Război în Gaza. Israelul e în alertă maximă și așteaptă răzbunarea Hamas, țările își cheamă urgent cetățenii din Liban. Încă un ostatic ucis într-o operațiune de salvare

<span style="color:#990000;">Război în Gaza</span>. Israelul e în alertă maximă și așteaptă răzbunarea Hamas, țările își cheamă urgent cetățenii din Liban. Încă un ostatic ucis într-o operațiune de salvare

Israelul este în alertă maximă, iar armata se pregăteşte pentru „orice scenariu”, la o zi după un atac aerian în suburbiile Beirutului, fatal pentru numărul doi al mişcării islamiste palestiniene Hamas şi realimentând temerile de extindere a conflictului actual din Fâşia Gaza.

Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a îndemnat Israelul „să evite orice atitudine de escaladare, în special în Liban”, după atacul armat care l-a ucis pe numărul doi al Hamas la Beirut.

Între timp, Egiptul şi-a îngheţat rolul de mediator între Israel şi facţiunile palestiniene pentru a căuta o soluţie la războiul din Fâşia Gaza, după asasinarea numărului doi al biroului politic al Hamas, Saleh al-Arouri, au declarat surse palestiniene şi egiptene.

Luptele în Fâșia Gaza continuă. Au avut loc mai multe atacuri în sudul și nordul Gazei, iar armata israeliană anunță că a distrus mai multe ascunzători ale teroriștilor Hamas.

Iar agenţiile de spionaj americane au ajuns la concluzia că gruparea islamistă Hamas şi o altă grupare palestiniană care luptă împotriva Israelului au folosit spitalul Al-Shifa din Gaza pentru a-şi coordona forţele de acolo şi pentru a-i ţine pe unii ostatici, dar au evacuat în mare parte complexul cu câteva zile înainte ca trupele israeliene să intre în el.

ADVERTISING

Iată cele mai importante evenimente de miercuri, 3 ianuarie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 89:

  • Încă un ostatic ucis - Armata israeliană a confirmat miercuri că ostaticul israelian Sahar Baruch, răpit în timpul atacului Hamas din 7 octombrie, a fost ucis în timpul unei operaţiuni de salvare în Gaza în luna decembrie: „Am informat familia Baruch că fiul lor Sahar, ostatic în Gaza, a fost ucis în timpul unei operaţiuni de salvare desfăşurate de forţele speciale în noaptea de 8 decembrie. În acest stadiu, nu putem stabili circumstanţele morţii sale şi nici dacă a fost ucis de focul forţelor noastre sau de către Hamas".
  • Egiptul îşi îngheaţă rolul de mediator - Egiptul şi-a îngheţat rolul de mediator între Israel şi facţiunile palestiniene pentru a căuta o soluţie la războiul din Fâşia Gaza, după asasinarea numărului doi al biroului politic al Hamas, Saleh al-Arouri, au declarat pentru EFE surse palestiniene şi egiptene. "Egiptul a informat oficial Israelul că şi-a îngheţat rolul de mediator între Israel şi facţiunile palestiniene pentru a încheia un acord care să conducă la încheierea războiului" în urma asasinarii lui Saleh al-Arouri, marţi, atribuită Israelului, au declarat sursele, care au cerut anonimatul ca urmare a caracterului sensibil al acestui subiect. Conform aceloraşi surse, mişcările Hamas şi Jihad Islamic au informat la rândul lor Cairo despre suspendarea negocierilor cu Israelul în vederea unei încetări a focului.
  • Alertă maximă în Israel - Israelienii se așteaptă la atacuri ale Hezbollah din Liban și au ridicat alerta la nivelul maxim. Decizia a fost luată după ce un înalt oficial Hamas a fost ucis la Beirut. Atacul a fost atribuit Israelului de adversarii săi și există temeri că ar putea duce la o extindere a conflictului. Reacția din Liban depinde de răspunsul liderului Hezbollah Hassan Nasrallah care anterior a promis că va riposta dacă israelienii vor ataca lideri aliați aflați în Liban. Nasrallah ar putea să țină un discurs miercuri. Până în prezent zona de frontieră a fost calmă.
  • Germania își chemă urgent cetățenii din Liban - Ministerul german de Externe a avertizat miercuri cu privire la riscurile crescute de escaladare a conflictului dintre Israel şi Hamas după uciderea numărului doi al mişcării islamiste şi le-a cerut cetăţenilor săi să părăsească rapid Libanul. Acest avertisment a fost difuzat la încheierea unei reuniuni a celulei de criză a guvernului german: „O nouă agravare a situaţiei şi o extindere a conflictului nu pot fi excluse, în special după asasinarea vicepreşedintelui biroului politic al Hamas, Saleh al-Arouri, în regiunea Beirut, la 2 ianuarie 2024. Aceasta este valabil în special pentru părţile de sud ale Libanului, până la zonele urbane din sudul Beirutului. Situaţia securităţii în regiune este foarte volatilă. Părăsiți Libanul prin cele mai rapide mijloace".
  • Se cere evacuarea în masă a palestinienilor din Gaza - Ministrul israelian al Securității Naționale, Itamar Ben Gvir, a cerut din nou miercuri o evacuare în masă a palestinienilor din Gaza. El a respins criticile americane potrivit cărora declarațiile sale anterioare privind un astfel de scenariu „sunt iresponsabile".
  • Încă o navă atacată în Marea Roșie - Rebelii houthi din Yemen au revendicat miercuri un nou atac asupra unei nave port-container a companiei franceze de transport maritim CMA CGM în zona strâmtorii Bab al-Mandeb din Marea Roşie. Un purtător de cuvânt al rebelilor, care a făcut acest anunţ, a susţinut că respectiva navă se îndrepta către Israel şi că echipajul a ignorat avertismentele de a se opri. Operatorul francez al navei a precizat că aceasta şi echipajul său sunt în siguranţă după atac şi că destinaţia era un port egiptean.
  • Butoiul cu pulbere din Iran - Un atac care a avut loc în Iran riscă să arunce în haos întreg Orientul Mijlociu. Cel puţin 20 de persoane au fost ucise și alte 60 rănite într-un cimitir din Iran, unde avea loc o ceremonie pentru a marca uciderea, în 2020, într-un atac american în Irak, a generalului iranian Qassem Soleimani. Detalii AICI.
  • Negocieri secrete pentru strămutarea palestinienilor - Oficiali israelieni poartă negocieri secrete cu Congo şi mai multe alte ţări care să-i găzduiască pe palestinienii din Fâşia Gaza, scrie publicaţia în ebraică Zman Yisrael. „Congo ar fi dispus să primească migranţi, iar noi suntem în negocieri şi cu alţii”, a declarat marţi o sursă „bine informată” din cadrul Cabinetului israelian de Securitate.
  • Luptele în Gaza continuă - Armata israeliană anunță că luptele în Fâșia Gaza continuă. Într-o școală din Khuza, din sudul Gazei, trupele israeliene au găsit un tunel în care se aflau arme și pe care l-au distrus. IDF susține că trupele au lovit mai multe ascunzători ale Hamas din zonă. Între timp, în nordul Gazei, IDF spune că trupele sale au identificat o celulă Hamas care opera drone în zona cartierelor Daraj și Tuffah din orașul Gaza, pentru a observa forțele israeliene. IDF a precizat că celula a fost eliminată cu o lovitură cu dronă.
  • Israelul se pregăteşte pentru ”orice scenariu” - Armata israeliană se pregăteşte pentru "orice scenariu", la o zi după un atac aerian în suburbiile Beirutului, fatal pentru numărul doi al mişcării islamiste palestiniene Hamas şi realimentând temerile de extindere a conflictului actual din Fâşia Gaza. "Forţele israeliene sunt într-o stare de pregătire foarte ridicată în toate arenele, în apărare şi în atac. Suntem foarte pregătiţi pentru orice scenariu. Cel mai important lucru de spus este că suntem concentraţi şi rămânem concentraţi asupra luptei împotriva Hamas", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei, Daniel Hagari.
  • Hamas s-ar fi folosit de spitalul Al-Shifa - Agenţiile de spionaj americane au ajuns la concluzia că gruparea islamistă Hamas şi o altă grupare palestiniană care luptă împotriva Israelului au folosit spitalul Al-Shifa din Gaza pentru a-şi coordona forţele de acolo şi pentru a-i ţine pe unii ostatici, dar au evacuat în mare parte complexul cu câteva zile înainte ca trupele israeliene să intre în el, a declarat un oficial american, citând informaţii americane declasificate. Complexul a fost folosit atât de Hamas, cât şi de Jihadul Islamic Palestinian pentru a-şi comanda forţele care luptau împotriva Israelului, a declarat oficialul american, care a vorbit sub rezerva anonimatului.
  • Apelul Franței - Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a îndemnat Israelul "să evite orice atitudine de escaladare, în special în Liban", după atacul armat care l-a ucis pe numărul doi al Hamas la Beirut, a informat Palatul Elysée. Emmanuel Macron, care a discutat telefonic cu ministrul israelian Benny Gantz, membru al cabinetului de război, a subliniat că "este esenţial să se evite orice atitudine de escaladare, în special în Liban, şi că Franţa va continua să transmită aceste mesaje tuturor actorilor implicaţi direct sau indirect în zonă", a precizat Palatul Elysée.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇