Parlamentul European acuză FIFA de corupție generalizată și cere reformarea instituției. CM în Qatar a afectat integritatea fotbalului mondial

Parlamentul European acuză FIFA de corupție generalizată și cere reformarea instituției. CM în Qatar a afectat integritatea fotbalului mondial

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție privind situația drepturilor omului în Qatar, în care acuză FIFA de corupție „generalizată, sistemică și adânc înrădăcinată” și spun că prin atribuirea Cupei Mondiale de fotbal Qatarului, FIFA a afectat grav imaginea și integritatea fotbalului mondial.

De asemenea, Parlamentul European îndeamnă țările UE, în special cele cu ligi naționale mari de fotbal, cum ar fi Germania, Franța, Italia și Spania, să exercite presiuni asupra UEFA și FIFA pentru a reforma fundamental FIFA.

În rezoluție, eurodeputații subliniază că Qatar a câștigat procesul de selecție pentru organizarea Cupei Mondiale FIFA pe fondul unor acuzații credibile de luare de mită și corupție și deplâng decesul și vătămarea a mii de lucrători migranți, cei mai mulți din sectorul construcțiilor care a ajutat țara să se pregătească pentru turneu, se arată într-un comunicat de presă al Parlamentului European.

ADVERTISING

Descriind corupția din cadrul FIFA ca fiind „generalizată, sistemică și adânc înrădăcinată”, eurodeputații arată că procesul de atribuire a Cupei Mondiale de fotbal Qatarului în 2010 nu a fost transparent și nu a fost supus unei evaluări responsabile a riscurilor. Și subliniază că astfel, FIFA a afectat grav imaginea și integritatea fotbalului mondial.

În context, Parlamentul European îndeamnă țările UE - în special cele cu ligi naționale mari de fotbal, cum ar fi Germania, Franța, Italia și Spania -, să exercite presiuni asupra UEFA și FIFA pentru a reforma fundamental FIFA.

O astfel de reformă, susține Parlamentul European, ar trebui să includă introducerea unor proceduri democratice și transparente de atribuire a Cupelor Mondiale de fotbal și punerea în aplicare strictă a criteriilor privind drepturile omului și sustenabilitatea pentru țările gazdă.

ADVERTISING

Pentru a proteja sportivii și fanii și pentru a pune capăt așa-numitului „sportswashing” (îmbunătățirea reputației prin sport), evenimentele sportive internaționale nu ar trebui să fie acordate țărilor în care sunt încălcate drepturile fundamentale ale omului și în care predomină violența sistematică bazată pe gen.

Toate victimele pregătirilor pentru Cupa Mondială ar trebui despăgubite

Parlamentul European mai cere ca toate victimele pregătirilor pentru Cupa Mondială din Qatar să fie despăgubite și FIFA să contribuie la acest demers.

Având în vedere că peste 2 milioane de cetățeni străini reprezintă aproximativ 94% din forța de muncă a țării, rezoluția salută faptul că, potrivit Organizației Internaționale a Muncii, guvernul Qatarului a rambursat 320 de milioane de dolari victimelor abuzurilor salariale prin intermediul așa-numitului „Fond de asistență și asigurare al lucrătorilor”.

ADVERTISING

Cu toate acestea, eurodeputații arată că mulți lucrători din Qatar și familiile lor au fost excluși din domeniul său de aplicare și solicită extinderea fondului pentru a-i include toți cei afectați de la începutul lucrărilor legate de Cupa Mondială FIFA, acoperind, de asemenea, decesele lucrătorilor și alte încălcări ale drepturilor omului.

De asemenea, europarlamentarii solicită FIFA să contribuie la un program cuprinzător de indemnizare a familiilor lucrătorilor, drept compensație pentru condițiile de muncă la care au fost supuși.

Este nevoie de investigații complete

În final, Parlamentul European cere investigații complete asupra deceselor lucrătorilor migranți din Qatar și despăgubirea familiilor în cazurile în care lucrătorii au decedat ca urmare a condițiilor lor de muncă.

De asemenea, deputații condamnă abuzurile comise de autoritățile țării asupra comunității LGBTQ+. Aceasta includ utilizarea legilor interne care permit ca persoanele LGBTQ+ să fie reținute provizoriu fără a fi acuzate sau judecate timp de până la șase luni.

Rezoluția îndeamnă, de asemenea, Qatarul să consolideze măsurile privind egalitatea de gen, inclusiv prin abolirea completă a tutelei asupra femeilor, intensificându-și, în același timp, eforturile de realizare a unei reprezentări echitabile a femeilor pe piața oficială a muncii.

Pentru mai multe detalii, rezoluția va fi disponibilă integral aici.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇