Prima întâlnire la nivel înalt pentru Rusia și SUA a avut loc pe teren neutru, în Islanda. Se pregătește summit-ul Putin-Biden

Prima întâlnire la nivel înalt pentru Rusia și SUA a avut loc pe teren neutru, în Islanda. Se pregătește summit-ul Putin-Biden

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a salutat miercuri seara, la Reykjavik, discuţii „constructive” cu omologul său american, Antony Blinken, după prima lor întâlnire de la venirea la Casa Albă a preşedintelui Joe Biden.

„Discuţia mi s-a părut constructivă”, a spus Lavrov, citat de agenţia de ştiri rusă RIA Novosti.

Rusia şi Statele Unite „înţeleg necesitatea de a pune capăt climatului nesănătos care s-a format în relaţiile dintre Moscova şi Washington în aceşti ultimi ani”, a spus el.

Lavrov a „simţit” mai ales că americanii nu sunt mulţumiţi, la fel ca ruşii, de expulzările reciproce de diplomaţi, care au avut loc de mai multe ori în ultimii ani.

„Această reacţie în lanţ, în opinia mea, nu e de folos nimănui”, a apreciat şeful diplomaţiei ruse.

ADVERTISING

Totodată, Rusia şi-a confirmat propunerea de a "începe un dialog pe toate aspectele (…) stabilităţii strategice", potrivit ministrului rus de Externe.

"Nu am văzut un refuz al acestei concepţii", a precizat el.

"Vom dezvolta propuneri pentru preşedinţii noştri" privind situaţia referitoare la misiunile diplomatice, astăzi într-o situaţie de serviciu minim, şi consolidarea dialogului privind stabilitatea strategică", a mai declarat Serghei Lavrov.

Într-un comunicat, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a informat că secretarul de Stat Antony Blinken a exprimat miercuri "profunde îngrijorări" cu privire la desfăşurarea trupelor ruseşti în Ucraina şi în apropierea frontierei, în cadrul primei întâlniri cu omologul său rus din capitala Islandei, transmite joi AFP.

ADVERTISING

În cadrul acestor discuţii, care au durat aproape două ore, Antony Blinken a comunicat îngrijorările părţii americane,"printre altele", şi cu privire la starea sănătăţii opozantului rus Aleksei Navalnîi şi la "reprimarea organizaţiilor Opoziţiei."

Un summit al preşedinţilor Joe Biden şi Vladimir Putin ar putea avea loc în luna iunie într-o ţară terţă, potrivit Moscovei şi Washingtonului, data şi locul nefiind încă stabilite.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇