Când începe programul Rabla 2024. Cea mai mare primă de casare ajunge la 120.000 de lei

Când începe programul Rabla 2024. Cea mai mare primă de casare ajunge la 120.000 de lei
un proiect spotmedia.ro
realizat cu sprijinul
Konrad Adenauer Stiftung

Programul Rabla 2024 va debuta pe 19 martie, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă la Târgovişte, preşedintele AFM, Laurenţiu Neculaescu.

„Fac un anunţ în premieră la Târgovişte astăzi, pe data de 19 va demara Programul Rabla, Rabla Clasic şi Rabla Local. Pentru toţi cei care sunteţi interesaţi, mai ales pentru unităţile administrativ-teritoriale, ştiţi că am majorat prima de casare la 120.000 de lei, dacă doriţi să vă achiziţionaţi o maşină pur electrică şi nu aveţi obligativitatea de a casa o maşină veche„, a spus Neculaescu., potrivit Agerpres.

ADVERTISING

Precizăm însă că 120.000 de lei este cea mai mare primă de casare posibilă, însă este valabilă doar pentru instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale.

Preşedintele AFM a fost prezent la Târgovişte, unde a semnat contracte de finanţare ale mai multor localităţi dâmboviţene beneficiare ale programelor AFM privind staţiile de încărcare electrice şi realizarea de piste de biciclete.

Bugetul programului Rabla Clasic a scăzut de la 560 de milioane de lei în anul 2023 la 300 de milioane de lei în anul 2024. Ministrul Mediului Mircea Fechet explica la sfârșitul lunii februarie că practic mută fondurile de la Rabla Clasic la Rabla Plus.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Însă și la programul Rabla Plus a fost tăiat la jumătate ecobonusul oferit de stat persoanelor fizice pentru cumpărarea unei maşini electrice. Acum statul oferă doar 5.000 de euro, faţă de 10.000 în 2023.

Totodată, Ministerul a propus în 2024 plafonarea prețului de achiziție pentru maşinile electrice la echivalentul în lei a 70.000 de euro (TVA inclus), faţă de 75.000 de euro în 2023.

„Eu sunt foarte optimist. Eu cred că 5.000 de euro nu sunt bani puţini. Pentru o maşină electrică, care astăzi costă şi 25.000 de euro, poate şi chiar mai jos poate fi cumpărată de acest preţ, eu cred că 5.000 de euro pe care statul român ţi-i pune la dispoziţie sunt bineveniţi. Mă bazez în continuare pe interesul românilor pentru maşini prietenoase cu mediul”, spunea luna trecută ministrul Mediului, întrebat de ce a fost micșorată subvenția.

ADVERTISING

Detalii despre valorile de eco-bonus găsiţi AICI


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇