Război în Gaza. Atacuri israeliene șocante în Cisiordania. Ayatollahul Iranului vrea Israelul ras de pe fața Pământului, Hamas cere arme țărilor musulmane (Foto & Video)

<span style="color:#990000;">Război în Gaza</span>. Atacuri israeliene șocante în Cisiordania. Ayatollahul Iranului vrea Israelul ras de pe fața Pământului, Hamas cere arme țărilor musulmane (Foto & Video)

O nouă zi de război și tensiuni în Orientul Mijlociu a început cu raiduri brutale ale forțelor israeliene în mai multe localități din Cisiordania ocupată.

Confruntări violente au avut loc în tabăra de refugiați de la Tulkarem, de unde au fost publicate și imagini șocante, în care se vede cum trei palestinieni sunt împușcați de la foarte mică distanță de soldații israelieni și un vehicul militar israelian îl calcă pe unul dintre ei, lăsând în urmă o dâră groasă de sânge.

Asupra taberei a avut loc și un atac cu dronă și există informații că forțele israeliene ar fi împiedicat ambulanțele să ajungă la victime. Din 7 octombrie, 340 de palestinieni au fost uciși în raidurile israeliene din Cisiordania ocupată, dintre care 60 doar în Tulkarem.

A crescut și bilanțul negru în armata israeliană la 180, după ce încă 4 soldați au murit în confruntările din Gaza. În aceste lupte a fost rănit grav și Idan Amedi, faimosul cântăreț și actor din Fauda.

Între timp, tensiuni au loc de partea israeliană a frontierei de la Kerem Shalom. Aici familiile ostaticilor care încă se află în mâinile Hamas au vrut să blocheze vama în semn de protest, acuzând că ajutoarele umanitare sunt lăsate să treacă, dar nu le-a fost permis accesul reprezentanților Crucii Roșii pentru a vizita ostaticii și a le oferi ajutorul și îngrijirile medicale necesare. Oamenii au fost opriți de poliție, ceea ce a dus la o izbucnire de furie: „O să se întoarcă în 136 de sicrie”.

Iar medicii care au fost forțați să plece de la spitalul Al-Aqsa din centrul Gazei după ce Israelul și-a întețit aici bombardamentele povestesc situațiile inimaginabile pe care le-au trăit cât au putut trata aici răniți.

ADVERTISING

Situația e critică și la Khan Younis, unde israelienii au pus la pământ cea mai înaltă clădire, un bloc de 12 etaje unde erau și locuințe, și spații comerciale. Și alte clădiri rezidențiale din jur au fost avariate, soldații încercând făcând astfel loc tancurilor să treacă. Tot în acest oraș, organizația Medici fără Frontiere anunță că un adăpost al său în care erau 100 de oameni a fost bombardat.

La nivel diplomatic, secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, încearcă azi la Tel Aviv să convingă oficialii israelieni să treacă la o nouă fază a războiului cât mai repede. Asta ar presupune reducerea în intensitate a luptelor, ceea ce să permită eventual și întoarcerea refugiaților în nordul Gazei.

Iar la Cairo negocierile pentru eliberarea ostaticilor au fost reluate, după ce discuțiile fuseseră întrerupte săptămâna trecută, când Israelul l-a ucis pe numărul doi al Hamas, Saleh al-Arouri.

Iar în timp ce tot mai multe organizații internaționale acuză Israelul că folosește înfometarea cetățenilor din Gaza ca armă în războiul împotriva Hamas, președintele Isaac Herzog spune că „nu există nimic mai mizerabil și absurd” decât procesul de genocid intentat la Haga împotriva țării sale.

Iar de la Teheran, Ayatollahul Ali Khamenei a amenințat Israelul cu distrugerea totală, susținând că cei cu clar-vedere au prezis victoria palestinienilor, în timp ce, „regimul zionist va cădea și va fi distrus și ras de pe fața Pământului cu ajutorul lui Allah“.

Iată cele mai importante evenimente de marți, 9 ianuarie, în războiul dintre Israel și Hamas, care a ajuns în ziua 95:

  • Pauza umanitară de 4 ore - Israelul a anunțat o pauză de 4 ore a atacurilor în centrul Gazei, începând cu ora 14:00, pentru a permite trecerea convoaielor cu ajutoare umanitare.
  • Hamas cere arme - Liderul Hamas Ismail Haniyeh le-a cerut într-un discurs la Doho șefilor de state musulmane să trimită arme luptătorilor din Gaza: „Vedem cum țările lumii trimit cu nemiluita arme ocupanților. A venit timpul ca statele musulmane să susțină cu arme rezistența. Asta nu e doar lupta poporului palestinian”.
  • Imagini șocante din Cisiordania - Mai multe raiduri ale forțelor israeliene au avut loc noaptea trecută și au continuat dimineață în mai multe localități din Cisiordania ocupată. Confruntări violente au avut loc în tabăra de refugiați de la Tulkarem. Un video șocant circulă pe rețelele sociale. În imagini se vede cum trei palestinieni sunt împușcați de la foarte mică distanță de soldații israelieni. În timp ce zac sângerând pe stradă, un vehicul militar israelian îl calcă pe unul dintre ei, se oprește un moment și apoi continuă trecând cu totul peste. IDF susține că cei trei erau luptători. Totodată, la Tulkarem a avut loc și un atac cu dronă, în urma căruia mai multe persoane au fost rănite. Există informații potrivit cărora forțele israeliene ar fi împiedicat ambulanțele să ajungă la victime. Din 7 octombrie, 340 de palestinieni au fost uciși în raidurile israeliene din Cisiordania ocupată, dintre care 60 doar în Tulkarem.
  • Peste 82.000 de victime, sute de școli distruse - Ministerul Sănătăţii al Hamas a anunţat marţi un bilanț actualizat al războiului: 23.210 de morți și 59.167 de răniți. Totodată, Ministerul palestinian al Educației a transmis că în trei luni de război au murit 4.296 de elevi și alți 8.059 au fost răniți în Gaza și Cisiordania ocupată. În Gaza, 281 de școli de stat și 65 de școli afiliate ONU au fost bombardate. Dintre acestea, 83 de clădiri au fost grav avariate și 7 total rase de pe fața Pământului.
  • Alți 4 soldați uciși - IDF a anunțat că alți 4 soldați au murit în confruntările din Gaza. Bilanțul total al soldaților israelieni uciși de la începutul ofensivei terestre crește astfel la 180. Cei patru sunt Kfar Yehoshua (19 ani), David Schwartz (26 de ani), Yakir Hexter (26 de ani) și Gavriel Bloom (27 de ani).
  • Actor faimos rănit în Gaza - În bătălia în care au murit Schwartz și Hexter, un alt soldat a fost grav rănit. Familia a confirmat ulterior că este vorba de Idan Amedi, faimosul cântăreț și actor din Fauda. El a fost transportat de urgență la spital și supus unei operații „serioase și de lungă durată” și, potrivit ultimelor informații, șansele de supraviețuire sunt bune.
  • Distrugeri în Khan Younis - Turnul Al-Fara, cea mai înaltă clădire din Khan Younis, un bloc cu 12 etaje unde sunt și locuințe dar și magazine, a fost complet distrus, fiind avariate serios și alte cel puțin 10 clădiri de locuințe din împrejurimi. Se pare că armata israeliană a făcut acest lucru pentru a asigura trecrea tancurilor.
  • Adăpost Doctori fără Frontiere bombardat - Un adăpost al organizației Doctori fără Frontiere din Khan Younis în care se ascundeau peste 100 de angajați și membri ai familiilor lor a fost lovit de o bombă. Patru persoane au fost rănite, inclusiv o fetiță de 5 ani
  • Situația inimaginabilă de la Al-Aqsa - La Spitalul Al-Aqsa, cea mai mare unitate medicală din centrul Gazei, au fost aduse în ultimele 24 de ore 62 de persoane rănite și 57 de cadavre. Spitalul nu mai are oricum personal și răniții care pot pleacă de aici, pentru că nu pot primi îngrijirea necesară. Medicul Nick Maynard, din Oxford, a descris pentru Al Jazeera drept inimaginabile condițiile din spitalul Al-Aqsa din centrul Gazei. El a părăsit spitalul, luni, împreună cu majoritatea personalului medical, după ce bombardamentele israeliene s-au întețit în zonă. „Sute de oameni sunt aduși zilnic. Nu există destul personal și sălile de operație sunt ocupate în permanență. Sunt chirurg de foarte mulți ani, dar niciodată nu am văzut așa ceva”.
  • Familiile ostaticilor vor să blocheze ajutoarele - Familiile ostaticilor care încă se află în mâinile Hamas au pornit marți dimineață spre punctul de trecere Kerem Shalom. Ei voiau să blocheze în semn de protest vama, acuzând că ajutoarele umanitare sunt lăsate să treacă, dar nu le-a fost permis accesul reprezentanților Crucii Roșii pentru a vizita ostaticii, a vedea care e starea lor și a le oferi ajutorul și îngrijirile medicale necesare. Oamenii au fost însă opriți de poliție, ceea ce a dus la o izbucnire de furie a rudelor ostaticilor: „O să se întoarcă în 136 de sicrie”.
  • Schimb de atacuri Israel-Liban - Schimbul de atacuri cu rachete și drone între Israel și Hezbollah, s-a întețit marți după ce Israelul a admis că l-a ucis pe comandantul Wissam al-Tawil al grupării din Liban. Hezbollah a lansat drone explozive asupra unei baze de comandă israeliene-cheie, mai exact asupra cartierului general al comandamentului militar israelian din Safed.
  • Bombardamente iordaniene în Siria - Iordania a lansat, marți dimineață, patru bombardamente aeriene asupra unor ținte din Siria. Este al doilea astfel de raid aerian în ultima săptămână, țintele fiind posibile ferme și ascunzători ale unor traficanți de droguri cu legături cu miliții pro-Iran.
  • Cea mai mare fabrică de rachete a Hamas - IDF anunță că a găsit cea mai mare fabrică de rachete de până acum în Gaza, în zona taberei Bureji, din centrul enclavei. Armata israeliană susține că aici erau fabricate rachete cu rază lungă de acțiune. Sub fabrică au fost găsite și în jur de 12 tuneluri și un sediu al Hamas.
  • Blinken la Tel Aviv - Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, va insista în discuțiile de azi de la Tel Aviv ca Israelul să treacă mai repede la o nouă etapă a războiului, care să presupună reducerea în intensitate a luptelor, ceea ce să permită eventual și întoarcerea refugiaților în nordul Gazei.
  • Procesul de genocid împotriva Israelului - Președintele Isaac Herzog i-a spus lui Antony Blinken că „nu există nimic mai mizerabil și absurd” decât procesul de genocid intentat la Haga împotriva Israelului.
  • Negocieri pentru ostatici la Cairo - O delegație de înalți oficiali israelieni a ajuns la Cairo pentru negocieri privind eliberarea ostaticilor. Astfel de discuții fuseseră oprite după asasinarea săptămâna trecută a lui Saleh al-Arouri, numărul 2 în Hamas.
  • Ayatollahul Iranului vrea Israelul ras de pe fața Pământului - Ayatollahul Iranului Ali Khamenei a amenințat Israelul și a spus că cei cu clar-vedere au prezis victoria palestinienilor: „Aceste crime vor rămâne în istorie chiar și după ce regimul zionist va cădea și va fi distrus și ras de pe fața Pământului cu ajutorul lui Allah. Aceste crime nu vor fi uitate. În acea zi, vor scrie în cărțile de istorie că a fost un popor care a condus în această regiune și au comis atât de multe crime și au ucis mii de copii și femei în doar câteva săptămâni”.
  • Fără acces liber pentru jurnaliști în Gaza - Curtea Supremă din Israel a respins o petiție prin care se cerea acces liber în Gaza pentru jurnaliștii străini. Cei trei magistrați care au semnat decizia motivează că, deși recunosc dreptul la libertatea presei, condițiile din teren justifică restricționarea accesului, pentru că reportajele jurnaliștilor ar putea pune în pericol forțele IDF, dezvăluindu-le locația. Jurnaliștii străini pot merge însă în vizite organizate de IDF în Gaza.
  • Foametea ca armă de război - Mai multe organizații internaționale acuză Israelul că folosește înfometarea cetățenilor din Gaza ca armă în războiul împotriva Hamas și condamnă SUA pentru că susțin în continuare planurile lui Netanyahu.
  • Biden întrerupt de protestatari palestinieni - Un discurs al lui Biden într-o biserică din Carolina de Sud a fost întrerupt de protestatari care cereau încetarea focului în Gaza.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇