Membri Hamas arestați în Europa pentru că plănuiau atentate. Războiul din Gaza va mai dura câteva luni. Israelul publică încă un clip cu bărbați care se predau dezbrăcați (Video)

Membri Hamas arestați în Europa pentru că plănuiau atentate. Războiul din Gaza va mai dura câteva luni. Israelul publică încă un clip cu bărbați care se predau dezbrăcați (Video)

Mai mulţi membri Hamas au fost reţinuţi în Occident, pentru că plănuiau atacuri împotriva unor instituţii evreieşti din Europa.

Procurorii germani au anunţat patru arestări joi. Anterior, poliţia daneză anunţase că trei persoane au fost arestate în Danemarca şi una în Olanda.

Suspecţii reţinuţi azi sunt membri de lungă durată ai Hamas, având legături strânse cu conducerea aripii militare a grupării, au precizat procurorii germani.

Pe front, Israelul şi-a intensificat raidurile aeriene în Gaza, în ciuda semnelor de nerăbdare ale aliatului său american, care şi-a trimis consilierul pentru securitate naţională la Ierusalim.

Cu această ocazie, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a spus că războiul va mai dura câteva luni. "Hamas este o organizaţie teroristă care s-a format în timpul unui deceniu pentru a combate Israelul şi care a pus în funcţiune infrastructuri subterane şi aeriene ce nu pot fi uşor de distrus. Aceasta va necesita timp - mai mult de câteva luni - însă noi vom învinge şi vom distruge" Hamas, a declarat Gallant.

Între timp, Armata Israelului spune că luptele au continuat în Shejaia și Jabalia din nordul Gazei și în Khan Younis, în sud. Armata a anunțat că a eliminat „mulți teroriști” și a publicat un nou clip video în care prezintă zeci de bărbați, unii la bustul gol, care se predau. IDF susține că sunt „teroriști Hamas” care vor fi judecați.

ADVERTISING

Premierul Benjamin Netanyahu nu dă semne că dorește o încetare a focului. Mai mult, spune el, „nimic nu ne va opri. Vom merge până la capăt, până la victorie, nimic mai puţin". Netanyahu a subliniat că luptele vor continua chiar dacă tot mai mulți oameni își pierd viața.

Crește însă și furia palestinienilor, cu fiecare bombardament și atac. Un sondaj realizat de un institut respectat, Centrul palestinian pentru sondaje şi cercetări politice (PCPSR), arată că, față de înainte de 7 octombrie, sprijinul pentru Hamas a crescut în Gaza şi este mai mult decât triplat în Cisiordania. Acum, aproape trei din patru palestinieni consideră că atacul din 7 octombrie al Hamas asupra Israelului a fost corect.

Gaza se confruntă acum și cu ploile abundente de iarnă, care au inundat corturile în care se adăpostesc oamenii. Șeful agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni a descris deteriorarea condiţiilor din fâşia de coastă drept un „iad".

Iată cele mai importante evenimente de joi, 14 decembrie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 69:

  • Războiul va dura câteva luni - Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, crede că războiul va mai dura câteva luni. "Hamas este o organizaţie teroristă care s-a format în timpul unui deceniu pentru a combate Israelul şi care a pus în funcţiune infrastructuri subterane şi aeriene ce nu pot fi uşor de distrus. Aceasta va necesita timp - mai mult de câteva luni - însă noi vom învinge şi vom distruge" Hamas, a declarat Gallant.
  • Casa Albă spune stop - Statele Unite doresc ca războiul dintre Israel şi Hamas "să înceteze cât mai curând posibil", a dat asigurări joi un purtător de cuvânt al Casei Albe, după ce ministrul israelian al Apărării a avertizat că războiul va dura "mai mult de câteva luni". Consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a discutat în cursul vizitei sale în Israel astăzi despre o trecere "în viitorul apropiat" a ofensivei israeliene pe teritoriul Gaza către "operaţiuni de intensitate redusă", a precizat purtătorul de cuvânt John Kirby, adăugând că nu doreşte "să menţioneze un termen limită în acest sens". "Cred că toţi ne dorim ca aceasta să se termine cât mai curând posibil", a afirmat, de asemenea, John Kirby, adăugând că conflictul "s-ar putea încheia astăzi" dacă Hamas depune armele, ceea ce "nu pare probabil pentru moment".
  • Hamas plănuia atentate în Occident - Patru membri Hamas au fost reţinuţi sub suspiciunea că plănuiau atacuri împotriva unor instituţii evreieşti din Europa, au anunţat joi procurorii germani, într-un comunicat. Anterior, poliţia daneză anunţase că trei persoane au fost arestate în Danemarca şi una în Olanda, tot pentru că ar pregăti un atac terorist. Trei dintre suspecţi au fost reţinuţi la Berlin, iar un altul a fost reţinut în Olanda, potrivit procurorilor germani. Toţi cei patru sunt membri de lungă durată ai Hamas, având legături strânse cu conducerea aripii militare a grupării, au precizat procurorii.
  • Sprijinul pentru Hamas crește puternic - Aproape trei din patru palestinieni consideră că atacul din 7 octombrie al Hamas asupra Israelului a fost corect, iar războiul din Gaza care a urmat a crescut sprijinul pentru gruparea islamistă atât acolo, cât şi în Cisiordania. În comparaţie cu sondajele de dinaintea războiului, sprijinul pentru Hamas a crescut în Gaza şi este mai mult decât triplu în Cisiordania, care a înregistrat cele mai ridicate niveluri de violenţă din ultimii ani, cu ciocniri mortale repetate între trupele israeliene şi colonişti, pe de o parte, şi palestinieni, pe de alta.
  • Încă un clip video cu bărbați la bustul gol care se predau - IDF a publicat mai multe imagini despre care spun că prezintă luptători Hamas predându-se și renunțând la arme în fața unui spital din nordul Fâșiei Gaza. Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, a declarat că „zeci de teroriști” au fost arestați și duși la audieri, după ce au părăsit spitalul Kamal Adwan. În imagini apar mai mulți bărbați care stau cu mâinile în sus. În alte imagini sunt bărbați fără cămașă care predau armele. Potrivit lui Hagari, a fost vorba despre o operațiune care a implicat și serviciul de securitate israelian. În timpul misiunii, armata a găsit o clădire folosită de militanții Hamas „în zona” spitalului.
  • „Nimic nu ne va opri"- „Nimic nu ne va opri pe calea victoriei în războiul împotriva Hamas, nici moartea soldaţilor şi nici presiunile internaţionale pentru o încetare a focului”, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu. „Vom continua până la final. Nu există nicio îndoială. Spun acest lucru şi în lumina marii suferinţe" cauzate de pierderile militare, dar şi „în lumina presiunilor internaţionale", a afirmat Netanyahu, în cursul unei vizite la o bază militară în sudul Israelului. „Nimic nu ne va opri. Vom merge până la capăt, până la victorie, nimic mai puţin", a adăugat el.
  • Lupte puternice în nord și sud - Forțele de Apărare Israelului spun că luptele au continuat noaptea trecută și în această dimineață în Shejaia și Jabalia din nordul Gazei și în Khan Younis, în sud. Armata spune că a eliminat „mulți teroriști”. Trupele israeliene au identificat agenți Hamas care îi urmăreau pe soldați și i-au ucis. Într-un alt atac, forțele israeliene au percheziționat un complex școlar din care mai mulți agenți Hamas au tras spre soldați, i-au ucis pe agenți și au eliminat „toată rețeaua teroristă” găsită în școală.
  • Israelul intensifică raidurile aeriene - Israelul şi-a intensificat joi raidurile aeriene în Fâşia Gaza, în ciuda semnelor de nerăbdare ale aliatului său american, care şi-a trimis consilierul pentru securitate naţională la Ierusalim. Ministerul Sănătăţii al administraţiei Hamas a anunţat moartea a încă 19 palestinieni în atacuri israeliene în Gaza City (nord), Nuseirat (centru) şi Rafah (sud), după o zi de raiduri aeriene şi lupte de stradă intense.
  • Gaza, un „iad viu" - Ploile abundente de iarnă au lovit Gaza, inundând corturi şi unele zone, în timp ce şeful agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni a descris deteriorarea condiţiilor din fâşia de coastă drept un „iad", scrie The Guardian. Pe fondul penuriei tot mai mari de alimente, al valurilor de boli contagioase care se răspândesc şi al colapsului aproape total al sistemului de sănătate din Gaza, furtuna de iarnă a transformat zone mari în noroi şi a inundat corturile de plastic improvizate.
Parts of Gaza flooded after heavy rains, exacerbating humanitarian emergency
  • 115 soldaţi israelieni ucişi - Armata israeliană a anunţat că 115 soldaţi au murit în Fâşia Gaza de la începutul ofensivei împotriva Hamas, dintre care 10 au fost ucişi marţi, acesta fiind cel mai mare număr de morţi într-o singură zi de partea israeliană. Cei zece soldaţi, printre care doi ofiţeri superiori, au murit în timpul luptelor din nordul teritoriului palestinian.
  • Război online - Site-ul armatei israeliene a fost atacat de un grup pro-palestinian despre care se crede că acționează din Iordania, potrivit Sky News. Hackerii care acționează sub numele Anonymous Jo au publicat un mesaj pe pagina principală a site-ului, avertizând asupra unor noi atacuri împotriva forțelor israeliene. De asemenea, hackerii au făcut apel la „eliberarea Palestinei". Ulterior, mesajul a fost șters. Nu se cunosc prea multe despre Anonymous Jo, în afară de faptul că hackerii au lăsat să se înțeleagă că grupul este de origine iordaniană.
  • Biden, întâlnire cu familiile ostaticilor - Preşedintele american Joe Biden, care a promis că va face tot posibilul pentru a elibera opt cetăţeni americani încă ţinuţi ostatici în Gaza, s-a întâlnit cu membrii familiilor lor la Casa Albă. La sfârşitul întâlnirii, prima care a avut loc în persoană de la atacul fără precedent al Hamas din 7 octombrie pe teritoriul israelian, tatăl unui ostatic a declarat că discuţia a fost "formidabilă".
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇