Ungaria extinde până în toamnă plafonarea preţurilor la combustibili şi alimente de bază

Ungaria extinde până în toamnă plafonarea preţurilor la combustibili şi alimente de bază

Guvernul de la Budapesta a extins până la 1 octombrie plafonarea preţurilor la combustibili şi la unele alimente de bază în Ungaria, în timp ce plafonarea dobânzilor la creditele ipotecare va rămâne în vigoare până la finalul anului.

Anunţul a fost făcut joi de premierul Viktor Orban, pe pagina sa de Facebook.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, inflaţia a crescut semnificativ în Europa Centrală, amplificând presiunile asupra preţurilor deja puternice în urma pandemiei şi determinând băncile centrale să majoreze brusc dobânzile, transmite Reuters.

În Ungaria, rata inflaţiei a crescut luna trecută la peste 10%, în timp ce forintul s-a depreciat la un nivel-record faţă de euro, forţând Banca Centrală să majoreze dobânzile.

ADVERTISING

Grupul energetic ungar MOL a cerut retragerea graduală a măsurii. Preşedintele director general al MOL, Zsolt Hernadi, a afirmat în presa locală că eliminarea treptată a plafonării preţurilor la benzină şi motorină va fi necesară pentru siguranţa aprovizionării pe termen lung.

De asemenea, comisarul european pentru Piaţa Internă, Thierry Breton, a cerut Ungariei să suspende vânzarea de combustibil cu preţ diferit pentru maşinile cu plăcuţe de înmatriculare străine, în caz contrar riscând declanşarea unei proceduri de infringement, potrivit unei scrisori a Comisiei Europene consultate de Reuters.

ADVERTISING

Breton a precizat că Executivul UE îşi rezervă dreptul de a lansa proceduri de infringement care pot duce, în cele din urmă, la acţiuni în justiţie împotriva Ungariei şi posibile amenzi.

Guvernul de la Budapesta a anunţat, în noiembrie, că preţurile la benzină şi motorină nu pot depăşi 480 forinţi (1,25 dolari) pe litru la benzinării. De asemenea, în februarie, au fost plafonate preţurile unor alimente de bază.

Măsurile au tăiat 5-6 puncte procentuale din inflaţia de bază, susţine Orban.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇