Proteste masive în Israel față de reforma judiciară propusă de guvernul Netanyahu (Video)

Proteste masive în Israel față de reforma judiciară propusă de guvernul Netanyahu (Video)

Peste 80.000 de israelieni au protestat, sâmbătă, la Tel Aviv, faţă de planurile noului guvern de coaliţie de dreapta de a revizui sistemul judiciar. Mitinguri au avut loc şi în faţa reşedinţei premierului din Ierusalim şi în oraşul nordic Haifa.

Potrivit presei locale, un grup de protestatari s-a ciocnit cu poliţia în timp ce încerca să blocheze autostrada Ayalon, în Tel Aviv.

Protestatarii au afişat fotografii cu Netanyahu având litera X peste gură, informează BBC. Ei au acuzat guvernul Netanyahu de atac la adresa guvernării democratice și au numit coaliția de guvernare un „guvern al rușinii”.

Potrivit planurilor anunţate de ministrul Justiţiei Yariv Levin la începutul acestei luni, o majoritate simplă din Knesset (parlament) ar avea puterea de a anula efectiv hotărârile Curţii Supreme.

ADVERTISING

Acest lucru ar putea permite guvernului să adopte orice legislaţie fără teama că va fi anulată, iar criticii se tem că noul guvern ar putea inclusiv anula procesul penal al lui Netanyahu. Netanyahu este judecat sub acuzaţia de luare de mită, fraudă şi încălcare a încrederii, acuzații pe care le respinge.

De asemenea, reformele propuse le-ar oferi politicienilor mai multă influenţă asupra numirii judecătorilor, majoritatea membrilor din comisia de numire provenind din coaliţia de guvernământ.

În plus, dacă va fi adoptat, planul ar putea facilita guvernului să legifereze în favoarea aşezărilor evreieşti din Cisiordania ocupată, fără a-şi face griji cu privire la deciziile Curții Supreme.

ADVERTISING

Experţii spun că reformele ar paraliza independenţa judiciară, ar stimula corupţia, ar anula drepturile minorităţilor, iar sistemul judiciar al Israelului ar fi lipsit de credibilitate.

Printre cei care s-au opus modificărilor se numără judecătorul-şef al Curţii Supreme din Israel, Esther Hayat, şi procurorul general al ţării.

Partidele de opoziţie le-au cerut israelienilor să se alăture mitingurilor pentru a „salva democraţia” şi în semn de protest faţă de revizuirea judiciară planificată.

De la instalarea guvernului Netanyahu la putere, în decembrie, au avut loc mai multe proteste, însă cel de sâmbătă este cel mai de amploare. Noul guvern Netanyahu este considerat cel mai religios și mai extremist executiv din istoria Israelului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇