Documentar israelian despre masacrul de la Festivalul Tribe of Nova: "Să te ascunzi sau să fugi"

Documentar israelian despre masacrul de la Festivalul Tribe of Nova: "Să te ascunzi sau să fugi"

Un documentar israelian relatează masacrul comis pe 7 octombrie în apropiere de Re’im, unde peste 350 de participanţi la un festival de muzică tehno, Tribe of Nova, au fost ucişi de comandouri Hamas.

Filmul cu o durată de 52 de minute, bazat pe imagini video filmate în timpul acestui atac fără precedent al mişcării islamiste Hamas, a fost proiectat miercuri la Ierusalim în faţa unui grup de 20 de jurnalişti internaţionali, informează AFP.

Potrivit revistei Variety, documentarul "Supernova: The Music Festival Massacre" va fi difuzat de postul KAN din Israel pe 23 decembrie şi a fost achiziţionat de alte posturi TV din lumea întreagă, inclusiv de BBC World Service din Regatul Unit, ZDF din Germania, SVT din Suedia, DR din Danemarca, RAI din Italia, VRT din Belgia, Canal+ Group's CNews din Franţa şi Record TV din Brazilia.

ADVERTISING

Documentarul prezintă amintirile celor care, alături de alte peste 3.000 de persoane, au venit să danseze în aer liber, la cinci kilometri distanţă de Fâşia Gaza, şi au ajuns să se afle în calea a sute de bărbaţi înarmaţi care au pătruns în Israel, unde au comis un masacru.

"Am vrut să spun povestea unei petreceri", a explicat Dan Peer, regizorul filmului, care a dezvăluit că a lucrat zi şi noapte timp de două luni, alături de alte 15 persoane, pentru a monta cele 212 de înregistrări - video, mesaje vocale, imagini ale camerelor de supraveghere -, care i-au fost încredinţate în principal de supravieţuitori ai masacrului.

ADVERTISING

Dan Peer a ales să evite imaginile cele mai şocante "din respect faţă de victime", însă documentarul nu este mai puţin tulburător din acest motiv.

"Să te ascunzi sau să fugi"

Pot fi văzute mesajele schimbate de membrii unui grup de prieteni despre ţinutele vestimentare pe care voiau să le aleagă înainte să pornească la drum, precum şi oameni care dansau şi mâncau bomboane.

"Sunt atât de speriat", declara un tânăr, adăugând că era "ameţit" atunci când a filmat primele rachete lansate asupra Israelului la răsăritul soarelui.

Urmează o succesiune de imagini ce prezintă luptători Hamas care strigau că doreau moartea "a mii de oameni" şi participanţi la festival, care le telefonau părinţilor lor şi încercau să înţeleagă "de ce armata nu este aici" şi se întrebau dacă era mai bine să se ascundă sau să fugă.

ADVERTISING

Minute îndelungate, cu telefonul în mişcare, sunt arătate curse nebuneşti pe câmpuri ale spectatorilor, întrerupte doar câteva secunde pentru a arăta imagini cu prietenii lor răniţi.

Unii dintre ei au început să se roage atunci când gloanţele au început să şuiere în jurul lor. Mulţi spuneau că au ales să se filmeze "pentru a lăsa o urmă", să le spună celor apropiaţi că îi iubeau.

Într-o maşină, panica a cuprins un grup care încerca să părăsească zona atunci când membrii săi au crezut că au recunoscut un prieten apropiat printre zecile de cadavre abandonate pe asfalt.

"Semn de viaţă"

Ajuns la faţa locului la începutul după-amiezii, un poliţist a filmat primii lui paşi în mijlocul dezastrului, cu mâinile tremurânde.

"Un semn de viaţă", repeta el neobosit, cu vocea din ce în ce mai sugrumată, în timp ce mergea în jurul unui bar din incinta festivalului, în spatele căruia cel puţin 10 persoane erau moarte.

Documentarul produs de compania Kastina va putea fi difuzat gratuit, în baza unui gest neobişnuit, de toate posturile TV israeliene.

Atacul comis de Hamas a făcut aproximativ 1.140 de morţi în rândul israelienilor, în majoritate civili, potrivit unei numărători realizate de AFP pe baza celor mai recente date transmise de oficialii din Israel.

În semn de represalii, Israelul, care a promis că va distruge mişcarea islamistă palestiniană Hamas, bombardează de pe 7 octombrie Fâşia Gaza, unde aproximativ 20.000 de persoane, în majoritatea lor civili, au fost ucise, potrivit celui mai recent bilanţ anunţat miercuri de Hamas.

Aproximativ 250 de oameni au fost luaţi ostatici de Hamas, inclusiv circa 40 de spectatori de la Festivalul Nova. În total 129 dintre ei sunt în continuare captivi în Fâşia Gaza.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇