Vot la ONU pentru Marea Roșie. Acuzația de genocid împotriva Israelului ajunge la Haga. Bombardamente cu zeci de victime la ușa unui spital: „Nu vă puteți imagina cât sânge am putut vedea” (Video)

Vot la ONU pentru Marea Roșie. Acuzația de genocid împotriva Israelului ajunge la Haga. Bombardamente cu zeci de victime la ușa unui spital: „Nu vă puteți imagina cât sânge am putut vedea” (Video)

Trupele israeliene au continuat atacurile în centrul Gazei și trei lovituri aeriene au fost lansate la doar câțiva metri de spitalul Al-Aqsa, unde mulți palestinieni s-au refugiat căutând adăpost.

Primele informații arată că sunt cel puțin 50 de morți și răniți, iar un jurnalist de la fața locului a descris pentru Al Jazeera teroarea de pe străzi: „Nu vă puteți imagina cât sânge am putut vedea. Era acolo un cunoscut vânzător ambulant de falafel. A fost ucis de schije, sângele lui era pe toate ingredientele, pe pereți, pe podea. Oamenii încearcă să-i salveze pe alții. Am văzut bebeluși, bărbați și femei rănite, multe ambulanțe au fost grav avariate. Nivelul de distrugere este uriaș”.

Armata israeliană anunță că trupele sale continuă să lupte împotriva Hamas și în zona Khan Younis din sudul Gazei și Maghazi în centrul Fâșiei, și susține că a ucis alți zeci de membri ai grupării.

O delegaţie din Africa de Sud va prezenta, joi, acuzaţia de genocid împotriva Israelului în fața Curţii Internaționale de Justiție de la Haga.

Între timp, secretarul de Stat american Antony Blinken a anunţat un acord cu Israelul în vederea unei misiuni ONU vizând întoarcerea palestinienilor în nordul enclavei. Aflat la Tel Aviv, el a declarat că preţul plătit de către civili în Fâşia Gaza, mai ales de către copii, este mult prea mare.

ADVERTISING

Însă Cabinetul de război al Israelului a făcut amenințări extinse după o ședință ce a avut loc după-amiază. Mai exact, Executivul a avut un mesaj pentru Liban, avertizându-și omologii că, dacă nu iau măsuri împotriva Hezbollah și aleg să fie un paravan pentru Iran, atunci sudul ţării va vedea ce a văzut deja nordul Fâșiei Gaza.

Iar Consiliul de Securitate al ONU are de gând să voteze o rezoluție pentru a cere oprirea atacurilor rebelilor houthi din Yemen împotriva navelor din Marea Roșie. Proiectul e iniţiat de SUA şi spune că atacurile împiedică comerțul global „și subminează dreptul și libertatea de navigație, precum și pacea și securitatea regională”.

Iată cele mai importante evenimente de miercuri, 10 ianuarie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 96:

  • Acuzaţia de genocid ajunge la Haga - O delegaţie din Africa de Sud va prezenta, joi, acuzaţia de genocid împotriva Israelului în fața Curţii Internaționale de Justiție de la Haga. Delegația Africii de Sud la Haga va fi condusă de ministrul Justiției, Ronald Lamola, și va include și personalități de rang înalt din biroul președintelui Cyril Ramaphosa. Decizia Africii de Sud de a deschide un dosar împotriva Israelului este o reflectare a sprijinului său istoric pentru palestinieni, care datează din vremea lui Nelson Mandela. Acesta a comparat situația palestinienilor din Gaza și Cisiordania cu cea a sud-africanilor negri din timpul apartheid-ului din propria sa țară.
  • Vot la ONU pentru Marea Roşie - Consiliul de Securitate al ONU are de gând să voteze o rezoluție pentru a cere oprirea atacurilor rebelilor houthi din Yemen împotriva navelor din Marea Roșie. Proiectul e iniţiat de SUA şi spune că atacurile împiedică comerțul global „și subminează dreptul și libertatea de navigație, precum și pacea și securitatea regională”.
  • Morţi în ambulanţă - Patru angajați ai Semilunii Roșii Palestine au fost uciși, după ce Israelul a vizat o ambulanță în orașul Deir al-Balah din Gaza. Organizația umanitară a postat informaţia pe pe X, cunoscut anterior ca Twitter.
  • Încă un spital bombardat, zeci de victime - Trei lovituri aeriene lansate de Israel au ţintit o clădire rezidențială din fața spitalului Al-Aqsa din Deir el-Balah, în centrul Gazei, unde erau multe ambulanțe și mulți oameni care veniseră să caute adăpost. Clădirea bombardată era practic la doar câțiva metri de spital. Sunt cel puțin 50 de morți și răniți, potrivit primelor informații.
  • „Nu vă puteți imagina cât sânge am putut vedea” - Jurnalistul Hind Khoudary a povestit pentru Al Jazeera ce a văzut după atacul de lângă spitalul Al-Aqsa: „Este o stradă foarte aglomerată și oamenii sunt îngroziți. Spitalul este aglomerat, a fost haos. Nu vă puteți imagina cât sânge am putut vedea. Era acolo un cunoscut vânzător ambulant de falafel. A fost ucis de schije, sângele lui era pe toate ingredientele, pe pereți, pe podea. Oamenii încearcă să-i salveze pe alții. Am văzut bebeluși, bărbați și femei rănite, multe ambulanțe au fost grav avariate. Nivelul de distrugere este uriaș”.
  • Israelul amenință Libanul cu războiul - Benny Gantz, membru al cabinetului de război, a amenințat Libanul cu lupte ca în Gaza, dacă permite în continuare Hezbollah să atace: „Guvernul libanez trebuie să se gândească dacă vrea să fie un paravan al Iranului. Dacă Hezbollah continuă, vom acționa în sudul Libanului așa cum acționăm în nordul Fâșiei Gaza. Asta nu e o amenințare la adresa Libanului. Activitatea în Gaza va continua mult timp. Securitatea din Gaza va rămâne în mâinile noastre”.
  • Medic ucis - Forțele de Apărare ale Israelului anunță că sergentul Elkana Newlander, în vârstă de 24 de ani, din Efrat, medic de front, a fost ucis în lupte, marți, în centrul Fâșiei Gaza. El este al 186-lea soldat ucis în ofensiva terestră împotriva Hamas. Armata mai spune că un rezervist a fost grav rănit și a fost dus la spital pentru îngrijiri medicale.
  • Luptele continuă - Armata israeliană susține că trupele sale continuă să lupte împotriva Hamas în zona Khan Younis din sudul Gazei și Maghazi în centrul Fâșiei, cu lovituri efectuate împotriva a peste 150 de ținte aparținând grupării teroriste. Zeci de agenți Hamas au fost uciși, spune IDF.
  • Blinken anunţă un acord cu Israelul - Preţul plătit de către civili în Fâşia Gaza, mai ales de către copii, este mult prea mare, a avertizat secretarul de Stat american, Antony Blinken, la Tel Aviv. ”Preţul plătit în fiecare zi de către civili în Fâşia Gaza, mai ales de către copii, este mult prea mare”, a deplâns şeful diplomaţiei americane, într-o conferinţă de presă, în urma unor întâlniri în Israel cu premierul Benjamin Netanyahu şi ministrul Apărării, Yoav Gallant, în cadrul unui turneu regional. Secretarul de Stat american a anunţat că Israelul acceptă principiul unei misiuni ONU privind situaţia în nordul Fâşiei Gaza, în vederea analizării întoarcerii în această zonă a palestinienilor deplasaţi de război.
  • Planurile Israelului pentru Gaza - Cabinetul de securitate al Israelului se va reuni în această seară pentru a continua discuțiile cu privire la planurile pentru Fâșia Gaza după război. O întâlnire anterioară pe acest subiect a fost anulată, după ce discuțiile au degenerat într-un scandal, iar miniștrii l-au atacat pe șeful de stat major al IDF, Herzi Halevi, din cauza planurilor sale de a investiga eșecurile militare care au dus la atacul din 7 octombrie al Hamas.
  • 21 de drone şi rachete trase în Marea Roşie - Forţele americane şi britanice au doborât 21 de drone şi rachete trase de rebelii houthi din Yemen în sudul Mării Roşii, în direcţia coridoarelor de transport internaţional, a anunţat Comandamentul Central al armatei Statelor Unite în Orientul Mijlociu (Centcom). Nu au fost raportate victime sau pagube, a precizat Centcom. Militanţii houthi sprijiniţi de Iran şi-au înmulţit atacurile asupra navelor comerciale în Marea Roşie, ca formă de protest faţă de războiul dus de Israel în Fâşia Gaza. Diferite companii de transport şi-au suspendat operaţiunile în zonă, redirecţionându-şi navele pe la Capul Bunei Speranţe.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇