Gianni Infantino nu va avea niciun contracandidat pentru un nou mandat de preşedinte al FIFA, a anunţat joi forul fotbalistic mondial, citat de presa internaţională.
Infantino se poate gândi la un al treilea mandat la conducerea FIFA, italo-elveţianul, aflat în funcţie din 2016, fiind singurul candidat la alegerile care vor avea loc pe 16 martie 2023 la Kigali (Rwanda). El şi-a oficializat candidatura pe 31 martie la Doha.
"Nicio altă candidatură nu a fost propusă" de federaţiile membre înaintea congresului prevăzut la Kigali, a indicat FIFA într-un comunicat, cu trei zile înainte de startul Cupei Mondiale din Qatar (20 noiembrie-18 decembrie).
Realegerea lui Infantino, în vârstă de 52 de ani, care a primit deja promisiuni de sprijin în special din America de Sud, Asia şi Oceania, este considerată aşadar ca sigură. Al treilea mandat va dura până în 2027.
Federaţia germană de fotbal (DFB) a anunţat totuşi miercuri că nu îl va susţine pe Infantino şi că şi-ar fi dorit din partea lui "o mai mare consideraţie pentru drepturile omului, precum şi un angajament mai mare faţă de problemele umanitare", potrivit preşedintelui său. Bernd Neuendorf, care solicită şi un fond de indemnizaţie pentru lucrătorii implicaţi pe şantierele CM 2022.
Infantino a fost ales la conducerea FIFA pe 26 februarie 2016 la Zurich, când a obţinut în turul doi 115 voturi faţă de cele 88 ale lui Salman Al Khalifa (Bahrain). El i-a urmat elveţianului Sepp Blatter, în funcţie din 1999. Pe 5 iunie 2019, la Paris, Infantino a fost reales preşedinte al FIFA, fiind şi atunci singurul candidat.
Înainte de a ajunge în fruntea FIFA, Infantino a ocupat din octombrie 2009 postul de secretar general al UEFA, forul fotbalistic european, unde era numărul 2 după Michel Platini.
Infantino se poate lăuda cu creşterea constantă a veniturilor FIFA, care prognozează o cifră de afaceri record de 7 miliarde de dolari (6,3 miliarde de euro) în ciclul de patru ani care se încheie în 2022.
În schimb, îi este greu să ducă la bun sfârşit numeroasele proiecte anunţate pentru reformarea fotbalului, de la ideea efemeră a unei Cupe Mondiale bienale - abandonată în martie - până la Mondialul cluburilor extins la 24 de echipe.