Curtea Supremă din Israel a respins reformele judiciare ale guvernului Netanyahu

Curtea Supremă din Israel a respins reformele judiciare ale guvernului Netanyahu
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Curtea Supremă a Israelului a respins reformele judiciare controversate ale guvernului Netanyahu care au declanșat proteste uriașe la nivel național, pe parcursul a nouă luni de zile, anul trecut.

Reamintim că la sfârşitul lunii iulie, după luni de proteste şi de opoziţie publică în masă care au zguduit ţara şi au divizat societatea, Knesset-ul a dat aprobarea finală unei legi care împiedica instanţele să verifice caracterul rezonabil al deciziilor guvernamentale şi ministeriale, primul proiect de lege important care a trecut în cadrul reformei judiciare a Guvernului.

ADVERTISING

De asemenea, reformele judiciare eliminau prerogativa Curţii Supreme de a lua măsuri împotriva deciziilor "nepotrivite" ale guvernului, primului ministru sau miniştrilor.

Criticii au calificat atunci acţiunea guvernului drept o ameninţare la adresa democraţiei. Guvernul premierului Netanyahu a susținut însă că vrea doar să restabilească echilibrul între puterile în stat.

Curtea Supremă a primit ulterior opt petiţii împotriva controversatului amendament.

Înainte de începerea războiului din Gaza, existau temeri că premierul Benjamin Netanyahu nu va respecta o decizie contrară a Curții Supreme.

ADVERTISING

În septembrie anul trecut, într-un interviu pentru postul american de televiziune CNN, premierul Netanyahu a refuzat să dea un răspuns clar la întrebarea dacă va respecta o decizie a instanţei împotriva amendamentului, stârnind și mai multe îngrijorări.

"Cred că ar trebui să respectăm hotărârile Curţii Supreme, iar Curtea Supremă ar trebui să respecte legile de bază pe care le legiferează Knesset-ul", a declarat atunci Benjamin Netanyahu.

Acum, hotărârea Curții Supreme vine într-un moment în care credibilitatea guvernului Netanyahu este redusă și riscă să submineze și mai mult încrederea în acest guvern, notează BBC.

ADVERTISING

După anunțarea deciziei, ministrul israelian al justiţiei, Yariv Levin, a acuzat Curtea Supremă că îşi "arogă toate puterile", în timp ce partidul Likud al premierului a apreciat că decizia curţii este "contrară voinţei poporului de unitate, mai ales în vreme de război".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇