De ce îi cheamă Poliția Română pe palestinieni și pe susținătorii lor la sediu? "Mi-au cerut trei lucruri" UPDATE Cum explică IGPR

De ce îi cheamă Poliția Română pe palestinieni și pe susținătorii lor la sediu? "Mi-au cerut trei lucruri" <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Cum explică IGPR

Mai mulți cetățeni români și palestinieni spun că au fost chemați de reprezentanți ai Poliției Române să discute despre activitatea lor de susținere a Palestinei.

Aceștia au declarat pentru Libertatea că polițiștii au avut un comportament civilizat, dar gestul lor a fost intimidant.

Un palestinian care locuiește în provincie a spus că, cu câteva zile înainte de mitingul pro-Palestina, organizat sâmbătă, 21 octombrie, în Piaţa Universităţii din Capitală, a fost sunat de un bărbat care s-a recomandat poliţist.

Acesta i-a spus să vină la o secție pentru o discuție. Ulterior, pentru că bărbatul nu a mers la secția indicată, un echipaj de poliţie din localitate a venit la ușa sa.

ADVERTISING

”Mi-au cerut trei lucruri: să nu mă duc la mitingul din București – deși nici nu aveam de gând -, să nu vorbesc nici cu români, nici cu alți străini despre război, despre Israel sau Palestina și să nu postez nimic pe Facebook despre ce se întâmplă acolo”, a declarat bărbatul.

El a precizat că polițiștii l-au mai întrebat cum se simte familia sa, iar discuţia s-a încheiat în termeni amicali.

„Un prieten român, care se ocupă cu siguranţa, m-a sunat înainte de protest să-mi spună să nu fac postări ilegale. Dar nu a fost o ameninţare. Am înţeles rugămintea lui, pentru că România este o ţară democrată, unde noi avem libertate şi nu vrem să pierdem drepturile de care ne bucurăm. Mi s-a spus doar să nu încalc legea. E normal”, a spus un alt palestinian.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Dar sunt şi români care susțin Palestina şi au fost abordați de polițiști. Printre ei se numără și Ruxandra, cetățean român, o susţinătoare a cauzei palestiniene de peste zece ani. De când a reizbucnit războiul, ea a republicat pe Facebook știrile și videoclipurile care vin din Fâșia Gaza.

Săptămâna trecută, a fost contactată de un comisar-şef din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) și chemată la sediu.

A doua zi a mers la sediul IGPR de pe șoseaua Ștefan cel Mare din București, unde i s-a comunicat că motivul chemării este activitatea sa online.

„Eu le-am spus din start: o să postez în continuare! La care ei mi-au zis că nu-i nicio problemă, dar m-au chemat pentru că în alte cazuri s-ar fi ajuns la altercații din cauza postărilor de pe Facebook”, a declarat Ruxandra.

ADVERTISING

Contactat de Libertatea, purtătorul de cuvânt al IGPR, Octavian Dan, a negat acţiunea Poliţiei. „Nu pot confirma. Sunt zvonuri acestea. O să mai verific, dar nu am nicio informaţie pe tema asta. Oricum, noi nu ne ocupăm de aşa ceva”, a spus comisarul-şef.

UPDATE: Câteva ore mai târziu, IGPR a admis într-un comunicat că nu sunt deloc zvonuri care nu se confirmă, ci acțiuni reale, întreprinse preventiv pentru asigurarea ordinii publice.

„Poliția Română, împreună cu celelalte instituții cu atribuții în domeniu, desfășoară permanent, în baza legii de organizare și funcționare, activități pentru preîntâmpinarea unor evenimente care pot avea impact asupra ordinii și siguranței publice.

Astfel, Poliția Română este instituția specializată a statului care exercită atribuții privind apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanei, a proprietății private și publice, prevenirea și descoperirea infracțiunilor, respectarea ordinii și liniștii publice, în condițiile legii.

Așa cum s-a comunicat public până în prezent, aceste activități au preponderent caracter preventiv și se desfășoară punctual, în baza unor semnalări/sesizări. Sunt analizate date și informații, pentru a preveni orice risc care ar putea pune în pericol ordinea publică, iar instituțiile din România sunt atente, mobilizate și pregătite să intervină, dacă situația o va impune.

De asemenea, au fost sporite efectivele de personal în zonele de interes și se cooperează cu partenerii interni și externi. Totodată, Poliția Română înțelege și susține drepturile și libertățile cetățenilor și nu îngrădește dreptul la liberă exprimare”, se arată în comunicatul Poliției.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇