După multe informaţii livrate pe surse şi declaraţii în doi peri, PSD anunţă oficial care sunt propunerile de modificări fiscale pe care le supune spre aprobare coaliţiei.
Într-un comunicat de presă, PSD precizează că acestea sunt:
1) Supraimpozitarea cu 40% a sumelor din veniturile salariale din sistemul bugetar care depăşesc salariul preşedintelui României (aproximativ 14.800 de lei net pe lună.);
2) Supraimpozitarea în două trepte a pensiilor speciale: - 40% pentru suma care depăşeşte pragul 9.000 de lei (cinci pensii medii nete) şi 90% pentru ceea ce depăşeşte 18.000 de lei (10 pensii medii nete);
3) Aplicarea unui sistem progresiv de deduceri pentru salariile sub 4.500 de lei, astfel încât la nivelul salariului minim să se ajungă la un impozit de 0%;
4) O contribuţie pentru Sănătate şi Educaţie de 0,5% din cifra de afaceri plătită de companiile care au venituri anuale de peste 100 de milioane de euro. Măsura va avea caracter temporar, aplicându-se pe o perioadă limitată de doi ani.
Totodată, comunicatul PSD arată că partidul se opune scăderii pragului pentru încadrarea IMM-urilor de la un milion de euro la 67.000 de euro venituri, cum a propus fosta guvernare atunci când a negociat PNRR.
Cel puţin în prima fază, acest prag nu poate fi mai mic de 500.000 de euro, astfel încât cea mai mare parte a acestor companii să continue să beneficieze de un regim fiscal favorabil (impozit de 1% din cifra de afaceri), care să le permită dezvoltarea economică.
În prezent, circa 100.000 de IMM-uri au o cifră anuală de afaceri cuprinsă între 67.000 de euro şi 500.000 de euro, mai spune sursa menţionată.
Mai devreme, joi, Marcel Ciolacu a spus că miercuri a avut loc o ședință a coaliţiei, o şedinţă tehnică şi aplicată cu mai mulţi reprezentanţi din administraţia centrală, preşedinţi de agenţii, pentru a face agenda deciziilor care vor fi luate săptămâna viitoare. El a precizat că s-a convenit să fie alocată suma de 3 miliarde de lei pentru deduceri fiscale.