Primarul din Roşia Montană susține că includerea în patrimoniul UNESCO este defavorabilă: Nu va aduce beneficii, doar greutăți

Primarul din Roşia Montană susține că includerea în patrimoniul UNESCO este defavorabilă: Nu va aduce beneficii, doar greutăți

Primarul din Roşia Montană Eugen Furdui a precizat că decizia UNESCO de a include Roşia Montană în patrimoniul mondial este defavorabilă pentru comunitate şi pentru România şi nu aduce beneficii pentru locuitori.

„Cu siguranţă, în momentul de faţă, e o decizie defavorabilă pentru comunitate şi pentru ţară. Dar aceasta este realitatea, nu ne putem opune. Beneficii, în momentul acesta, nu va aduce comunităţii, decât greutăţi, adică obligativităţi în plus, în ceea ce priveşte reconstruirea şi renovarea unui imobil.

ADVERTISING

Aşa cum a fost propus acest perimetru, nu aduce beneficii nici pentru comunitate, nici pentru ţară. Să nu uităm că se blochează pe termen mediu şi lung cea mai mare resursă de aur din Europa, care este Roşia Montană”, a declarat Eugen Furdui marţi la Digi 24. 

El a adăugat că hotărârea UNESCO este defavorabilă pentru comunitate deoarece restaurarea şi modernizarea oricărui imobil inclus în patrimoniul UNESCO „necesită avize speciale şi birocraţie”. 

„Oamenii de aici nu sunt bogaţi, oamenii din mediul rural au fost obişnuiţi să-şi repare imobilul cum au putut. Alte beneficii, în afară de a facilita vizitarea sitului Roşia Montană, nu le vedem în momentul de faţă”, a explicat edilul din Roşia Montană. 

ADVERTISING

Acesta a precizat că va solicita fonduri de la autorităţi. Totodată, a mai spus că mare parte din comunitate nu-şi dorea introducerea în patrimoniul UNESCO, aşa cum a fost făcut proiectul, şi că ar fi trebuit incluse doar siturile istorice.

Peisajul minier Roşia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO, a anunţat marţi preşedintele Comitetului, Tian Xuejun. Icomos, organismul consultativ al agenţiei ONU, a recomandat clasarea şi în Lista Patrimoniului în pericol, decizie adoptată şi de Comitet.

ADVERTISING

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇