Proporțiile corupției de la Bruxelles: Saci cu bani găsiți la Eva Kaili. Tatăl - prins când încerca să fugă cu valiza cu bancnote

Proporțiile corupției de la Bruxelles: Saci cu bani găsiți la Eva Kaili. Tatăl - prins când încerca să fugă cu valiza cu bancnote

Detaliile oferite de anchetatori despre reținerea vicepreședintei Parlamentului European dezvăluie ramificațiile celui mai șocant scandal de corupție de la Bruxelles din ultimii ani.

Mai mulți saci cu bani au fost găsiți în locuința Evei Kaili, eurodeputată din Grecia și vicepreşedinta Parlamentului European care a fost arestată vineri seară, la Bruxelles.

Cel puțin ale 16 percheziții au avut loc în locuințe din Bruxelles, iar tatăl eurodeputatei a fost prins în timp ce încerca să fugă cu o valiză plină cu bani. Anchetatorii cred că acesta fusese avertizat de complicii săi, relatează cotidianul belgian L’Echo.

ADVERTISING

Parchetul Federal din Belgia a anunțat că a anchetatorii au găsit 600.000 de euro în numerar şi au confiscat mai multe computere şi telefoane mobile.

Polițiștii au reținut și patru cetăţeni italieni - Niccolò Figà-Talamanca, directorul ONG-ului No Peace Without Justice, liderul de sindicat Luca Vincentini, fostul europarlamentar S&D Pier-Antonio Panzeri şi Francesco Giorgi, asistent parlamentar din grupul S&D, partener al lui Kaili, potrivit agenţiei italiene de ştiri ANSA.

Kaili și ceilalți patru suspecți au fost reținuți timp de 48 de ore, până când un judecător va decide emiterea mandatelor de arestare, întrucât acuzațiile nu le-au fost încă citite oficial și sunt tratați sub prezumția de nevinovăție, relatează Greek Reporter.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Presa belgiană a anunțat că și soția și fiica fostului europarlamentar Pier Antonio Pancheri au fost arestate, vineri, în Bergamo, Italia.

Pancheri a fost și fondatorul unuia dintre ONG-urile investigate de poliția belgiană, Fight Impunity. În locuința lui din Bruxelles a fost găsită suma de 600.000 de euro în numerar.

Anchetatorii au descis și în locuințele și birourile asociaților a doi europarlamentari belgieni.

Qatar este acuzat că a obținut dreptul de a organiza ediția din 2022 a Cupei Mondiale după ce a corupt mai mulți oficiali FIFA. De asemenea, acest stat este suspectat că a oferit sume mari de bani şi cadouri generoase pentru a influenţa decizii politice şi economice ale Parlamentului European.

ADVERTISING

Pe 11 noiembrie, Eva Kaili a participat la o dezbatere a Parlamentului European, intitulată "Situația drepturilor omului în contextul Cupei Mondiale din Qatar". În timpul discuțiilor, ea a afirmat că "organizarea Cupei Mondiale în Qatar este, de fapt, dovada modului în care diplomația sportului poate realiza o transformare istorică a unei țări prin reforme care au inspirat lumea arabă."

"Eu însămi am spus că Qatar este un lider în domeniul drepturilor muncii, eliminând kafala (sistem folosit pentru monitorizarea muncitorilor migranți, n.r.) și reducând salariul minim", a afirmat ea.

Kaili a vizitat recent Qatarul, unde s-a întâlnit cu înalți oficiali și mai mulți miniștri, inclusiv cu cel al Muncii, Ali bin Smaikh Al Marri. "În timpul întrevederii s-a discutat despre modalitățile de întărire și dezvoltare ale cooperării în domeniul legislației muncii", a transmis pe Twitter ministrul din Qatar.

Europarlamentarul Giorgos Kyrtsos a spus pentru postul de televiziune Contra TV că membrii Parlamentului European au fost șocați de discursul ținut de Kaili și de determinarea ei de a apăra Qatarul.

"Știam că cei din Qatar și din alte state ale Orientului Mijlociu au făcut lobby în Parlamentul European. Dar lobbiștii nu cer un asemenea sprijin public necondiționat. Discursul lui Kaili a fost ieșit din comun", a spus Kyrtsos.

Eva Kaili a fost destituită sâmbătă din funcţia de vicepreședintă a PE de către șefa acestei instituții, Roberta Metsola. Totodată, a fost exclusă din partidul grec PASOK și suspendată din grupul socialiștilor și democraților din Parlamentul European.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇