Protestele Black Lives Matter au reizbucnit în SUA, după ce un tânăr de culoare, de 20 de ani, a fost împușcat mortal de polițiști (Video)

Protestele Black Lives Matter au reizbucnit în SUA, după ce un tânăr de culoare, de 20 de ani, a fost împușcat mortal de polițiști (Video)

Noi proteste au izbucnit în SUA duminică seară, după ce un tânăr afroamerican de 20 de ani, oprit inițial pentru că ar fi încălcat regulile de trafic, a fost împușcat mortal de un polițist din Minnesota.

Incidentul s-a produs în Brooklyn Center, un oraş la doar câțiva kilometri de tribunalul unde are loc procesul fostului polițist Derek Chauvin, judecat pentru uciderea lui George Floyd, anul trecut.

Poliția a emis un comunicat pe acest subiect. Autoritățile au anunțat că, puțin înainte de ora 14:00, tânărul a fost tras pe dreapta pentru că a încălcat regulile de circulaţie. La verificare, însă, polițiștii susțin că au aflat că bărbatul era dat în urmărire pentru mai multe infracțiuni, potrivit New York Times. Nu au fost însă oferite detalii pe acest subiect.

ADVERTISING

Când au încercat să-l aresteze, bărbatul a vrut să se urce înapoi în mașină, moment în care ”un polițist a tras cu arma din dotare, rănindu-l. El a continuat drumul câteva sute de metri, până când s-a oprit într-o altă mașină”. Tânărul a murit la locul impactului, susțin polițiștii.

Tânărul era cu iubita în mașină și vorbea cu mama sa la telefon

La fața locului a venit o femeie care a spus că este mama victimei și că bărbatul se numea Daunte Wright și avea 20 de ani. Ea a prezentat o altă variantă a incidentului, povestind că tânărul se afla în mașina pe care abia i-o cumpăraseră și se plimba împreună cu iubita sa.

Femeia a spus că tânărul a sunat-o în momentul în care a fost tras pe dreapta, în jurul orei 13:40. Inițial, i-a spus că a fost tras pe dreapta pentru că avea odorizante de mașină atârnate de oglinda retrovizoare, însă apoi poliţiştii i-au pus întrebări legate de asigurarea vehiculului.

ADVERTISING

”I-am spus ca atunci când polițistul vine la geam să mi-l dea la telefon ca să-i dau datele de pe asigurare. Apoi, am auzit cum polițistul îi spune să lase telefonul jos și să iasă din mașină, iar Daunte a întrebat de ce. Polițistul i-a răspuns că o să îi spună după ce coboară.

Apoi, am auzit cum scapă telefonul sau îl lasă pe bord, am auzit forfotă și apoi pe polițist strigând 'Daunte, nu fugi. Pune telefonul jos'. După care apelul s-a întrerupt”, a povestit femeia.

Ea a sunat înapoi și i-a răspuns iubita băiatului, care i-a spus că a fost împușcat. Ea nu a fost rănită.

Potestele au degenerat în violențe. Împușcături spre sediul Poliției

La fața locului s-au adunat mulți oameni care au început să strige către polițiști, cerând explicații. Rudele tânărului le-au cerut protestatarilor să nu fie violenți. Cu toate acestea, unii au sărit pe mașinile de poliție și au spart și câteva geamuri.

Familia a stat mai departe de protestatari, așteptând ore bune ca trupul neînsuflețit al lui Daunte să fie ridicat de legiști.

ADVERTISING

Protestatarii violenți au continuat însă scandalul și au vandalizat și jefuit peste 25 de buticuri, deplasându-se spre sediul Poliției. În jurul orei 20:00, un foc de armă a fost tras în ușa sediului Poliției.

”Grupuri și grupuri de oameni mărșăluiesc pe străzi, jefuiesc magazine și trag focuri de armă în aer sau spre obiective ale Poliției”, a descris situația Mark Bruley, adjunctul șef al Poliției din Brooklyn Park.

Cu puțin înainte de ora 22:00, autoritățile au declarat protestul ilegal și au cerut manifestanților să meargă acasă, însă aceștia au refuzat.

Cei care au rămas în fața sediului Poliției, majoritatea pașnici, au continuat să scandeze ”Black Lives They Matter Here” (Viețile celor de culoare contează aici - n.red.) și ”Hands up, don't shoot” (Mainile sus, nu trageți - n.red.), în timp ce Poliția încerca să îi disperseze, folosind și gaze lacrimogene.

Guvernatorul Tim Walz a postat pe Twitter un mesaj menit să îi liniștească pe protestatari. El i-a asigurat pe cetățeni că ”monitorizează atent situația din Brooklyn Center” și că e ”îndoliat pentru încă o viață a unui bărbat de culoare curmată de polițiști”.

Citește și alte articole despre incidentele în urma cărora s-a născut mișcarea Black Lives Matter:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇