Război în Gaza Israelul a prezentat noile planuri de luptă, recompensă uriașă pe capetele finanțatorilor Hamas, Hezbollah anunță ripostă pe câmpul de luptă

<span style="color:#990000;">Război în Gaza</span> Israelul a prezentat noile planuri de luptă, recompensă uriașă pe capetele finanțatorilor Hamas, Hezbollah anunță ripostă pe câmpul de luptă

Armata israeliană continuă atacurile în Fâșia Gaza și a anunțat că trupele sale au efectuat lovituri asupra a peste 100 de ținte Hamas în ultimele 24 de ore.

Loviturile, efectuate de forțele aeriene, maritime și terestre, au vizat centrele de comandă ale Hamas, depozitele de arme și alte infrastructuri, potrivit IDF. Armata israeliană spune, de asemenea, că trupele au au ucis „mulți” agenți Hamas.

Armata israeliană a efectuat noi lovituri și asupra țintelor Hezbollah din sudul Libanului. Au fost atacate diverse infrastructuri utilizate de grupul terorist, potrivit IDF.

Între timp, ministrul Apărării Yoav Gallant a prezentat planurile Israelului pentru următoarea etapă a războiului din Fâşia Gaza, cu o nouă abordare, mai direcţionată în secţiunea de nord a enclavei şi continuarea urmăririi liderilor Hamas în sud.

Iar Josep Borrell, șeful diplomației Uniunii Europene, merge vineri în Liban pentru a discuta despre situația de la granița israeliano-libaneză. Vizita diplomatului european coincide cu cea a secretarului de stat al SUA Antony Blinken, în Israel. Călătoria diplomatului american are același scop, de a reduce tensiunile regionale.

ADVERTISING

Totodată, Washingtonul a anunțat o recompensă de până la 10 milioane de dolari pentru cei care oferă informații ce duc la capturarea principalilor finanțatori ai Hamas.

Iată cele mai importante evenimente de vineri, 5 ianuarie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 91:

  • Peste 100 de ținte Hamas lovite - IDF susține că trupele sale au efectuat lovituri asupra a peste 100 de ținte Hamas din Fâșia Gaza în ultimele 24 de ore. Loviturile, efectuate de forțele aeriene, maritime și terestre, au vizat centrele de comandă ale Hamas, depozitele de arme și alte infrastructuri, potrivit IDF. Armata israeliană spune, de asemenea, că trupele au au ucis „mulți” agenți Hamas.
  • Noi lovituri în Liban - Armata israeliană a efectuat noi lovituri asupra țintelor Hezbollah în Ayta-ash Shab și Majdal Zoun din sudul Libanului. Au fost atacate diverse infrastructuri utilizate de grupul terorist, potrivit IDF. Armata a prezentat imagini care arată loviturile efectuate de avioanele de luptă.
  • Planurile Israelului pentru următoarea etapă a războiului - Ministrul Apărării Yoav Gallant a prezentat planurile Israelului pentru următoarea etapă a războiului din Fâşia Gaza, cu o nouă abordare, mai direcţionată în secţiunea de nord a enclavei şi continuarea urmăririi liderilor Hamas în sud. Anunţul a fost făcut în timp ce Israelul continuă să îşi reducă forţele în Fâşia Gaza pentru a permite miilor de rezervişti să se întoarcă la locurile de muncă după presiuni internaţionale crescânde pentru a trece la operaţiuni de luptă mai puţin intense. "În regiunea de nord a Fâşiei Gaza vom trece la o nouă abordare a luptei în conformitate cu realizările militare de pe teren", a afirmat biroul lui Gallant într-o declaraţie ce evidenţiază principiile directoare care reflectă viziunea lui Gallant pentru următoarele faze ale războiului.
  • Hezbollah anunță ripostă pe câmpul de luptă - Liderul mişcării islamiste libaneze proiraniene Hezbollah Hassan Nasrallah ameninţă vineri cu „o ripostă inevitabilă” faţă atacul atribuit Israelului în fieful său din Beirut în care a fost ucis numărul doi politic al mişcării islamiste palestiniene Hamas, Saleh al-Arouri: „Acest atac este grav şi nu va rămâne fără răspuns. Vom răspunde pe câmpul de luptă. Riposta este inevitabilă. Nu putem păstra tăcerea asupra unei încălcări de această magnitudine, pentru că ar însemna că tot Libanul va fi expus. Combatanţii noştri din toate zonele de frontieră (…) vor răspunde acestei încălcări periculoase”.
  • Recompensă uriașă pe capetele finanțatorilor Hamas - SUA oferă până la 10 milioane de dolari pentru informații despre cinci finanțatori Hamas. De asemenea, americanii caută informații care ar putea duce la perturbarea mecanismelor financiare ale grupului militant palestinian. Cei cinci finanțatori sunt Abdelbasit Hamza Elhassan Khair, Amer Kamal Sharif Alshawa, Ahmed Sadu Jahleb, Walid Mohammed Mustafa Jadallah și Muhammad Ahmad 'Abd Al-Dayim Nasrallah, care au fost desemnați anterior teroriști globali de către SUA. Recompensele vor fi oferite pentru informații despre orice sursă de venit pentru Hamas, donatori importanți, instituții financiare care facilitează tranzacțiile pentru Hamas, companii-paravan și scheme criminale de care beneficiază organizația, a precizat Departamentul de Stat.
  • Borrell merge în Liban, Blinken e în Israel - Josep Borrell, șeful diplomației Uniunii Europene, merge vineri în Liban pentru a discuta despre situația de la granița israeliano-libaneză. De asemenea, diplomatul european va încerca să preîntâmpine transformarea conflictului Israel-Hamas într-un război regional. Vizita diplomatului european coincide cu cea a secretarului de stat al SUA Antony Blinken, în Israel. Călătoria diplomatului american are același scop, de a reduce tensiunile regionale.
  • Statul Islamic vrea să răzbune palestinienii - Gruparea jihadistă Statul Islamic (ISIL) şi-a îndemnat adepţii să comită atentate în diverse oraşe din Europa şi SUA în urma sprijinului occidental oferit Israelului în Fâşia Gaza, pentru a-i „răzbuna” pe musulmanii din teritoriile palestiniene şi din alte ţări din Orientul Mijlociu. Detalii AICI.
  • Familiile din Gaza caută cu disperare alimente și apă - Blocați într-un colț din sudul Fâșiei Gaza, membrii familiei Abu Jarad se agață de o rutină strictă de supraviețuire. Aici, familiile caută cu disperare alimente și apă și stau la cozi lungi pentru ajutoare, scrie AP. Membrii familiie Abu Jarad au fugit din casa lor confortabilă cu trei dormitoare din nordul Gaza după izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas în urmă cu aproape trei luni. Familia formată din 10 persoane se înghesuie acum într-un cort de 16 metri pătrați, așezat pe un teren nisipos plin de gunoaie, parte a unei tabere de palestinieni. Fiecărui membru al familiei i se atribuie sarcini zilnice, de la strângerea de crengi pentru a face focul pentru gătit, până la căutarea de legume în piețele din oraș.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇