Război în Gaza Bilanțul victimelor crește. Israelul spune că a încheiat dezmembrarea militară a Hamas în nordul Fâșiei Gaza

<span style="color:#990000;">Război în Gaza</span> Bilanțul victimelor crește. Israelul spune că a încheiat dezmembrarea militară a Hamas în nordul Fâșiei Gaza

Conflictul armat dintre Israel și Hamas continuă, dimineața de sâmbătă fiind marcată de atacuri israeliene la Rafah și bombardamente în nordul Fâșiei Gaza. Iar ca răzbunare pentru uciderea numărului doi al Hezbollah, gruparea libaneză a lansat 62 de rachete spre o bază militară israeliană.

În acest context, ONU a descris Fâșia Gaza ca fiind „de nelocuit”, cu locuitorii ei confruntându-se zilnic cu amenințări sub ochii lumii. UNICEF a avertizat asupra unui „ciclu al morții” afectând peste 1,1 milioane de copii în acest teritoriu sărăcit, deja afectat de război. Iar Ministerul Sănătăţii al Hamas anunţă un nou bilanţ de 22.722 de morţi.

ADVERTISING

Iată cele mai importante evenimente de sâmbătă, 6 ianuarie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 92:

  • Hamasul a fost distrus în nordul Gazei - Armata israeliană a anunţat că a "încheiat dezmembrarea structurii militare a Hamas din nordul Fâşiei Gaza" şi se concentrează acum pe dezmembrarea mişcării islamiste palestiniene "în centrul şi sudul acestui teritoriu". "Vom face acest lucru în alt fel (…) este nevoie de timp, nu există scurtături în lupta împotriva terorismului", a declarat generalul Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, într-o conferinţă de presă.
  • Hamas lansează un apel către Blinken - Liderul grupării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, a lansat un apel către şeful diplomaţiei americane Antony Blinken - aflat în turneu în Orientul Mijlociu pentru a patra oara din 7 octombrie - îndemnându-l să se concentreze asupra "încheierii" ofensivei israeliene în Fâşia Gaza. "Noi sperăm că el să se concentreze de data aceasta pe încheierea agresiunii, pentru a se pune capăt ocupaţiei pe întreg pământul palestinian", a declarat Haniyeh. "Noi sperăm că dl.Blinken a putut să tragă învăţăminte din ultimele trei luni şi a înţeles gradul erorilor comise de SUA prin susţinerea oarbă a Israelului", a declarat şeful grupării islamiste palestiniene care trăieşte în exil în Qatar.
  • Crește bilanțul victimelor: Ministerul palestinian al Sănătăţii din Hamas a anunţat sâmbătă că operaţiunile militare israeliene în Fâşia Gaza au făcut 22.722 de victime de la începutul războiului. Acest bilanț include 122 de persoane ucise în ultimele 24 de ore. De asemenea, 58.166 de persoane au fost rănite din 7 octombrie încoace.
  • Bombardamente în Rafah: Atacuri israeliene au fost lansate sâmbătă dimineaţa devreme la Rafah, un oraş situat în extremitatea sudică a Fâşiei Gaza, unde sute de mii de palestinieni s-au refugiat în ultimele săptămâni pentru a încerca să scape de lupte. De asemenea, în nordul Fâşiei Gaza, unde armata israeliană şi-a lansat operaţiunea terestră la sfârşitul lunii octombrie, bombardamentele continuă.
  • Răzbunarea Hezbollah: Gruparea a anunţat că a lansat sâmbătă 62 de rachete de diverse tipuri împotriva unei baze militare din nordul Israelului, prezentând acest atac drept primul răspuns la uciderea numărului doi al Hamas, într-o lovitură israeliană la periferia sudică a Beirutului. Pe de altă parte, armata israeliană a raportat sâmbătă dimineaţă că aproximativ patruzeci de tiruri de rachete au fost lansate din Liban către regiunea Meron, adăugând într-un comunicat că forţele sale au lovit ca ripostă o celulă responsabilă pentru unele dintre aceste atacuri.
  • Fâşia Gaza "a devenit pur şi simplu de nelocuit", iar locuitorii săi "se confruntă zilnic cu ameninţări sub ochii lumii", a rezumat coordonatorul ONU pentru afaceri umanitare, Martin Griffiths. Iar potrivit UNICEF, confruntările, malnutriţia şi situaţia sanitară au creat "un ciclu al morţii care ameninţă peste 1,1 milioane de copii" în acest teritoriu sărăcit încă dinainte de începerea războiului.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇