Israelul va trece la faza următoare a operațiunilor și e acuzat că înfometează civilii din Gaza. Instrucție pentru soldați: „Dacă ridică mâinile, îi arestăm, nu-i împușcăm”

Israelul va trece la faza următoare a operațiunilor și e acuzat că înfometează civilii din Gaza. Instrucție pentru soldați: „Dacă ridică mâinile, îi arestăm, nu-i împușcăm”

Israelul continuă să atace pozițiile Hamas, dar și pe ale celorlalte grupări din regiune, din Liban și Siria. Între timp, șeful Pentagonului încearcă la Tel Avi să facă presiuni pentru ca Israelul să pună capăt operaţiunilor majore de luptă din Gaza, iar șeful Mossad poartă „discuții lungi și complicate” la Varșovia despre operațiunile de eliberare a ostaticilor.

Franţa, Marea Britanie şi Germania, unii dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Israelului, s-au alăturat apelurilor globale pentru încetarea focului în weekend, iar protestatarii israelieni au cerut Guvernului să relanseze discuţiile cu grupul militant pentru eliberarea mai multor ostatici, după ce trei dintre aceştia au fost ucişi din greşeală de trupele israeliene în timp ce fluturau un steag alb.

Iar ca să se asigure că nu vor mai fi accidente de tipul celui în care soldații israelieni au omorât trei dintre ostatici, deși aceștia aveau mâinile ridicate și fluturau un steag alb, șeful Statului Major al armatei a organizat o instrucţie, în care le-a reamintit regulile războiului: „Când combatanţii depun armele şi ridică mâinile, îi arestăm, nu îi împuşcăm”. Liderul armatei spune că deja peste 1.000 de luptători Hamas sunt în custodia israelienilor și că reușesc să obțină de la ei informații valoroase.

ADVERTISING

Guvernul israelian se războiește și cu ONG-ul Human Rights Watch, susținând că este o „organizaţie antisemită şi antiisraeliană", după ce l-a acuzat că-i înfometează deliberat pe civilii palestinieni din Fâşia Gaza, ceea ce constituie o crimă de război.

Și Marea Roșie rămâne printre cele mai periculoase ape, încă o navă fiind atacată de rebelii houthi susținuți de Iran. A existat însă și o „contraofensivă” organizată de hackerii israelieni, care au lansat un atac ce a afectat 70% din benzinăriile din Iran.

Iată cele mai importante evenimente de luni, 18 decembrie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 73:

  • Imagini cu ostatici - Aripa armată a mişcării islamiste palestiniene Hamas, Brigăzile Ezzedin al-Qasam, a difuzat o înregistrare video în care apar trei israelieni în vârstă, în viaţă, între ostatici pe care-i ţin în Fâşia Gaza de la atacul de la 7 octombrie în Israel. În această înregistrare - intitulată ”Nu ne lăsaţi să îmbătrânim aici” -, cei trei bărbaţi, care poartă barbă, apar aşezaţi pe scaune, iar unul dintre ei le transmite un mesaj autorităţilor israeliene prin care le cere să facă în aşa fel încât să obţină eliberarea lor.
  • Faza următoare a operaţiunilor în Gaza - Israelul va trece treptat la faza următoare a operaţiunilor sale în Fâşia Gaza, în care populaţia locală ar putea probabil să se întoarcă mai întâi în nordul enclavei, a indicat luni ministrul Apărării, Yoav Gallant. ”Pot să vă spun că în curând vom putea face distincţie între diferitele zone din Gaza”, a spus Gallant într-o conferinţă de presă comună cu omologul său american, Lloyd Austin, la Tel Aviv. ”În fiecare zonă în care ne îndeplinim misiunea, vom putea să trecem treptat la faza următoare şi să începem să lucrăm la aducerea înapoi a populaţiei locale. Aceasta înseamnă că se poate realiza poate mai curând în nord decât în sud”, a adăugat ministrul israelian.
  • Discuții lungi și complicate pentru șeful Mossad - Şeful Mossad, David Barnea, se va întâlni la Varşovia cu directorul CIA, Bill Burns, şi cu prim-ministrul Qatarului, şeicul Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, în cadrul eforturilor de a ajunge la un nou acord care să permită eliberarea ostaticilor israelieni pe care îi deţine Hamas în Gaza. Site-ul de ştiri Ynet citează o sursă implicată în negocieri care a declarat că discuţiile vor fi „lungi, complicate şi mai dificile decât înainte".
  • Israelul se războiește cu Human Right Watch - ONG-ul Human Rights Watch (HRW) a acuzat guvernul israelian că îi înfometează deliberat pe civilii palestinieni din Fâşia Gaza: „Guvernul israelian utilizează foametea civililor ca tehnică de război în Fâşia Gaza ocupată, ceea ce constituie o crimă de război. Armata israeliană blochează deliberat accesul la apă potabilă, la hrană şi la carburant, obstrucţionând intenţionat ajutorul umanitar, distrugând se pare zonele agricole şi privând populaţia civilă de produse indispensabile supravieţuirii sale". Guvernul israelian a reacţionat calificând HRW drept „organizaţie antisemită şi antiisraeliană".
  • Când ridică mâinile îi arestăm, nu-i împușcăm! - Forţele israeliene au capturat peste 1.000 de persoane în războiul împotriva Hamas în Gaza, a anunţat şeful Statului Major al armatei israeliene, instruind soldații din interiorul enclavei bombardate: „Când combatanţii depun armele şi ridică mâinile, îi arestăm, nu îi împuşcăm. Obţinem o mulţime de informaţii de la prizonierii pe care îi avem, avem deja peste o mie”. Comentariile lui Halevi au fost făcute după ce soldaţii au împuşcat din greşeală trei ostatici israelieni care, potrivit armatei, fluturau un steag alb. Detalii AICI
  • Bilanț de război - IDF a anunțat că a doborât peste 100 de drone și rachete de croazieră din 7 octombrie încoace, lansate de gruparea Hezbollah din Liban și de rebelii houthi din Yemen. Acestea se adaugă altor mii de rachete lansate din Gaza.
  • Atac cibernetic masiv în Iran - Un atac cibernetic masiv a afectat 70% din benzinăriile din Iran, o grupare israeliană de hackeri revendicându-l. Iranul are în jur de 33.000 de benzinării.
  • Atac israelian în Siria - Doi soldaţi sirieni au fost răniţi în lovituri israeliene împotriva unor ţinte din apropierea Damascului, a anunţat Ministerul sirian al Apărării: „În jurul orelor 22:05 (duminică, 19:05 GMT), inamicul israelian a efectuat o agresiune aeriană dinspre Platoul Golanul sirian ocupat, ţintind diferite locuri din apropierea capitalei Damasc. Atacul a rănit doi militari şi a provocat pagube materiale", a informat ministerul, precizând că apărarea sa antiaeriană a interceptat mai multe rachete.
  • Șeful Pentagonului, în Israel - Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, ar urma să facă presiuni asupra Israelului pentru a pune capăt operaţiunilor majore de luptă din Gaza în timpul unei vizite pe care o face luni, cel mai recent test pentru SUA ca să vadă dacă pot profită de sprijinul lor neclintit pentru ofensivă pentru a atenua impactul devastator al acesteia asupra civililor palestinieni.
  • Peste 300 de români evacuați din Gaza - Un grup de 14 persoane - cetăţeni români şi familiile acestora, evacuate din Fâşia Gaza - a ajuns în România, a anunţat luni MAE. Până în prezent, 302 persoane, cetăţeni români şi membri de familie ai acestora, au fost evacuate din Fâşia Gaza.
  • Comorile liderilor Hamas - Forțele Israelului spun că au găsit 5 milioane de shekeli (aprox. 1,37 milioane de dolari) în casa unui lider Hamas din nordul Gazei, precum și documente care arătau că gruparea a studiat armata israeliană și pe liderii ei.
  • Navă atacată în Marea Roșie - Încă o navă a fost atacată în Marea Roșie de rebelii houthi, a anunțat Marina britanică. Nu este clar dacă există victime sau pagube.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇