Război în Gaza Fetiță de 3 ani ucisă accidental de poliția israeliană. Hamas, dezmembrat în nordul Gazei. Buget de război pe un an de zile

<span style="color:#990000;">Război în Gaza</span> Fetiță de 3 ani ucisă accidental de poliția israeliană. Hamas, dezmembrat în nordul Gazei. Buget de război pe un an de zile
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Israelul susţine că a „dezmembrat” „structura militară” a Hamas în nordul Fâşiei Gaza, în timp ce războiul său împotriva mişcării islamiste palestiniene a intrat duminică în a patra lună, pe fondul temerilor privind o conflagraţie regională.

De dimineață, martorii au raportat lovituri aeriene israeliene în Khan Younès, principalul oraş din sudul Fâşiei Gaza şi noul epicentru al confruntărilor dintre armata israeliană şi Hamas, fiind raportați numeroşi morţi şi răniţi. De altfel, Organizaţia Medici fără frontiere (MSF) spune că situația a devenit atât de periculoasă încât și-a evacuat personalul dintr-un spital din centrul Gaza.

Tot astăzi, poliţia israeliană a ucis o fetiţă palestiniană aflată într-o maşină la un punct de trecere în Cisiordania, când a deschis focul asupra unei alte maşini suspectate că a lovit intenţionat doi israelieni. Fetița avea 3-4 ani.

Pe plan diplomatic, secretarul de stat american Antony Blinken își continuă turneul din Orientul Mijlociu, aflându-se duminică în Iordania. Obiectivul turneului este de a evita escaladarea conflictului din Fâșia Gaza. După Iordania, Blinken se va deplasa în Qatar, care a jucat un rol de mediator în armistiţiul dintre Israel şi Hamas de la sfârşitul lunii noiembrie.

ADVERTISING

În ce privește ostaticii, premierul Qatarului spune că discuțiile cu Hamas sunt mai complicate acum, după uciderea marți, la Beirut, a numărului doi politic al grupării teroriste Saleh al-Arouri şi a altor câtorva membri de rang înalt, într-o lovitură care a fost atribuită Israelului.

În timpul ăsta, guvernul din Israel se pregătește să aprobe un buget de război, estimat la cel puțin 50 de miliarde de shekeli (circa 18 miliarde de dolari), în 2024, ceea ce va duce aproape la triplarea deficitului său bugetar, la aproximativ 6% din PIB, în condiţiile în care se estimează că luptele vor dura cel puţin până în februarie.

Iată cele mai importante evenimente de duminică, 7 ianuarie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 93:

  • Poliția israeliană a ucis accidental o fetiță palestiniană - Poliţia israeliană a ucis o fetiţă palestiniană aflată într-o maşină la un punct de trecere în Cisiordania, când a deschis focul asupra unei alte maşini suspectate că a lovit intenţionat doi israelieni, au anunţat serviciile de urgenţă din Israel, potrivit Reuters. Poliţia de frontieră a precizat că a nimerit-o pe fetiţă după ce a deschis focul asupra unui cuplu aflat într-o maşină care a intrat în doi israelieni la un punct de trecere în Cisiordania ocupată, chiar lângă Ierusalim. Paramedicii israelieni au spus că fetiţa avea trei ani, dar surse palestiniene au declarat pentru agenţia oficială de presă palestiniană WAFA că fetiţa avea patru ani. Serviciile de ambulanţă israeliene au declarat că fetiţa a fost tratată la faţa locului, dar a fost declarată moartă, fără a se preciza cauza morţii. Un israelian a fost rănit uşor, au precizat paramedicii.
  • Situația s-a înrăutățit - Situaţia alimentară a bărbaţilor, femeilor şi copiilor este „foarte dificilă” şi „în înrăutăţire”, a declarat Blinken duminică în capitala Iordaniei, Amman, după ce a vizitat un depozit al Programului Alimentar Mondial (PAM), informează dpa. O mare parte din alimentele livrate sunt gata preparate pentru că oamenii pot doar cu greu sau nu pot chiar deloc să pregătească hrana în condiţiile actuale. „Acesta este singura cale prin care oamenii să primească într-adevăr ceea ce au nevoie chiar acum”, a adăugat Blinken.
  • Buget de război - Guvernul israelian urmează să aprobe joi bugetul pentru timp de război pe 2024, a declarat duminică ministrul de Finanţe Bezalel Smotrich, după ce miniştrii au aprobat un sprijin financiar de 9 miliarde de shekeli (2,5 miliarde de dolari) pentru rezerviştii militari, relatează Reuters. Anul trecut, Israelul a aprobat un buget pe doi ani pentru 2023 şi 2024, dar războiul împotriva Hamas în Gaza a zdruncinat finanţele guvernului, necesitând modificări bugetare şi cheltuieli suplimentare. Ministerul de Finanţe a precizat că războiul va costa probabil cel puţin încă 50 de miliarde de shekeli în 2024 şi va duce aproape la triplarea deficitului său bugetar la aproximativ 6% din PIB, în condiţiile în care se estimează că luptele vor dura cel puţin până în februarie.
  • Doi jurnaliști uciși - Ministerul Sănătăţii al Hamas din Fâşia Gaza a declarat duminică că un atac aerian israelian a ucis doi jurnalişti palestinieni, scrie AFP. Moustafa Thuraya, un videograf independent care lucra pentru AFP, şi Hamza Waël Dahdouh, un jurnalist care lucra pentru canalul Al-Jazeera, au fost ucişi în timp ce se aflau într-o maşină, au declarat ministerul şi echipele de salvare. Waël al-Dahdouh, tatăl lui Hamza al-Dahdouh, era şeful biroului Al-Jazeera din Fâşia Gaza. El fusese rănit recent într-un atac israelian și își pierduse soția și alți doi copii în primele săptămâni de război.
  • Iordania cere SUA să facă presiuni asupra Israelului - Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a fost primit duminică la Amman de regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, care i-a cerut să facă presiuni asupra Israelului pentru a obţine un "armistiţiu imediat" în războiul din Gaza împotriva grupării islamiste Hamas, transmite AFP. Un comunicat al casei regale de la Amman arată că suveranul haşemit a subliniat, cu ocazia întrevederii cu şeful diplomaţiei Statelor Unite, şi necesitatea de a pune capăt "crizei umanitare tragice din Fâşia Gaza". Regele a reafirmat că în regiune nu va exista pace şi stabilitate fără "o soluţionare justă a problemei palestiniene", pe baza "soluţiei cu două state, palestinian şi israelian". Abdullah al II-lea a reamintit şi că Iordania "respinge total" strămutarea forţată a palestinienilor" şi încercările de separare a Fâşiei Gaza de Cisiordania - teritorii care trebuie să revină unui viitor stat palestinian.
  • Hamas, destructurat în nordul Gaza - Israelul susţine că a "dezmembrat" "structura militară" a Hamas în nordul Fâşiei Gaza, relatează AFP. "Am finalizat dezmembrarea structurii militare a Hamas în nordul Fâşiei Gaza (…) Ne concentrăm acum pe dezmembrarea Hamas în centrul şi sudul Fâşiei Gaza", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, adăugând că elemente Hamas încă operează în nordul Fâşiei Gaza "fără o structură şi fără comandanţi".
  • Atacuri în sud - În zorii zilei de duminică, martorii au raportat lovituri aeriene israeliene în Khan Younès, principalul oraş din sudul Fâşiei Gaza şi noul epicentru al confruntărilor dintre armata israeliană şi Hamas, agenţia palestiniană Wafa raportând numeroşi morţi şi răniţi.
  • Raid mortal în Cisiordania - În Cisiordania ocupată, un raid israelian a ucis duminică şase persoane în Jenin, un bastion al facţiunilor palestiniene, potrivit Ministerului Sănătăţii al Autorităţii Palestiniene. Lovitura a vizat o adunare a localnicilor, după ce surse locale ale dpa au relatat despre lupte între palestinieni şi armata israeliană. Israelul atacă frecvent oraşele Jenin şi Nablus, administrate de Autoritatea Palestiniană, dar considerate şi centre ale unor grupări teroriste.
  • Pericol în spitale - Organizaţia Medici fără frontiere (MSF) a anunţat în cursul nopţii că şi-a evacuat personalul dintr-un spital din centrul Gaza. "Situaţia a devenit atât de periculoasă încât unii membri ai echipei noastre care locuiesc în cartier nu au putut nici măcar să îşi părăsească locuinţele din cauza ameninţărilor constante din partea dronelor şi a lunetiştilor", a declarat pentru X Carolina Lopez, coordonatoarea serviciilor de urgenţă ale MSF în Gaza.
  • Blinken, în Iordania - Secretarul de stat american Antony Blinken se află duminică în Iordania, în cadrul vizitei sale diplomatice în Orientul Mijlociu, care are ca obiectiv evitarea escaladării conflictului din Fâşia Gaza, anunţă AFP. Blinken urmează să aibă discuţii cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei şi să viziteze un centru al Programului alimentar mondial din capitala iordaniană. "Vrem să ne asigurăm că ţările care gândesc la fel ca noi îşi folosesc legăturile, influenţa, relaţiile cu unii dintre actorii care ar putea fi implicaţi pentru a ţine lucrurile sub control, pentru a ne asigura că conflictul nu se extinde", a declarat Blinken. După Iordania, Blinken se va deplasa în Qatar, care a jucat un rol de mediator în armistiţiul dintre Israel şi Hamasul palestinian la sfârşitul lunii noiembrie.
  • Negocierile pentru ostatici, dificile - Premierul Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, s-a întâlnit cu familiile unora dintre ostaticii israelieni deţinuţi de Hamas, care au mers la Doha în încercarea de a relansa discuţiile pentru a-i readuce pe cei dragi lor din Fâşia Gaza, relatează Times of Israel. Thani le-a spus familiilor că discuţiile cu Hamas au fost mai complicate după uciderea, marţi, la Beirut, a numărului doi politic al grupării teroriste Saleh al-Arouri şi a altor câtorva membri de rang înalt, într-o lovitură care a fost atribuită Israelului. În urma asasinării lui Arouri, Hamas ar fi îngheţat negocierile prin intermediul Qatarului şi Egiptului, deşi premierul Benjamin Netanyahu le-a transmis, marţi, rudelor ostaticilor că discuţiile pentru întoarcerea acestora sunt în curs de desfăşurare.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇