Procurorul Sorin Lia, amendat de CNCD pentru discriminarea mamelor. Instanța a decis să fie judecat pentru cinci fapte penale (Documente) -UPDATE "Drept la rectificare"

Procurorul Sorin Lia, amendat de CNCD pentru discriminarea mamelor. Instanța a decis să fie judecat pentru cinci fapte penale (Documente) -<span style="color:#990000;">UPDATE</span> "Drept la rectificare"

Curtea de Apel Craiova a dispus începerea judecării procurorului Sorin Marian Lia de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Corabia pentru abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals, favorizarea făptuitorului în formă continuată și folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

Sorin Lia este fondator și copreședinte, alături de procurorul militar Bogdan Ciprian Pârlog, al Asociației Inițiativa pentru Justiție.

Încheierea prin care judecătorul de cameră preliminară a dispus începerea judecăţii poate fi contestată, însă din momentul în care va rămâne definitivă sau după ce contestația va fi respinsă procurorul Lia va fi suspendat din magistratură. 

ADVERTISING

În acest dosar, Sorin Marian Lia a fost reținut pentru 24 de ore, în mai 2023. Procurorii susțin că, în calitate de magistrat coordonator, el ar fi intervenit la un procuror stagiar pentru o soluție favorabilă unui inculpat dintr-un dosar.

O altă acuzație este că Sorin Lia ar fi acționat concertat cu o societate comercială pentru a bloca un polițist să mai controleze mașinile respectivei firme. Sorin Lia s-a autosesizat și a început urmărirea penală împotriva polițistului, deși acesta nu își făcuse decât datoria.

În plus, în 2021, pentru a scăpa de o amendă rutieră, Sorin Lia ar fi emis retroactiv pe numele său un ordin de deplasare nereal, prin care a arătat că ar fi depășit în interes de serviciu viteza legală de circulație.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Nu este singura problema legală a procurorului Sorin Lia. El a fost sancționat de CNCD pentru discriminare, după atacul virulent la adresa unei judecătoare privind identitatea tatălui fiicei acesteia.

SpotMedia.ro a scris pe larg despre acest caz în septembrie 2022, când Lia a comis fapta, demers care a atras o reacție violentă a colegului lui Lia Sorin, Bogdan Pîrlog.

În motivarea sancțiunii, CNCD arată că: “Exprimarea părții reclamate nu se caracterizează prin moderație sau reținere și nici prin grija pentru modalitatea în care un magistrat alege să își exprime opiniile proprii cu privire la un subiect de interes public.

ADVERTISING

Cuvintele ’nu știu cine a lăsat-o grea’ nu se caracterizează prin grijă pentru modalitatea de a-și exprima opiniile un magistrat și nici prin reținere sau moderație.

Partea reclamată lansează acuzații fără probe stigmatizând o femeie aflată în funcția de magistrat, pentru că a ales să nască și să crească un copil într-o familie monoparentale, fără stabilirea paternității copilului.”

Aici integral decizia CNCD

Curtea de Apel Pitești le-a interzis lui Sorin Lia și lui Alexandru Căutiș, jurnalistul care a preluat integral susținerile procurorului în privința judecătoarei în cauză, să mai facă vreo referire la aceasta în spațiul public

Aici integral decizia Curții de Apel Pitești

În pofida problemelor sale juridice multiple, în decembrie 2023, Sorin Lia a cerut Secției de procurori a CSM să îi aprobe transferul de la Parchetul Corabia la Parchetul Militar de pe lângă TMB, unde profesează și camaradul sau Bogdan Pîrlog. Cererea a fost respinsă în unanimitate.

„Drept la rectificare"

În urma articolului de mai sus, jurnalistul Alexandru Căutiș a remis un „drept la rectificare”. O mare parte din acesta conține noi referiri la viața personală a judecătoarei despre care Curtea de Apel Pitești i-a interzis să mai facă afirmații publice, dar și în privința altui magistrat nominalizat explicit. SpotMedia.ro nu poate servi drept platformă pentru încălcarea unei hotărâri judecătorești, faptă cu potențial penal, așadar în cele ce urmează vom publica din dreptul la rectificare exclusiv aspectele care privesc demersul nostru jurnalistic.

Screenshot-2024-03-12-083000

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇