Adunarea Generală a ONU urmează să voteze o rezoluţie prin care se cere „o încetare imediată a focului” în scop umanitar, în conflictul dintre Israel și Hamas. Rezoluțiile Adunării Generale nu sunt obligatorii, însă, au caracter politic și reprezintă poziția statelor față de război.
Guvernul Netanyahu pierde tot mai mult susținerea, semnalul venind de la cel mai înalt nivel. Mai exact, președintele Joe Biden a vorbit public despre neînțelegerile cu premierul israelian și a spus că e nevoie de schimbare în guvernul Netanyahu.
Israelul a continuat să bombardeze Gaza, iar cele mai puternice atacuri, soldate cu morți, s-au înregistrat în sudul teritoriului.
Patru palestinieni au fost uciși marți într-o lovitură cu dronă în timpul unui raid israelian asupra orașului ocupat Jenin din Cisiordania și a taberei sale de refugiați. Un nou atac aerian a avut loc şi asupra Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, una dintre zonele în care armata israeliană le-a ordonat palestinienilor să se deplaseze pentru siguranță. Cel puțin 20 de persoane au fost ucise acolo mai devreme, potrivit rapoartelor presei palestiniene.
Armata israeliană a confirmat că a tras cu drone, ucigând un număr nespecificat de palestinieni despre care spune că au fost văzuți aruncând dispozitive explozive și trăgând în forțele sale.
Organizația Mondială a Sănătății a emis o declarație foarte dură, în care acuză Israelul că a întârziat o misiune medicală vitală și că a forţat personalul medical să îngenuncheze sub amenințarea armei, în timp ce i-a reținut angajaţii și i-a împiedicat să-și facă treaba. Iar un oficial OMS spune că doar 11 din cele 36 de spitale din Gaza rămân parțial funcționale.
În schimb, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, consideră că „Hamas este pe punctul de a se prăbuşi”.
Pierderile armatei Israelului după atacul Hamas din 8 octombrie se ridică la 433 de soldați uciși și 1.645 răniți. Iar 13 soldați au fost uciși chiar de colegii lor, în diverse incidente.
De cealaltă parte, Ministerul Sănătăţii din Gaza anunţă că 18.412 persoane au fost ucise și 50.100 au fost rănite în urma loviturilor israeliene începute după 7 octombrie.
Iată cele mai importante evenimente de marţi, 12 decembrie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 67:
- Ciprul pregăteşte ajutoare - Un purtător de cuvânt al guvernului din Cipru spune că o echipă de experți tehnici din Israel vizitează insula pentru a inspecta infrastructura și facilitățile care vor fi folosite pentru a transporta cantități mari de ajutor umanitar de-a lungul Mediteranei către Gaza. Multe țări și-au exprimat deja disponibilitatea de a contribui atât cu materiale, cât și cu orice altă resurse tehnice necesare pentru furnizarea ajutorului, folosind nave cu pescaj redus, capabile să ajungă la țărm. Un transport inițial este deja depozitat în portul Larnaca, de unde navele vor porni spre Gaza, care este la 390 de kilometri distanță.
- OMS acuză Israelul - OMS relatează un incident din 9 decembrie, când un convoi ONU a fost inspectat la punctul de control Wadi Gaza, iar membrii echipajului ambulanței au fost nevoiți să părăsească vehiculele pentru identificare. Doi angajați de la Semiluna Roşie au fost reținuți mai mult de o oră, întârziind și mai mult misiunea. Personalul OMS l-a văzut pe unul dintre ei fiind forțat să îngenuncheze sub amenințarea armei și apoi dus într-un loc ferit, unde ar fi fost hărțuit, bătut, dezbrăcat și percheziționat. Când misiunea a intrat în orașul Gaza, un camion și o ambulanță au fost lovite de gloanțe. Pe drumul de întoarcere către sudul Gazei, cu pacienții de la spitalul Al-Ahli la bord, convoiul a fost din nou oprit pentru controale de securitate. Pacienții în stare gravă rămași în ambulanțe au fost percheziționați de soldați înarmați. Semiluna Roșie a raportat ulterior că, în timpul procesului de transfer, unul dintre pacienții răniți a murit ca urmare a rănilor sale netratate.
- Divergențe Biden-Netanyahu - Preşedintele american Joe Biden a vorbit marţi de divergenţele cu Benjamin Netanyahu, spunând că, spre deosebire de Statele Unite, Guvernul israelian „nu vrea o soluţie cu două state”, Israel şi Palestina. El îl îndeamnă pe premierul israelian Benjamin Netanyahu „să consolideze şi să schimbe” Guvernul israelian pentru a găsi o soluţie pe termen lung a conflictului israeliano-palestinian. „Acesta este cel mai conservator Guvern din istoria Israelului”, subliniază şeful statului american.
- 11 spitale din 36 - Un oficial OMS spune că doar 11 din cele 36 de spitale din Gaza rămân parțial funcționale. „În doar 66 de zile, sistemul de sănătate a trecut de la 36 de spitale funcționale la 11 spitale parțial funcționale – unul în nord și 10 în sud”, a spus Richard Peeperkorn, adăugând: „Nu ne putem permite să mai pierdem niciunul. Sperăm, cerem ca acest lucru să nu se întâmple.”
- Pierderile Israelului - Armata Israelului (IDF) spune că de la începutul operațiunii terestre în Gaza, 13 soldați au fost uciși chiar de colegii lor, în diverse incidente. În plus, armata israeliană a transmis că 104 militari au fost uciși în Gaza de la începutul operațiunii la sol (582 fiind răniți). Iar pierderile totale începând cu 7 octombrie se ridică la 433 de soldați uciși și 1.645 răniți.
- Bilanţul negru din Gaza - Ministerul Sănătăţii din Gaza anunţă că 18.412 persoane au fost ucise și 50.100 au fost rănite în urma loviturilor israeliene începute după 7 octombrie.
- „Hamas este pe punctul de a se prăbuşi” - Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat luni seara că „Hamas este pe punctul de a se prăbuşi”, pe fondul unor lupte intense în desfășurare în și în jurul oraşului Khan Younis din sudul Gazei. „Am încercuit ultimele bastioane ale Hamas din Jabaliya și Shejaiya, batalioanele care au fost considerate invincibile, care s-au pregătit ani de zile să lupte cu noi, sunt pe punctul de a fi dezmembrate”, a declarat Gallant.
- Asalt la Jenin - Patru palestinieni au fost uciși marți într-o lovitură cu dronă în timpul unui raid israelian asupra orașului ocupat Jenin din Cisiordania și a taberei sale de refugiați, au anunțat Ministerul palestinian al Sănătății și agenția de presă oficială palestiniană WAFA. Un fotograf AFP a văzut în această dimineață vehicule militare israeliene intrând în tabăra de refugiați Jenin și o dronă zburând deasupra. „Forțele israeliene „continuă să ia cu asalt tabăra Jenin, iar echipajele de ambulanță sunt împiedicate să intre pentru a se ocupa de cazuri medicale fără coordonare prealabilă”, a transmis Semiluna Roșie într-un comunicat. Armata israeliană a confirmat că a tras cu drone, ucigând un număr nespecificat de palestinieni despre care spune că au fost văzuți aruncând dispozitive explozive și trăgând în forțele sale.
- Un nou atac aerian a avut loc şi asupra Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, una dintre zonele în care armata israeliană le-a ordonat palestinienilor să se deplaseze pentru siguranță. Cel puțin 20 de persoane au fost ucise acolo mai devreme, potrivit rapoartelor presei palestiniene.
- Adunarea Generală a ONU urmează să voteze o rezoluţie prin care se cere „o încetare imediată a focului” în scop umanitar, în conflictul dintre Israel și Hamas. Adunarea Generală a adoptat, în octombrie, o altă rezoluţie, prin care a cerut „un armistiţiu umanitar imediat, durabil şi susţinut care să conducă la încetarea ostilităţilor". Oficialii statelor europene și cei ai SUA s-au arătat îngrijorați de efectele războiului din Gaza și au cerut, în mod repetat, ambelor părți implicate în conflictul armat să înceteze focul. Vineri, o altă rezoluţie de încetare imediată a focului în Gaza, după două luni de război, cerută în Consiliul de Securitate al ONU de secretarul general António Guterres, a picat după ce SUA s-au opus prin veto, considerând că e nerealistă.