Primul proces pentru crime de război: Văduva l-a confruntat pe ucigașul soțului său și a făcut un gest emoționant pentru eroii Mariupolului

Primul proces pentru crime de război: Văduva l-a confruntat pe ucigașul soțului său și a făcut un gest emoționant pentru eroii Mariupolului

Văduva lui Alexander Șelipov, bărbatul de 62 de ani ucis de tânărul sergent Vadim Șișimarin, primul soldat rus judecat în Ucraina pentru crime de război, a vorbit joi în fața instanței, în a doua zi a procesului.

Ea a povestit că a auzit împușcătura și a deschis poarta să vadă ce s-a întâmplat, moment în care l-a văzut pe Șișimarin cu mitraliera pe geamul unei mașini. Femeia s-a dus și s-a ascuns și a așteptat ca mașina să plece, după care a ieșit pe stradă și și-a găsit soțul mort.

Katerina Șelipova a spus instanței că vrea ca soldatul să fie condamnat la închisoare pe viață, dar că nu se va opune ca el să fie dat la schimb pentru eroii de la Azovstal, potrivit BBC.

ADVERTISING

Femeia s-a uitat către soldat și l-a întrebat ce a simțit în momentul în care i-a ucis soțul și dacă regretă.

Șișimarin i-a răspuns: „Cer iertare, chiar dacă îmi dau seama că nu am cum să o obțin”.

Femeia a continuat: „Spune-mi, te rog, de ce ați venit voi aici? Să ne protejați? De cine să ne protejați? M-ai protejat de soțul meu când l-ai ucis?”.

Șișimarin nu a mai dat o altă replică.

Ziua 85 de război în Ucraina - desfăşurarea evenimentelor

Procesul lui Vadim Șișimarin a început miercuri la tribunalul Solomianski din Kiev, iar soldatul de 21 de ani a pledat vinovat.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Procuratura ucraineană a spus că sergentul original din regiunea siberiană Irkuțk întâi a tras, împreună cu alți 4 soldați ruși, asupra unei mașini civile, pe care ulterior au furat-o, pentru a fugi după ce grupul din care făceau parte fusese atacat de forțele ucrainene.

Ei au condus până în satul Chupakhivka, unde au văzut un bărbat de 62 de ani care mergea pe bicicletă, vorbind la telefon. Șișiman a primit ordin de la superiorul său din acel grup să-l omoare pe bărbat, pentru ca el să nu-i raporteze și să le dea de gol poziția.

ADVERTISING

Sergentul s-a executat și a tras cu Kalașnikovul său mai multe focuri, nimerindu-l în cap.

Russian soldier pleads guilty during Ukraine's first war crimes trial | USA TODAY

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇