Protest la Budapesta față de creșterea taxelor pentru firme: Oamenii au blocat un pod peste Dunăre (Foto & Video)

Protest la Budapesta față de creșterea taxelor pentru firme: Oamenii au blocat un pod peste Dunăre (Foto & Video)

Aproximativ 1.000 de manifestanți au blocat, marți, un pod din centrul Budapestei, în timp ce parlamentul maghiar dezbătea o lege a guvernului Orban, care ar urma să crească rata de impozitare pentru sute de mii de firme mici.

Demonstranții s-au strâns inițial într-o piață principală din fața Parlamentului, înainte de a porni în marș spre un pod peste Dunăre din apropiere și au blocat traficul în ambele direcții între cele două părți ale Budapestei. Acțiunea a fost supravegheată de numeroase forțe ale poliției, anunță Reuters.

ADVERTISING

Protestatarii au început să se retragă după ce polițiștii le-au ordonat să părăsească podul situat pe una dintre cele mai circulate artere rutiere din capitala Ungariei.

Este prima manifestație împotriva premierului Viktor Orban după ce partidul acestuia, Alianța Civică Maghiară (FIDESZ), a câștigat alegerile în aprilie.

Guvernul Orban a trimis, luni, în dezbaterea Parlamentului, amendamentele care reduc drastic posibilitatea de a beneficia de un regim de taxare simplificat pentru care multe firme mici au optat, atrase de administrarea ușoară și de nivelul mic al impozitării.

ADVERTISING

Guvernul susține că multe afaceri au abuzat de acest sistem, obligându-și lucrătorii să se înregistreze în acest sistem pentru a-și reduce costurile, ceea ce a favorizat o angajare mascată.

Noul sistem de impozitare va intra în vigoare în luna septembrie, după adoptarea în Parlament, și va aduce la buget în acest an încasări de 572 de milioane de dolari.

Laszlo Zara, consultant fiscal, estimează că schimbările vor afecta între 400.000 și 500.000 de firme mici, iar cele mai multe dintre acestea nu vor mai beneficia de sistemul actual de taxare, doar 50.000 rămânând eligibile.

ADVERTISING

"Este clar o creștere a impozitării, oricum ai încerca să o încadrezi, o creștere foarte mare. Va avea efect inflaționist, fiindcă micile afaceri nu vor mai putea să-și atingă încasările prevăzute, forțându-le să crească prețurile, crescând, de asemenea, inflația ", a spus el.

Katalin Karolyi (52 de ani), care deține o mică afacere în domeniul nutriției, consideră că modificarea impozitării o va afecta direct: "Ar fi bine să nu continue cu asta (mărirea taxelor - n.red.). Asta o să-mi amenințe traiul, traiul întregii mele familii", se plânge ea.

Premierul Viktor Orban se confruntă acum cu cea mai mare provocare de la venirea sa la putere, în 2010, cu o inflație situată la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii. Moneda națională, forintul, s-a prăbușit, iar fondurile europene sunt blocate din cauza încălcării principiilor statului de drept.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇