Cel mai periculos loc din lume pentru jurnaliști. Seinfeld în Israel. Președintele vorbește de un nou armistițiu în Gaza

Cel mai periculos loc din lume pentru jurnaliști. Seinfeld în Israel. Președintele vorbește de un nou armistițiu în Gaza
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Toți ochii sunt ațintiți către Consiliul de Securitate al ONU, care urmează să voteze rezoluția de încetare a focului în Gaza.

Votul trebuia să fie dat luni seară, însă a fost amânat pentru a evita o situație ca în urmă cu 10 zile, când SUA s-au opus prin veto. De atunci, însă, Statele Unite şi-au manifestat din ce în ce mai mult nerăbdarea faţă de principalul aliat, Joe Biden spunând public că guvernul lui Benjamin Netanyahu pierde pe zi ce trece susținerea internațională.

Ofensiva Israelului, lansată ca răspuns la atacul Hamas din 7 octombrie, a ucis aproape 20.000 de palestinieni și a cauzat strămutarea a 1,9 milioane de oameni.

De altfel, ONU tocmai a declarat Gaza drept cel mai periculos loc pentru jurnaliști și familiile lor, acuzând Israelul că îi amenință și intimidează pe cei care vor să transmită despre situația tot mai gravă din enclava bombardată continuu de peste 2 luni.

ADVERTISING

Israelul continuă să-și susțină dreptul de a se apăra cu toată forța împotriva Hamas și a altor grupări din regiune. Marți, guvernul a arătat că din cauza Hezbollah 80.000 de israelieni a fost nevoie să fie strămutați din așezările de la granița cu Libanul, devenind refugiați în propria țară.

Totuşi, preşedintele Isaac Herzog a semnalat că Israelul este pregătit de alt armistiţiu în Gaza, pentru a recupera ostaticii deţinuţi de Hamas şi pentru a permite ca mai mult ajutor să ajungă în fâşia palestiniană asediată.

Rudele celor care încă sunt prizonieri au primit vizita lui Jerry Seinfeld. Comediantul a zburat în Israel și a stat de vorbă ore bune cu cei care au scăpat din Gaza, dar și cu familiile celor care încă sunt prizonierii Hamas. El ar urma să se întâlnească și cu parte din soldații care luptă din 7 octombrie încoace.

Iar vizita secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, la Tel Aviv, s-a încheiat cu anunțul formării unei coaliţii în Marea Roşie, menită să contracareze „atacurile iresponsabile" ale rebelilor houthi din Yemen asupra traficului maritim. 10 state fac momentan parte din această coaliție, care încearcă să transmită încredere și stabilitate, pe fondul unei scumpiri a petrolului cauzată de atacurile din Marea Roșie.

ADVERTISING

Iată cele mai importante evenimente de marți, 19 decembrie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 74:

  • Hamas respinge ideea unor negocieri privind un schimb de prizonieri în timpul conflictului, dar este deschis oricărei inițiative de a pune capăt războiului, a declarat marți un înalt oficial al mișcării palestiniene. „Ne afirmăm poziția de a refuza categoric orice formă de negocieri privind schimbul de prizonieri în timpul războiului de genocid israelian care continuă”, a spus Basem Naem. „Suntem totuși deschiși oricărei inițiative care contribuie la încetarea agresiunii asupra poporului nostru și la deschiderea punctelor de trecere pentru a aduce ajutor și a oferi ajutor poporului palestinian”, a adăugat el.
  • Israelul ar vrea un nou armistiţiu - Preşedintele israelian, Isaac Herzog, a semnalat că ţara sa este pregătită de alt armistiţiu în Gaza pentru a recupera ostaticii deţinuţi de Hamas şi pentru a permite ca mai mult ajutor să ajungă în fâşia palestiniană asediată. „Israelul este pregătit pentru o nouă pauză umanitară și ajutor umanitar suplimentar pentru a permite eliberarea ostaticilor”, a declarat Herzog, al cărui rol public este în mare parte ceremonial. „Și responsabilitatea revine în totalitate [liderului Hamas Yahya] Sinwar și conducerii Hamas”, adaugă el.
  • Vot amânat la ONU - Negocierile prelungite au determinat Consiliul de Securitate al ONU să amâne pentru marţi votul asupra unei rezoluţii care urmărea o nouă încetare a focului în Gaza, au declarat luni surse diplomatice. Amintim că în urmă cu 10 zile o astfel de rezoluție a picat pentru că SUA și-au exercitat dreptul de veto. De atunci, însă, Statele Unite şi-au manifestat din ce în ce mai mult nerăbdarea faţă de principalul aliat, Israelul.
  • 80.000 de refugiați israelieni - Guvernul israelian a declarat că peste 80.000 de cetăţeni israelieni care locuiesc în zonele din apropierea graniţei de nord a ţării cu Libanul au fost strămutaţi din 7 octombrie, pe fondul schimburilor de focuri transfrontaliere cu gruparea militantă libaneză Hezbollah: „Peste 80.000 de cetăţeni au fost strămutaţi, trăind ca refugiaţi în propria lor ţară… Vom aduce înapoi locuitorii din nordul ţării în casele lor de la graniţă, după ce va fi restabilită securitatea deplină".
  • Cel mai periculos loc din lume pentru jurnaliști - Gaza a devenit cel mai periculos loc din lume pentru jurnalişti şi familiile lor, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite. De la atacurile din 7 octombrie, cel puţin 64 de jurnaliști au fost uciși - cel puțin 57 de jurnalişti palestinieni au murit în Gaza, patru jurnalişti israelieni şi trei libanezi. ONU s-a declarat, de asemenea, îngrijorată de afirmaţiile larg răspândite potrivit cărora jurnalişti şi lucrători din mass-media au primit telefoane de ameninţare şi intimidare din partea personalului de securitate israelian.
  • Coaliția din Marea Roșie - Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat formarea unei coaliţii în Marea Roşie, menită să contracareze „atacurile iresponsabile" ale rebelilor houthi din Yemen asupra traficului maritim: „Recenta escaladare a atacurilor iresponsabile ale rebelilor houthi dinspre Yemen ameninţă libera circulaţie a comerţului, pune în pericol viaţa marinarilor nevinovaţi şi încalcă dreptul internaţional. Operaţiunea Prosperity Guardian reuneşte mai multe ţări, inclusiv Regatul Unit, Bahrein, Canada, Franţa, Italia, Olanda, Norvegia, Seychelles şi Spania, pentru a aborda împreună provocările de securitate din sudul Mării Roşii şi Golful Aden".
  • Atacurile din Marea Roșie cresc prețul petrolului - Preţurile petrolului au crescut luni cu aproape 2%, din cauza atacurilor tot mai numeroase ale grupului militant yemenit houthi, susținut de Iran, asupra navelor din Marea Roşie. Cel mai recent a fost luni asupra unei nave deţinute de Norvegia. Grupul petrolier BP a declarat că a întrerupt temporar toate transporturile maritime în regiune și de asemenea alte firme de transport maritim au declarat în weekend că vor evita ruta.
  • Seinfeld s-a dus în Israel - Comediantul Jerry Seinfeld s-a dus luni în Israel și s-a întâlnit cu familiile ostaticilor ținuți de Hamas în Gaza, precum și cu ostatici eliberați. Întâlnirea a durat cu 2 ore mai mult decât era planificată și Seinfeld a fost descris drept „sensibil” și „empatic”. Comediantul are în program și o întâlnire cu soldați israelieni.
  • Maldive, loc periculos pentru evrei - Ministerul de Externe al Israelului a emis o avertizare de călătorie pentru Maldive, arătând că în acest paradis insular atmosfera a devenit puternic anti-israeliană, inclusiv la nivelul autorităților.
  • Bilanțul IDF crește - Numărul soldaților israelieni morți în Gaza a ajuns la 131, după ce alți 2 au fost uciși. Ei aveau 31 și 24 de ani.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇