Proteste în Israel după uciderea ostaticilor. Soldații ard mâncarea, palestinienii riscă să moară de foame. Agent Mossad executat în Iran. Atac al Hezbollah (Video)

Proteste în Israel după uciderea ostaticilor. Soldații ard mâncarea, palestinienii riscă să moară de foame. Agent Mossad executat în Iran. Atac al Hezbollah (Video)

Proteste cu scandări împotriva armatei și a lui Benjamin Netanyahu și vopsea roșie pe străzile Tel Avivului au avut loc după ce IDF a anunțat că își asumă răspunderea pentru uciderea din greșeală a trei ostatici israelieni, asupra cărora a fost deschis focul, după ce au fost în mod eronat considerați o amenințare.

IDF a anunțat și detalii despre operațiunea tragică. Ostaticii au fost confundați cu teroriștii deși erau la bustul gol, fluturau un steag alb și se aflau lângă o clădire pe care scria „SOS”.

Și nu e singura acțiune a soldaților israelieni criticată. Mai multe videoclipuri care circulă online şi care au fost analizate de CNN arată soldaţi comportându-se în mod agresiv şi lipsit de respect faţă de populaţia civilă din Gaza, jefuind case, distrugând proprietăţi şi folosind un limbaj rasist şi plin de ură.

Unii soldați dau foc alimentelor, în condițiile în care situaţia umanitară este acum atât de gravă, încât organizaţiile internaţionale avertizează că oamenii riscă să moară de foame.

De altfel, UNICEF a descris că la acest moment Gaza este „mai rău decât un cimitir de copii”. De altfel, conflictul acesta este de două ori mai letal pentru copii decât cele care au avut loc în ultimii 15 sau 20 de ani.

ADVERTISING

Și pentru jurnaliști este cel mai sângeros conflict, iar Al Jazeera Media Network chiar a acuzat armata israeliană că îi vânează jurnaliștii și familiile acestora.

Tot astăzi, MAE a informat că încă un ostatic cu dublă cetățenie, română și israeliană, a fost ucis.

Iar Hezbollah ar fi atacat cu rachete și drone ținte israeliene, provocând victime, dar informațiile nu sunt confirmate oficial.

Iată cele mai importante evenimente de sâmbătă, 15 decembrie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 71:

  • Șeful armatei își asumă moartea ostaticilor - Șeful Statului Major, generalul-locotenent Herzi Halevi, şi-a asumat sâmbătă responsabilitatea pentru uciderea de către IDF a trei ostatici israelieni, relatează The Times of Israel. El a spus că incidentul este unul „dificil și dureros”. "IDF şi eu, ca şi comandant al acesteia, suntem responsabili pentru ceea ce s-a întâmplat şi vom face totul pentru a preveni repetarea unor astfel de cazuri în continuarea luptelor", a spus Halevi. El a recunoscut că cei trei ostatici au făcut totul ca soldații să înțeleagă și că tirurile militarilor au fost efectuate contrar reglementărilor, care spun că este interzis să se tragă asupra celor care ridică un steag alb şi cer să se predea. A explicat incidentul grav prin presiunea la care sunt supuși soldații israelieni.
  • Încă un ostatic român a murit - Încă un ostatic cu dublă cetățenie, română și israeliană, a murit în Fâșia Gaza, a anunțat, sâmbătă, Ministerul român de Externe. În prezent, o persoană cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, se mai află ostatică în Fâşia Gaza.
  • Hezbollah a atacat cu rachete și drone - Gruparea Hezbollah a lansat sâmbătă mai multe atacuri aeriene asupra unor ținte israeliene, a anunțat NBC News, citat de Sky News. Jurnaliștii americani utilizează surse din interiorul grupării care susțin că rachetele și dronele au vizat militari israelieni. De asemenea, militanții spun că există victime după lovirea buncărului militar din Birkat Risha, de la granița Israelului cu Libanul. În plus, au mai fost atacate o unitate de infanterie a Israelului și cazarma Ramim din valea Hunin, a precizat gruparea militantă susținută de Iran. Informațiile nu au putut fi confirmate din surse independente. Oficialii israelieni au negat existența unor victime și pagube.
  • Detalii despre ostaticii uciși din greșeală - Cei trei ostatici israelieni ucişi din greşeală în Gaza de către forţele israeliene nu aveau cămăşi pe ei şi ţineau în mână un steag alb, potrivit unei anchete iniţiale asupra incidentului, ale cărei concluzii au fost prezentate sâmbătă de un oficial militar. Ei se aflau și lângă o clădire pe care scria SOS și „Ajutor, trei ostatici". Detalii AICI
  • Proteste în Israel după ce IDF a ucis ostatici - Sute de persoane au ieşit în stradă în Tel Aviv vineri seara pentru a protesta împotriva morţii a trei ostatici, ucişi accidental de soldaţii israelieni în Fâşia Gaza, informează dpa, citând reportajele din media locale. Imaginile difuzate de televiziunea israeliană au arătat mulţimi mari care se adunau în centrul metropolei de coastă, blocând o stradă principală. Ei au cerut guvernului să ia măsuri pentru a asigura eliberarea imediată a ostaticilor din Fâşia Gaza. Purtând pancarte, bannere şi afişe cu numele şi fotografiile multor alţi ostatici, demonstranţii s-au deplasat în direcţia sediului armatei israeliene. După cum a raportat site-ul de ştiri ynet, protestatarii au turnat vopsea roşie pe stradă. "Timpul lor se scurge! Aduceţi-i acasă acum", au scandat participanţii la protest. Ei au criticat guvernul premierului Benjamin Netanyahu pentru că nu face suficient pentru a elibera ostaticii.
  • Soldații ard mâncarea, palestinienii riscă să moară de foame - Mai multe videoclipuri care circulă online şi care au fost analizate de CNN arată soldaţii israelieni din Gaza comportându-se în mod agresiv şi lipsit de respect faţă de populaţia civilă, în timp ce alte filmări arată soldaţi care jefuiesc case particulare, distrug proprietăţi civile şi folosesc un limbaj rasist şi plin de ură. Un soldat israelian se uită direct în cameră, apoi se întoarce şi dă foc la o grămadă de alimente. „Aprindem lumina în acest loc întunecat şi îl ardem până când nu va mai exista nicio urmă din el", spune militarul în timp ce un alt camarad alimentează flacăra. Soldaţii spun că se află în Shejaiya, un cartier din oraşul Gaza. Ei se filmează în timp ce ard alimente într-un loc în care situaţia umanitară este acum atât de gravă, încât organizaţiile internaţionale avertizează că oamenii riscă să moară de foame. Întrebată de CNN despre aceste videoclipuri, armata israeliană nu a contestat veridicitatea lor și a condamnat comportamentul soldaţilor, adăugând că autorii vor fi pedepsiţi.
  • Gaza, mai rău decât un cimitir de copii - Copiii din Gaza suferă din cauza condiţiilor infernale, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al UNICEF, James Elder, avertizând că situaţia s-ar putea înrăutăţi: „La începutul acestui război, UNICEF a spus că Gaza era un cimitir pentru copii şi un iad pentru toţi ceilalţi. Situaţia s-a înrăutăţit pe măsură ce bombardamentele şi luptele au continuat. Copiii din Gaza sunt acum în pericol venind din cer, de boli, la sol şi riscă să moară de foame şi sete. Majoritatea crizelor îi afectează teribil pe copii, deoarece copiii sunt cei mai vulnerabili, ei reprezentând aproximativ 20% din numărul victimelor, dar în acest conflict, rata este de 40%. Acesta este de două ori mai letal pentru copii decât multe conflicte pe care le-am văzut în ultimii 15 sau 20 de ani”, a spus Elder, adăugând că nu a văzut niciodată nicăieri un asemenea nivel de distrugere şi disperare.
  • Jurnaliști vânați de IDF - Jurnaliști Al Jazeera Media Network a emis vineri o declaraţie în care condamnă atacul aerian care a dus la moartea cameramanului său Samer Abu Daqqa şi la rănirea şefului biroului său din Gaza, Wael Al-Dahdouh, în Khan Younis, în atacul în care i-au murit soţia, fiica, fiul şi nepotul: „Reţeaua trage Israelul la răspundere pentru că a vizat şi ucis în mod sistematic jurnaliştii Al Jazeera şi familiile acestora”.
  • Agent Mossad executat în Iran - Un agent al serviciului de informaţii israelian Mossad a fost executat sâmbătă în provincia Sistan-Balucistan din sud-estul Iranului, a anunţat agenţia oficială de presă IRNA, fără a preciza numele persoanei. IRNA afirmă că acuzatul a predat informaţii clasificate unui „ofiţer Mossad" cu scopul de a face „propagandă pentru grupuri şi organizaţii care se opun Republicii Islamice", dar nu a precizat unde ar fi avut loc presupusa predare de documente. De asemenea, nu este clar când a fost arestată persoana în cauză, dar IRNA scrie că apelul la sentinţă a fost respins. Execuţia, care a avut loc într-o închisoare din Zahedan, în Sistan-Balucistan, intervine la o zi după ce militanţii Baluch au atacat o secţie de poliţie din provincie, ucigând 11 membri ai personalului de securitate şi rănind alte câteva persoane.
  • Atac în Marea Roșie respins - O navă militară, HMS Diamond, a doborât o presupusă dronă de atac care viza nave comerciale în Marea Roșie, declară secretarul britanic al apărării, Grant Shapps. De asemenea, apărarea aeriană egipteană a anunțat că a doborât o presupusă dronă în largul Mării Roșii, în apropiere de orașul-stațiune Dahab, au declarat două surse de securitate. Originea dronei este necunoscută, potrivit Reuters.
  • Recompense pe capetele liderilor Hamas - Între 100 și 400 de mii de dolari poate primi oricine oferă informații despre locul unde se ascund liderii Hamas. Cel mai scump este Yahya Sinwar.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇