Propagandiștii Kremlinului sunt supărați că Biden a ajuns la Kiev înaintea lui Putin: "O umilință pentru Rusia"

Propagandiștii Kremlinului sunt supărați că Biden a ajuns la Kiev înaintea lui Putin: "O umilință pentru Rusia"

Vizita lui Joe Biden în capitala Ucrainei i-a enervat pe susținătorii lui Vladimir Putin. Unii au izbucnit furioși, numind-o „o umilință” pentru Moscova, alții au considerat-o o dovadă că Rusia e „o țară civilizată” fiindcă i-a garantat securitatea președintelui american.

Prezența lui Biden la Kiev a produs o undă de șoc nu doar la nivelurile superioare ale Kremlinului, și în cercurile de susținători ale regimului. A fost o lovitură greu de tolerat pentru propagandiștii ruși, iritați că președintele american a ajuns la Kiev înaintea lui Vladimir Putin, așa cum visau la începutul războiului din Ucraina.

ADVERTISING

Realizatorul TV Serghei Mardan a catalogat vizita lui Biden drept "o umilire demonstrativă a Rusiei" într-o postare pe Telegram, unde are peste 231.000 de urmăritori, relatează Insider. Mardan și-a exprimat frustrarea că Moscova nu a făcut nimic pentru a împiedica vizita, invocând "războiul sfânt" pe care Rusia îl duce "cu tot Occidentul". "Se pare că într-un război sfânt mai apar și pauzele de prânz", a scris el furios.

Nici fostul comandant militar rus Igor Girkin, foarte activ pe rețelele de socializare, nu a evitat termenii duri la adresa conducerii Rusiei, după mișcarea îndrăzneață a liderului de la Casa Albă. El a scris pe Telegram că Biden, pe care îl numește ironic "bunicuțul", ar putea fi dus pe linia frontului și tot n-ar păți nimic.

ADVERTISING

"Joe Biden a sosit la Kiev. N-aș fi surprins dacă l-ar duce pe bunicuțul (nu-i bun de nimic, cu excepția unor provocări necomplicate, oricum) și la Bahmut… ȘI NIMIC NU I S-AR ÎNTÂMPLA", a scris fostul lider al separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei.

Iar pe un cont de Telegram folosit de membrii forțelor terestre și navale ale Rusiei cineva a punctat că Biden a ajuns la Kiev înaintea lui Putin.

"La aproape un an de la debutul Operațiunii Militare Speciale, în orașul rus Kiev îl așteptam pe președintele Federației Ruse, nu pe cel al Statelor Unite", a subliniat autorul postării.

Anton Gherașcenko, consilierul ministrului de Interne al Ucrainei, a numit vizita lui Joe Biden la Kiev "cea mai importantă din întreaga istorie a relațiilor SUA - Ucraina". "Propagandiștii Kremlinului numesc vizita lui Biden la Kiev o umilință demonstrativă. Obișnuiți-vă cu asta", a scris acesta.

Casa Albă l-a notificat pe Vladimir Putin cu câteva ore înainte că Joe Biden se va afla la Kiev într-o vizită neanunțată. O altă parte a propagandei ruse a folosit această informație pentru a prezenta vizita președintelui american ca pe "o concesie" oferită de Moscova.

ADVERTISING

Serghei Markov, profesor de științe politice la Institutul de Stat pentru Relații Internaționale de la Moscova și fost consilier al președintelui rus Vladimir Putin, a spus într-o emisiune de televiziune de la un post de stat că Rusia i-a permis lui Biden să viziteze Kievul, fiindcă "este un stat civilizat".

Înregistrarea video a acestui moment a fost postată luni pe Twitter de Francis Scarr, jurnalist BBC specializat în monitorizarea presei de stat din Rusia, potrivit Newsweek.

"Această vizită confirmă și faptul că noi avem absolută dreptate, să știți. Suntem o țară civilizată și Biden a sosit la Kiev fiindcă - sunt sigur de asta - a primit garanții de securitate de la partea rusă că nu va fi lovit când e acolo… Pentru că noi ne ținem de cuvânt și suntem de partea binelui și a civilizației", a spus Markov.

Analistul politic a susținut apoi că pornirea sirenelor care anunțau un radar aerian în timpul vizitei lui Biden a fost o alarmă falsă - în imagini se vede că niciun oficial nu a reacționat, fiindcă ei știau că nu e niciun pericol dacă Rusia a acceptat să nu atace în timpul vizitei, a subliniat el.

Markov a continuat, spunând că Putin sau orice alt oficial rus nu ar putea face o vizită similară în regiuni ale Ucrainei pe care Rusia a încercat să le anexeze din cauza prezenței "grupurilor teroriste" care ar reprezenta o amenințare.

"Din păcate, Ucraina nu este așa. În esență știm asta, grupurile teroriste sunt la putere în Kiev, de aceea, nu sunt vizite la Donețk. Fiindcă toată lumea știe că, dacă cineva se duce în vizită, junta de la Kiev ar umple Donețkul cu focuri ca să ucidă cât mai mulți posibil din cei care s-ar duce la Donețk", a continuat el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇