Cine este Eva Kaili, vicepreședinta Parlamentului European reținută într-un dosar anticorupție

Cine este Eva Kaili, vicepreședinta Parlamentului European reținută într-un dosar anticorupție

Eva Kaili, unul dintre cei 14 vicepreședinți ai Parlamentului European, a fost reținută într-un dosar anticorupție la Burxelles. Eurodeputata elenă este o fostă prezentatoare TV, care și-a început cariera politică în Grecia în urmă cu 15 ani.

Amintim că autorităţile belgiene au efectuat, vineri, o serie de percheziţii în mai multe zone din Bruxelles, reţinând patru suspecţi, în cadrul unei investigaţii privind acte de corupţie pentru promovarea intereselor unei țări din Golf, cel mai probabil Qatar.

Justiţia belgiană a lansat percheziţiile în cadrul unei anchete privind un grup infracţional infiltrat în Parlamentul European cu intenţia de influenţare a politicilor Uniunii Europene pentru promovarea intereselor Qatarului, potrivit informațiilor obținute de publicaţiile Le Soir şi Knack.

ADVERTISING

Au fost reţinuţi patru suspecţi, printre care și Eva Kaili, care a fost dusă la audieri.

Potrivit unor surse citate de Euronews, biroul acesteia a fost sigilat pentru prelevarea probelor, la fel și sediile eurodeputaților belgieni Maria Arena și Marc Tarabella.

CINE ESTE EVA KAILI

Eva Kaili s-a născut în orașul grecesc Salonic și are 44 de ani. Ea a fost aleasă ca unul dintre cei paisprezece vicepreședinți ai Parlamentului European pe 18 ianuarie 2022, cu 454 de voturi. Este o fostă prezentatoare de știri de televiziune, care activează ca membru în Parlamentul European din 2014.

Înainte de a intra în politică, Eva Kaili a fost o cunoscută prezentatoare de știri la canalul elen Mega Channel, unde a activat din 2004 până în 2007. Ulterior, a fost consultantă în strategii de comunicare și afaceri publice și externe pentru companii farmaceutice grecești și pentru unul dintre cele mai mari grupuri media, în perioada 2012–2014.

ADVERTISING

În 2007 a obținut un loc în Parlamentul elen candidând din partea PASOK, iar din 2014 este membru ales în Parlamentul European din partea Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților.

În primul mandat ca eurodeputat, în perioada 2014-2019, ea a condus Comitetului pentru viitorul științei și tehnologiei, dar și Delegația pentru relații cu Adunarea Parlamentară a NATO, fiind totodată membru al Conferinței președinților de delegație.

Ulterior, a câștigat al doilea mandat în 2019 pentru încă cinci ani, fiind și președinte al Comitetului pentru viitorul științei și tehnologiei și al Centrului pentru Inteligență Artificială până în acest an.

ADVERTISING

Conform CV-ului postat pe site-ul Parlamentului European, iată ce studii are Eva Kaili:

  • 2014-prezent : doctorandă în politică economică internațională, Universitatea din Pireu
  • 2019 : Internet Leadership Academy, Universitatea din Oxford
  • 2006-2008 : diplomă de master în afaceri internaționale și europene, Universitatea din Pireu
  • 1998-2004 : diplomă de licență în arhitectură și inginerie civilă, Universitatea „Aristotel” din Salonic

EVA KAILI A FOST ELIMINATĂ DIN GRUPURILE POLITICE DIN CARE FĂCEA PARTE

Partidul Socialist Grec (PASOK) a anunţat vineri seară că aceata a fost exclusă din partid. Socialiştii şi democraţii din Parlamentul European au suspendat-o pe Kaili din grup, decizia intrând în vigoare imediat.

La rândul său, preşedinta Parlamentului European Roberta Metsola a afirmat, după ce vicepreşedinta Parlamentului European Eva Kaili a fost reţinută sub acuzaţii de corupţie, că PE este ferm împotriva corupţiei, va coopera cu autorităţile judiciare şi va face tot ceea ce va putea pentru ca justiţia să îşi urmeze cursul.

„Parlamentul European stă ferm împotriva corupţiei. În această etapă, nu putem comenta nicio investigaţie în curs, doar pentru a confirma faptul că am cooperat şi vom coopera pe deplin cu toate autorităţile relevante care aplică legea şi cele judiciare. Vom face tot ceea ce putem pentru a sprijini cursul justiţiei”, a scris Roberta Metsola, sâmbătă pe Twitter, citată de News.ro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇