Guvernul a adoptat ordonanța anti-speculă. Vor exista bunuri şi produse pentru care preţurile nu pot creşte nejustificat, în perioade de criză

Guvernul a adoptat ordonanța anti-speculă. Vor exista bunuri şi produse pentru care preţurile nu pot creşte nejustificat, în perioade de criză
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Guvernul a aprobat, joi, ordonanţa de urgenţă privind combaterea acţiunilor speculative.

Actul normativ stabilește unele categorii de bunuri şi produse pentru care preţurile nu pot creşte nejustificat.

Premierul Nicolae Ciucă a cerut ministerelor Energiei şi Finanţelor să verifice modul în care s-a ajuns la preţul actual al carburanţilor.

”Este o OUG pe care avem datoria să o aprobăm, astfel încât să putem să evităm în situaţii excepţionale, situaţii pe care deja am putut să le vedem întâmplându-se, atât în timpul pandemiei, cât şi în prima perioadă de după declanşarea acţiunii militare ruse în Ucraina.

ADVERTISING

Avem datoria să ne protejăm cetăţenii, să ne protejăm mediul de afaceri. Cred că este important să asigurăm un cadru cât se poate de bine reglementat şi onest între cerere şi ofertă pentru a putea să combatem orice creştere artificială a preţurilor”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă, în debutul şedinţei de guvern.

Ce prevede OUG

Astfel, în urma acestei OUG, în situaţii de criză, Guvernul poate să stabilească printr-o hotărâre care sunt produsele de risc, evidenţiate în funcţie de natura crizei şi a produsului, pentru care preţurile nu pot creşte nejustificat.

Hotărârea va fi emisă pentru o perioadă limitată de timp, de şase luni, dar poate fi prelungită succesiv, pentru o perioadă de trei luni.

ADVERTISING

Ordonanţa anti-speculă va permite Consiliului Concurenţei să intervină şi să corecteze, în timp real, comportamente inadecvate ale comerciaţilor sau ale prestatorilor de bunuri şi servicii, afirmă vicepreşedintele instituției, Dan Virgil Pascu.

”Ca măsură de siguranţă suplimentară, Guvernul României a decis ca în hotărârea de guvern prin care se stabilesc produsele cu risc şi metodologia de cooperare şi colaborare între ANPC, Consiliul Concurenţei şi alte instituţii, să fie consultat şi mediul de afaceri şi asociaţiile de protecţia consumatorului”, a spus secretarul de stat.

Explicaţii de la Ministerul Economiei

Cu precizări a venit ulterior şi Florin Spătaru, ministrul Economiei.

ADVERTISING

„Actul normativ aprobat astăzi completează măsurile adoptate deja, pentru protejarea consumatorilor. ANPC va pune în aplicare dispoziţiile prezentei OUG, în situaţia în care faptele incriminate de aceasta vizează în mod direct consumatorul, persoana fizică (business to consumer)", a declarat ministrul.

Scopul OUG este protejarea directă sau indirectă a consumatorilor împotriva unor majorări nejustificate de preţuri şi disfuncţionalităţi evidente ale pieţei, în situaţii excepţionale precum: stare de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate şi stare de război, stare de asediu şi stare de urgenţă, stare de alertă sau alte situaţii de criză stabilite explicit prin acte normative.

De asemenea, sunt considerate acţiuni speculative:

  • practicarea unor preţuri nejustificat de mari; 
  • limitarea, în mod nejustificat, a producţiei sau a vânzărilor; 
  • acumularea de mărfuri de pe piaţa externă sau internă în scopul creării unui deficit pe piaţa românească şi revânzării lor ulterioare la un preţ crescut în mod nejustificat.

Astfel, este definită în actul normativ aprobat astăzi de Guvern, noţiunea de risc speculativ vizând acele situaţii în care apar majorări nejustificate de preţuri sau există un dezechilibru major între cerere şi ofertă pe piaţă, identificate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) în urma unor evaluări rezultate din controalele efectuate potrivit atribuţiilor sale, precum şi de alte autorităţi sau instituţii publice în funcţie de aria de competenţă, din oficiu sau la sesizarea structurilor asociative reprezentative ale mediului de afaceri sau ale consumatorilor.

Guvernul, prin HG, va identifica produsele, categoriile de produse sau serviciile esenţiale considerate în situaţii de risc speculativ, va detalia criteriile de evaluare, procedura de analiză, aplicare şi colaborare dintre ANPC, Consiliul Concurenţei, ANAF şi alte autorităţi şi instituţii publice, precum şi procedura prin care pot fi consultate structurile asociative reprezentative ale mediului de afaceri sau ale consumatorilor.

De asemenea, proiectul cuprinde şi o prevedere conform căreia ANAF va pune la dispoziţia ANPC şi Consiliului Concurenţei, cu celeritate, toate datele solicitate cu privire la întreprinderile care desfăşoară activitate pe teritoriul României, pe care le are la dispoziţie sau pe care le-a obţinut în urma controalelor efectuate în vederea aplicării prezentei OUG sau a celor efectuate potrivit atribuţiilor sale prevăzute în Codul de procedură fiscală.

Mecanismul de colaborare va fi detaliat printr-un protocol care va prevede modalitatea de schimb obligatoriu de date şi interoperabilitatea cu bazele de date ale ANAF şi respectarea principiilor protecţiei datelor cu caracter personal.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇