izvor, flancați de jandarmi.

ADVERTISING

Ajunși în Parcul Izvor, au fost ţinute discursuri de către susţinătorii Palestinei şi s-a ascultat muzică palestiniană. Printre participanţi sunt şi români care au explicat că au ieşit în stradă pentru a-şi arăta susţinerea faţă de Palestina, afirmând că ştiu istoria şi ştiu că drepturile poporului palestinian sunt încălcate de decenii.

Critici la adresa Guvernului Ciolacu și a lui Titus Corlățean

Senatorul PSD Titus Corlăţean, preşedinte al Comisiei pentru politică externă din Senatul României şi membru al Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi, a fost aspru criticat de protestatari.

ADVERTISING

Unii dintre cei care au luat cuvântul au criticat de asemenea şi guvernanţii români, pentru că nu spun nimic despre copiii palestinieni morţi.

„Un individ numit Titus Corlăţean, preşedinte al Comisiei pentru politică externă din Senat, l-a luat în braţe pe ambasadorul israelian şi i-a spus 'fratele meu'! Dar ştiţi ce? Nu a spus un cuvânt despre copiii morţi palestinieni şi mi-a fost ruşine mie, ca român! Dacă vă gândiţi că de data trecută când ne-am văzut au mai murit încă două mii şi ceva de copii palestinieni şi ei nu spun nimic. Aici e problema: cei de aici nu recunosc durerea voastră şi toată presiunea voastră trebuie să fie pe Guvernul României!

Aţi auzit vreun guvernant să iasă şi să spună că este alături de familiile copiilor palestinieni. Este adevărat că trebuie să arătăm compasiune faţă de toate familiile ai căror copii mor, dar nu poţi să nu te uiţi la un principiu de proporţionalitate când ei au venit şi mi-au spus: 'cum vorbeşti tu la mitingul palestinian, tu israelian, vorbeşti la mitingul palestinian'? Fiindcă nu poţi să vezi patru mii de copii morţi.

Lor nu le e ruşine, nu le e deloc ruşine, să nu amintească un cuvânt despre aceştia patru mii de copii... sunt aici pentru că ştiu că Israel încalcă drepturile omului!”, a afirmat unul dintre participanţii la mitingul pro Palestina organizat sâmbătă după amiază în Capitală. 

Autorităţile române au fost criticate şi în legătură cu vizita la Bucureşti a Ellei Haimi, soţia cetăţeanului româno-israelian Tal Haimi, răpit în Fâşia Gaza. Aceasta a fost primită inclusiv de către premierul Marcel Ciolacu, care i-a transmis susţinerea autorităţilor, în momentele dificile prin care trece.

„Aţi văzut cum a fost primită o doamnă din Israel aici. Pe voi v-a primit cineva aici?”, le-a spus un protestatar celorlalţi participanţi la miting.

Un alt participant a acuzat „manipularea grosolană a sistemului sionist internaţional”, susţinând că „Palestina este ultima redută pentru lupta pentru demnitatea umană”. 

Acesta s-a arătat convins de victoria Palestinei, arătând că aceasta luptă împotriva „sistemului occidental corupt”. 

„Mergem înainte, victoria este a noastră, a Palestinei şi a tuturor oamenilor liberi, cu conştiinţa sănătoasă”, a spus protestatarul de origine palestiniană.

Incidente

Direcţia Generală de Jandarmi a Municipiului Bucureşti a anunțat că la mitingul pro-palestinian, o femeie în vârstă de 20 de ani şi un bărbat, în vârstă de 29 de ani, au fost depistaţi având asupra lor spray cu substanţă iritant-lacrimogenă iar un tânăr de 18 ani, o petardă. Cele trei persoane au fost conduse la sediile Secţiilor de Poliţie 1 şi 17 pentru continuarea cercetărilor, precizează autorităţile.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇